Αρνείτο να φύγει από το τ/κ σπίτι των γονιών του μετά το θάνατό τους και του έγινε έξωση-Το Ανώτατο έκρινε ορθή την ενέργεια

Την ορθότητα των ενεργειών του Κράτους να προβεί σε ανάκτηση τουρκοκυπριακής οικίας χωρίς διάταγμα έξωσης, επιβεβαίωσε η ομόφωνη Απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ημερομηνίας 9 Ιανουαρίου 2025, που επικύρωσε τη σχετική πρωτόδικη απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας.

Σε ανακοίνωσή της η Νομική Υπηρεσία παραθέτει τα γεγονότα της υπόθεσης σύμφωνα με τα οποία, ο ενάγων διέμενε και χρησιμοποιούσε αυθαίρετα, δηλαδή χωρίς άδεια από τον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, την τουρκοκυπριακή κατοικία που είχε παραχωρηθεί για διαμονή στους αποβιώσαντες γονείς του ενόσω αυτοί βρίσκονταν εν ζωή.

Ο ενάγων, αναφέρεται, μετά το θάνατο των γονιών του, ζήτησε να του παραχωρηθεί η εν λόγω οικία, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε από την Ειδική Επιτροπή για την παραχώρηση οικιών και ειδοποιήθηκε να εγκαταλείψει τον χώρο. Ωστόσο, προστίθεται, λόγω της επαναλαμβανόμενης άρνησής του να επιστρέψει την κατοχή της οικίας στον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών ως όφειλε, η Δημοκρατία προέβη σε ανάκτηση του ακινήτου μέσω έξωσης, με τον ενάγοντα να προσφεύγει στο Δικαστήριο αμφισβητώντας την εξουσία του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, προβάλλοντας ισχυρισμούς περί νόμιμης κατοχής και παράνομης εκδίωξής του, και ζητώντας παραχώρηση της κατοικίας και αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με την Νομική Υπηρεσία το πρωτόδικο Δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεση, «απέρριψε την αγωγή επισημαίνοντας ότι ο ενάγων δεν απέδειξε δικαίωμα για νόμιμη κατοχή του επίδικου ακινήτου και πως η Δημοκρατία ενήργησε εντός των πλαισίων των δικαιωμάτων της για να ανακτήσει κατοχή του ακινήτου, έχοντας δώσει στον ενάγοντα την προβλεπόμενη από τον νόμο γραπτή προειδοποίηση για την πρόθεση ανάκτησης της κατοχής».

Επί της πρωτόδικης απόφασης ο ενάγοντας καταχώρισε έφεση, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη το γεγονός ότι στο επίδικο ακίνητο βρισκόταν η κατοικία και η επαγγελματική του στέγη, τα οποία προστατεύονται από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, οπόταν και η Δημοκρατία δεν μπορούσε να επέμβει χωρίς ειδική απόφαση του Δικαστηρίου.

Η Νομική Υπηρεσία αναφέρει ότι «το Ανώτατο Δικαστήριο με την απόφασή του ξεκαθαρίζει πως με δεδομένο ότι ο κάτοχος δεν είχε κανένα νόμιμο δικαίωμα να κατέχει ή να διαμένει στο επίδικο ακίνητο, ορθά η Δημοκρατία νομιμοποιείται να ανακτήσει την κατοχή του ακινήτου».

«Η Δημοκρατία, συνεχίζει το Ανώτατο, στη βάση προνοιών της νομοθεσίας, μπορεί να επιλέξει αν θα ασκήσει ποινική δίωξη κατά του κατόχου και σε περίπτωση καταδίκης να εξασφαλίσει διάταγμα έξωσης, ή να προβεί σε ανάκτηση της κατοχής της περιουσίας με τη βοήθεια της Αστυνομίας, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει ο Νόμος», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας.

Την υπόθεση εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας χειρίστηκε η Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας Έλλη Φλωρέντζου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε δύο για σοβαρά αδικήματα στην επ. Αμμοχώστου, καταζητείται ακόμη ένα πρόσωπο (pic)
Αυτούς αναζητεί η Αστυνομία για τα επεισόδια στο Πάφος-Ομόνοια (pics)
«Αυτό είναι ατομική βόμβα»-Συγκλονίζουν τα νέα ηχητικά ντοκουμέντα για την τραγωδία των Τεμπων
Η Κομισιόν σχεδιάζει να κάνει «ευρωπαϊκό FBI» τη Europol και να ενισχύσει τον ρόλο της Frontex
Παριστάνουν τους λογιστές και προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα-Οι συστάσεις της Αστυνομίας
Απολογήθηκε για την συμπλοκή στο Δικαστήριο Αμμοχώστου ο κατηγορούμενος-Χαρακτήρισε προκλητικό τον μάρτυρα
Περίπου 1.291.000 άνθρωποι τραυματίζονται ετησίως από οδικές συγκρούσεις στην ΕΕ
Η Μάνταλεϊ ήταν η «πόλη του χρυσού» στη Μιανμάρ-Πλέον κυριαρχεί η μυρωδιά του θανάτου
Χειροπέδες και σε 16χρονο για τα άγρια επεισόδια στην Αγία Φύλα-Στις 20 οι συλλήψεις
Υπέβαλε αίτηση για ίδρυση παραρτήματος στην Ελλάδα το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας