Το Αλεξούι, ο Σήφης και η σκακιέρα των Αρχών

Ήταν 31 Οκτωβρίου του 2023, όταν εκτελεστής έστησε ενέδρα στον Αλέξη Μαυρομιχάλη, ο οποίος κατά τον ουσιώδη χρόνο είχε βγει στο μπαλκόνι του διαμερίσματος του στην Ακρόπολη, με τον δράστη να πατά την σκανδάλη και να πέφτει αιμόφυρτος, ενώ λίγες ώρες μετά υπέκυψε στα τραύματα του. Η είδηση του θανάτου του έσκασε σαν βόμβα μεγατόνων, αφού ανέκαθεν θεωρείτο δύσκολος στόχος. Όχι μόνο για τους για τους εχθρούς του, αλλά και για την Αστυνομία, για την οποία θεωρείτο βαρυσήμαντο και πολυπόθητο πρόσωπο, εξού και προσπάθησε σε διάφορες περιπτώσεις να πετύχει την καταδίκη του, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η δολοφονία του Μαυρομιχάλη ήρθε σχεδόν δύο χρόνια μετά την αποφυλάκιση του, αφού είχε παραμείνει περίπου για 21 μήνες ως υπόδικος στις Κεντρικές Φυλακές για την απόπειρα φόνου εναντίον του Παναγιώτη Παναγιώτου άλλος «Γλύκας» που διαπράχθηκε το 2017. Ωστόσο, το θύμα ενώ είχε υποδείξει κατά τον δεδομένο χρόνο άλλα πρόσωπα ως δράστες, δυόμισι χρόνια αργότερα και αφού ενημερώθηκε από την Αστυνομία πως είναι στόχος εγκληματικής ενέργειας, όπως ο ίδιος ανέφερε ενώπιον Δικαστηρίου, κατονόμασε τον Ντίντι Ρούντολφ ως το πρόσωπο που πάτησε τη σκανδάλη και τους Αλέξη Μαυρομιχάλη και Ιωσήφ Ιωσήφ άλλως Σήφης, ως ηθικούς αυτουργούς.

Ωστόσο, με ομόφωνη απόφαση το Κακουργιοδικείο, αθώωσε και τους τρεις κατηγορούμενους, κουνώντας μάλιστα το δάκτυλο στο ΤΑΕ Λευκωσίας, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «η εξέλιξη της διερεύνησης ήταν τέτοια που θα μπορούσε να αναμενόταν περισσότερη σε βάθος εξέταση συγκεκριμένων ισχυρισμών» του θύματος, την μαρτυρία του οποίου έκρινε στην ολότητα της αναξιόπιστη.

Διαβάστε την απόφαση εδώ: Άδειασε «Γλύκα» το Δικαστήριο, κούνησε το δάκτυλο σε Αρχές-Η απόφαση καταπέλτης

Μπορεί ο Μαυρομιχάλης να αποφυλακίστηκε, εντούτοις ο στενός του φίλος Ιωσήφ Ιωσήφ παρέμεινε υπόδικος στις Κεντρικές για την υπόθεση της απόπειρα φόνου εναντίον του Νίκου Ροδοθέου, που διαπράχθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2018. Ωστόσο, μετά την απόσυρση του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, η υπόθεση κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, με αποτέλεσμα η Κατηγορούσα Αρχή να αναστείλει όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε αφού δεν μπορούσε να στοιχειοθετήσει με βάση το μαρτυρικό υλικό, τα όσα του καταλογίζονταν.

Ως εκ τούτου, ο Σήφης αφέθηκε ελεύθερος περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ ένα μήνα μετά ακολούθησε η δολοφονία του Αλέξη Μαυρομιχάλη, η οποία θεωρείτο κομβικής σημασίας. Και αυτό διότι, ο Μαυρομιχάλης θεωρείτο ως το πρόσωπο που κρατούσε τις ισορροπίες σε σχέση με τις δραστηριότητες της νύχτας, ενώ η εκτέλεση του τάραξε τα ήρεμα νερά της Λευκωσίας, η οποία είχε να καταγράψει δολοφονία με φόντο τον κυπριακό υπόκοσμο, από το 2015, πέραν από κάποιες απόπειρες φόνου. Αφενός γιατί επρόκειτο για δολοφονία αρχηγού μιας ομάδας που κυριαρχούσε και αφετέρου θα ξεκινούσαν τα παιχνίδια επικράτησης.

Δεκατέσσερις μήνες μετά, η δολοφονία του Μαυρομιχάλη παραμένει στα συρτάρια των ανεξιχνίαστων υποθέσεων, με κύκλους να αφήνουν σκιές γύρω από την στάση της Αστυνομίας, ως προς την απουσία ζήλου για εξιχνίαση της υπόθεσης, σε σύγκριση με άλλες, για τις οποίες υπήρξε περισσότερη κινητικότητα και συλλογή στοιχείων ή πληροφοριών. Είναι για αυτό το λόγο που κάποιοι επέκριναν την στάση του ΤΑΕ Λευκωσίας, μέλη του οποίου είχαν λογαριασμούς με τον Αλέξη Μαυρομιχάλη, αλλά και με τον Ιωσήφ Ιωσήφ, σε σχέση με χειρισμούς σε άλλες υποθέσεις, εκ των οποίων κάποιες αποτέλεσαν τον έναυσμα για καταγγελίες.

Δίκη με μόνο (ίσως) και δέκα μάρτυρες

Έξι μήνες μετά, στο κάδρο μπήκε η δολοφονία του Δημήτρη Ανδρονίκου, ο οποίος διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις με τον Μαυρομιχάλη και τον Σήφη, οι οποίες ωστόσο διαταράχθηκαν λίγο πριν και μετά την δολοφονία του Αλέξη.

Με βάση τα όσα λέχθηκαν ενώπιον Δικαστηρίου από τις μέχρι τώρα διαδικασίες για την υπόθεση Ανδρονίκου, μετά την δολοφονία του Μαυρομιχάλη, τα ηνία ανέλαβε ο Σήφης, πρόσωπο το οποίο θεωρείται εξίσου βαρυσήμαντο για τις Αρχές. Όχι μόνο γιατί διαδέχθηκε τον Μαυρομιχάλη, αλλά επειδή επίσης και από προηγουμένως είχε επιχειρηθεί η καταδίκη του, εξού και βρέθηκε στο εδώλιο για τις πιο πάνω δύο υποθέσεις, από τις οποίες εν τέλει απαλλάχθηκε.

Δεδομένου κάποιων πληροφοριών που προέκυψαν για την ρήξη που είχε με τον Ανδρονίκου, το ΤΑΕ Λευκωσίας προχώρησε στη σύλληψη του, όπως και άλλων προσώπων, με τα εντάλματα σε κάποιο στάδιο να ανέρχονται στα έντεκα, ωστόσο σε δίκη παραπέμφθηκαν αρχικά οκτώ πρόσωπα και στη συνέχεια εν τέλει έξι, εκ των οποίων οι τέσσερις παραδέχθηκαν και καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Ανάμεσα σε αυτούς, ο οδηγός της μοτοσικλέτας που επέβαινε ο εκτελεστής του Ανδρονίκου, ο οποίος εντάχθηκε στο πρόγραμμα μαρτύρων ώστε να χρησιμοποιηθεί από την Κατηγορούσα Αρχή ως μάρτυρας κατηγορίας, προκειμένου να πετύχει την καταδίκη των υπολοίπων.

Στην κατάθεση του, τουλάχιστον την πρώτη και στην οποία προέβη σε λεπτομερή περιγραφή του τι προηγήθηκε και ακολούθησε του φόνου, κατά κύριο λόγο ενέπλεξε τρεις εκ των κατηγορουμένων, οι οποίοι τελικά κατά την απαγγελία των κατηγοριών παραδέχθηκαν ενοχή. Ως εκ τούτου, κατά την διαδικασία της Τρίτης, 17 Δεκεμβρίου 2024, τους επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης, κηρύσσοντας παράλληλα με την παραδοχή τους, άνευ αντικειμένου την μαρτυρία του οδηγού που θα κατέθετε εναντίον τους, εξού και εντάχθηκε στο πρόγραμμα, που με βάση την ιστορία, προνοεί ανταλλάγματα στην πορεία των χρόνων, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις. Μάλιστα, οι υπόλοιπες σε βάρος τους κατηγορίες αναστάλθηκαν, κάτι που δεν έγινε στην περίπτωση του κατηγορούμενου έξι, που εντάχθηκε στο πρόγραμμα μαρτύρων.

Η Κατηγορούσα Αρχή, έδειξε πως οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους και ο Σήφης, είναι βαρύνουσας σημασίας για τις Αρχές, συμπέρασμα το οποίο εξάγεται από το γεγονός πως δεν αποδέχθηκε τις ένορκες δηλώσεις με τις ομολογίες των τριών, εκ των οποίων ο ένας ανέλαβε τον ρόλο του ηθικού αυτουργού, ενώ οι άλλοι δύο, σύμφωνα με το λεκτικό των γεγονότων, λάμβαναν οδηγίες από αυτόν.

Πρόθεση της Κατηγορούσας Αρχής, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα όπως αυτά καταγράφονται κατά τις ακροαματικές διαδικασίες που προηγήθηκαν, είναι να προσπαθήσει να αποδείξει - κατά την εκδοχή της - πως τόσο ο Σήφης, όσο και ο κατηγορούμενος δύο, συνδέονται με τον κατηγορούμενο τρία που παραδέχθηκε πως ήταν ο ηθικός αυτουργός. Προς αυτή την κατεύθυνση, στο λεκτικό των γεγονότων, η Κατηγορούσα Αρχή κατέγραψε πως οι κατηγορούμενοι, μεταξύ τους και ο καθ΄ ομολογίαν ηθικός αυτουργός, θα λάμβαναν χρηματική αμοιβή, ενώ το κίνητρο της δολοφονίας ήταν ο έλεγχος της νύχτας. Αναφορές οι οποίες εν τέλει αφαιρέθηκαν από την Κατηγορούσα Αρχή, μετά από ενστάσεις που υποβλήθηκαν και έγιναν αποδεκτές, αφού αφήνονταν σκιές για τους κατηγορούμενους που δεν παραδέχονταν, όπως λέχθηκε από την υπεράσπιση τους.

Η αναφορά αυτή, δηλαδή ότι και ο καθ΄ ομολογίαν ηθικός αυτουργός θα λάμβανε χρήματα, δείχνει τις μετέπειτα προθέσεις της Εισαγγελίας. Δηλαδή, πως ακόμα και αυτός θα λάμβανε χρήματα, συνεπώς δεν πρόκειται για τον ηθικό αυτουργό, εξού και επιχειρήθηκε από την Κατηγορούσα Αρχή η καταγραφή στα γεγονότα, τα περί αμοιβής του ιδίου, όπως και των υπολοίπων. Κάτι που δείχνει πως η πλευρά της Εισαγγελίας θα επιχειρήσει να διασυνδέσει τους πρώτους δύο κατηγορούμενους με τους καταδικασθέντες, ανεξαρτήτως εάν οι τρεις που παραδέχθηκαν ενοχή και ο καθ' ομολογίαν ηθικός αυτουργός, τους αποσυνδέουν.

Όπως λέχθηκε ενώπιον Κακουργιοδικείου, το μεγαλύτερο μέρος του μαρτυρικού υλικού θα εμπίπτει στα παραδεκτά γεγονότα, γεγονός που δείχνει η περισσότερη μαρτυρία που έχει συλλεχθεί, αφορούσε τους τέσσερις εμπλεκόμενους που έχουν ήδη καταδικαστεί. Ενισχυτικό του σεναρίου αυτού, είναι και ο αριθμός των μαρτύρων κατηγορίας που αναμένεται να προσέλθουν στην δίκη για να καταθέσουν. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας που ανέλαβε πλέον την υπόθεση, Αντώνης Αντωνίου, αναμένεται να καταθέσουν λιγότεροι από 20 μάρτυρες, ενδεχομένως και δέκα. Αριθμός ο οποίος θεωρείται μικρός σε μια δίκη για φόνο εκ προμελέτης και δεδομένου αυτού, η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να ολοκληρωθεί σε μερικούς μήνες από την ημέρα της έναρξης της που ορίστηκε στις 13 Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ισόβια κάθειρξη στους καθ΄ ομολογίαν ηθικό αυτουργό, εκτελεστή και συνεργό της δολοφονίας Ανδρονίκου

Με στρατηγική Μαυρομιχάλη

Ενδεικτική είναι η τελευταία υπόθεση του Αλέξη Μαυρομιχάλη, στην οποία έγινε επίκληση στο στάδιο της απόφασης για κράτηση των κατηγορουμένων στην δίκη του Ανδρονίκου. Μπορεί να μην επρόκειτο για φόνο εκ προμελέτης, ωστόσο κατηγορείτο για απόπειρα φόνου, για την οποία παρέμεινε υπό κράτηση 21 μήνες και ακολούθως αθωώθηκε.

Μπορεί η Αστυνομία να βγήκε χαμένη, αφού όχι μόνο αθωώθηκε αλλά το Κακουργιοδικείο κατσάδιασε τις ενέργειες των Αρχών που δεν προέβησαν σε περαιτέρω έρευνα επί των ισχυρισμών του παραπονούμενου, εντούτοις πέτυχαν την κράτηση του Μαυρομιχάλη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στις Κεντρικές. Μια στρατηγική που ακολουθείται γενικότερα από την Αστυνομία, τα αιτήματα της οποίας προωθούνται μέσω της Κατηγορούσας Αρχής και εγκρίνονται από τα Δικαστήρια, κάτι που προκύπτει από τα τελευταία στατιστική στοιχεία, όπου δείχνουν ένα μεγάλο ποσοστό των υποδίκων να αθωώνονται.

Σε ό,τι αφορά την προκειμένη περίπτωση, η αθώωση ή η ενοχή των κατηγορουμένων, θα κριθεί από το Δικαστήριο, στη βάση της μαρτυρίας που θα παρουσιαστεί, η οποία συμπεριλαμβάνει και τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα του Ιωσήφ Ιωσήφ, που αναμένεται να χρησιμοποιήσει η Κατηγορούσα Αρχή για να στηρίξει την εκδοχή της, τα οποία ωστόσο βρίσκονται στον αέρα. Το Ανώτατου, επί του συγκεκριμένου θέματος, έδωσε ήδη άδεια για καταχώρηση αίτησης για έκδοση προνομιακού εντάλματος certiorari, με την απόφαση να αναμένεται περί τα τέλη Ιανουαρίου. Πέραν των τηλεπικοινωνιακών, ο βασικός μάρτυρας θεωρείται ο κατηγορούμενος έξι, που εμπλέκει με συγκεκριμένες αναφορές τους δύο κατηγορούμενους μέσω κατ' ισχυρισμόν αναφοράς του εκτελεστή της δολοφονίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο μάρτυρας στην πρώτη του κατάθεση ανέφερε πως δεν γνωρίζει και δεν είχε οποιαδήποτε επαφή με τους κατηγορούμενους, ωστόσο σε δεύτερη του κατάθεση, 18 ημέρες μετά, ισχυρίστηκε πως ο εκτελεστής αναφέρθηκε στα ονόματα τους και πως ήθελαν να σκοτώσουν το θύμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θολή η σκακιέρα της δίκης Ανδρονίκου-Οι ιδιαιτερότητες, η αλλαγή εκδοχής του μάρτυρα και οι... βαρυσήμαντοι

Με βάση την στρατηγική στον Αλέξη Μαυρομιχάλη αλλά και γενικότερα σε όλα τα πρόσωπα που η Αστυνομία θεωρεί σημαντικά για την ίδια, η σκακιέρα των Αρχών κυμαίνεται σε δύο κατευθύνσεις. Από την μια, παίζει τα ρέστα της, ώστε με το μαρτυρικό υλικό που έχει στην κατοχή της να πετύχει την καταδίκη ενός βαρυσήμαντου προσώπου, ακόμη και όταν οι προσδοκίες από νομικής άποψης είναι χαμηλές, όπως και στην περίπτωση Μαυρομιχάλη, ενώ από την άλλη, την περισσότερη παραμονή του στις Κεντρικές ως υπόδικος μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης, που θεωρείται δεδομένη αναλόγως της σοβαρότητας του αδικήματος, κάτι το οποίο θεωρείται ως «κέρδος» για την Αστυνομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όσα καταγράφει ο εκτελεστής του Ανδρονίκου-«Πήγε να ανοίξει το κράνος, ο οδηγός μου είπε να πυροβολήσω και πυροβόλησα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Αν δεν τον σκότωνα, θα με σκότωνε»-Όσα καταγράφει ο Τ/κ που παραδέχθηκε ρόλο ηθικού αυτουργού για Δημητρούι

Δειτε Επισης

Πώς το Ανώτατο έκοψε στην μέση την απόφαση για Θανάση-Έκρινε «απαραίτητο» τον Σταυριανό, επίκληση στο δημόσιο συμφέρον
Παράταση απορρόφησης του κόστους αύξησης των συντάξεων αποφάσισε το Υπουργικό για στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων
Ακινητοποιήθηκαν τα εξήντα δύο οχήματα της Αστυνομίας που έχουν εγκατεστημένους αερόσακους Takata
To Υπουργικό ενέκρινε νομοσχέδιο για λειτουργία βιοϊατρικών εργαστηρίων
Ικανοποίηση ΠΑΣΥΔΥ για τις εξαγγελίες του ΠτΔ για τις Φυλακές
Πράσινο Υπουργικού για αλλαγές στα προσφυγικά σχέδια-Αύξηση 5,000 ευρώ στα εισοδηματικά κριτήρια
Αναβλήθηκε για τις 5 Μαρτίου 2025 η ακρόαση της Γερμανίδας στην υπόθεση σφετερισμού ε/κ περιουσιών
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι πολλών ταχυτήτων-Από 33 μέχρι και 300 ευρώ το κόστος
Οι πρώτες αντιδράσεις των στρατοπέδων για την απόφαση Ανωτάτου για Θανάση-Διαφορετικές αναγνώσεις
«Τόπος φρίκης» στη Συρία-Τουλάχιστον 100.000 νεκροί μόνο σε έναν μαζικό τάφο