«Κοντά στην επίτευξη του στόχου για εξέταση αιτήσεων ΕΕΕ σε 60 μέρες»

Κοντά στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει, ώστε να μειωθεί ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα βρίσκεται το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, με την πολιτική προϊστάμενη, Μαριλένα Ευαγγέλου, σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον REPORTER να αναφέρει πως η εν λόγω απόφαση εντάσσεται στις δράσεις για βελτίωση και αμεσότερη παροχή υπηρεσιών προς τους εξυπηρετούμενους από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Τους τελευταίους μήνες, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας έχει ξεκινήσει μία μελέτη, ώστε να εκσυγχρονιστεί η επιδοματική του πολιτική και να συνάδει με τις ανάγκες της κοινωνίας. Η Μαριλένα Ευαγγέλου επεσήμανε πως έχει γίνει μία χαρτογράφηση των επιδομάτων που παρέχει το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και αυτή τη στιγμή διεξάγεται, σε ανώτατο επίπεδο, μία μελέτη των αναγκών της κοινωνίας. Πάντως, η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας ξεκαθάρισε πως λαμβάνονται επιμέρους αποφάσεις που αφορούν στην επιδοματική πολιτική, όπως είναι η απάλειψη των εισοδηματικών κριτηρίων για σκοπούς Επιδόματος Τέκνου σε οικογένειες με πέντε εξαρτώμενα παιδιά και άνω.

Πέραν τούτου, η κα. Ευαγγέλου αναφέρθηκε στις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη αναφορικά με τη θέσπιση μίας ενιαίας νομοθεσίας για τα θέματα αναπηρίας, τονίζοντας πως στόχος είναι μία ευρύτερη μεταρρύθμιση και βασικός πυλώνας είναι η δημιουργία ενός νέου δικτύου επαγγελματικών υπηρεσιών, εισάγοντας θεσμούς όπως ο Προσωπικός Βοηθός, ο Σύμβουλος, ο Εκπαιδευτής, ο Επαγγελματικός Σύμβουλος, που σε συνδυασμό με τις κοινωνικές παροχές, θα διανοίξουν νέες προοπτικές για την κοινωνική ενσωμάτωση των Ατόμων με Αναπηρία.

Στο μεταξύ, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας είναι το καθ’ ύλη αρμόδιο για την προστασία των παιδιών που βρίσκονται υπό τη φροντίδα του κράτους και η κα. Ευαγγέλου τόνισε πως στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των παιδιών για την ομαλή τους συμπερίληψη στο κοινωνικό σύνολο, λειτούργησε πέρσι πιλοτικά το Πολυθεματικό Κέντρο Ημέρας στη Λευκωσία. Μάλιστα, όπως σημείωσε η υφυπουργός, υπάρχουν παιδία που εντάχθηκαν στο συγκεκριμένο κέντρο και επέστρεψαν στις σχολικές μονάδες, με τη συμπεριφορά τους να έχει βελτιωθεί αισθητά, ενώ άλλα παιδιά αναλαμβάνουν ρόλους ως Έφηβοι Σύμβουλοι στο Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και πολλά άλλα.

Φωτογραφία_3

Αντικειμενικά έχετε αναλάβει ένα αρκετά δύσκολο Υφυπουργείο, το οποίο άπτεται σημαντικών θεμάτων, που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών. Ποιος είναι ο απολογισμός των 22 μηνών που βρίσκεστε στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας;

Αποτελεί καθήκον όλων των Υπηρεσιών μας στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, η αντιμετώπιση, σε καθημερινό επίπεδο, των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν συνάνθρωποι μας και ασφαλώς η διαμόρφωση από το Υφυπουργείο, εκείνων των πολιτικών που να διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και να ανακουφίζουν τους πιο ευάλωτους, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο των σύγχρονων αναγκών και των συνθηκών που δημιουργούν τις κοινωνικές προκλήσεις.

Η κοινωνική πολιτική, όπως σε όλες τις σύγχρονες χώρες, είναι συνολική και έχει ολιστικό χαρακτήρα, ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις ευαίσθητα ζητήματα χρειάζονται εξατομικευμένη διαχείριση, εφόσον κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός όπως και οι ανάγκες του, αλλά και οι συνθήκες της ζωής του. Ιδιαίτερα σε μια μικρή χώρα όπως η δική μας, όπου αυτές οι συνθήκες μπορούν να εντοπιστούν πιο εύκολα.

Μεταξύ των πρωταρχικών στόχων που είχα θέσει, ήταν η βελτίωση και η αμεσότερη παροχή υπηρεσιών προς τους εξυπηρετούμενους του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας. Εξ ου και τέθηκε το 2023 ο στόχος της μείωσης του μέσου χρόνου εξέτασης αιτήσεων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) σε 90 ημέρες και που, παρόλο που οι περισσότεροι τον θεωρούσαν ανέφικτο, το πετύχαμε, ανακοινώνοντάς το τον περασμένο Ιανουάριο. Στη συνέχεια θέσαμε νέο στόχο για περαιτέρω μείωση σε 60 μέρες και είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη και αυτού του στόχου.

Η άμεση παροχή υπηρεσιών, με εξατομικευμένη και άμεση διαχείριση είναι εξαιρετικά σημαντική. Είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο, που επεκτείναμε παγκύπρια το πρόγραμμα του «Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς», ένα σημείο στο οποίο θα ήθελα επίσης να εστιάσω. Πρόκειται για ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα στρατηγικής σημασίας, που υλοποιούμε σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές και τις κοινότητες. Στόχος του είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών στις τοπικές κοινωνίες, αφού λειτουργεί ως ο σύνδεσμός τους με τις υπηρεσίες μας. Το πρόγραμμα αξιολογείται με εξαιρετικά αποτελέσματα από το Υφυπουργείο, τις Τοπικές Αρχές, αλλά κυρίως και σημαντικότερα, από τους πολίτες, οι οποίοι το αγκάλιασαν. Η αποκέντρωση έφερε τις Υπηρεσίες μας σαφέστατα πιο κοντά στους πολίτες, μειώνοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες με ανθρωποκεντρική προσέγγιση.

Παράλληλα, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε πολλά άλλα ζητήματα που αφορούν την προώθηση μέτρων για την στήριξη των οικογενειών, των παιδιών, των ατόμων Τρίτης Ηλικίας, των Ατόμων με Αναπηρία και φυσικά, των παιδιών υπό την νομική φροντίδα του κράτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες καταβάλλονται νωρίτερα τα επιδόματα λόγω Χριστουγέννων

Θα μπορούσατε να μας πείτε κάποια παραδείγματα;

Θα ήθελα αρχικά να επισημάνω ότι εφαρμόζουμε μια σειρά μέτρων και πολιτικών, που έχουν αποφασιστεί από την Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη και υλοποιούνται από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. Τα πλείστα από αυτά περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα, εργαζόμαστε συνεχώς για τη χάραξη και ανάπτυξη νέων πολιτικών, ακολουθώντας μια συνδυαστική φιλοσοφία παροχής υπηρεσιών και επιδομάτων που στοχεύουν στην στήριξη και κοινωνική συμπερίληψη των πολιτών, βάσει της αξιολόγησης των αναγκών που προκύπτουν.

Μεταξύ άλλων, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας προχώρησε στην αύξηση κατά 5% στο Επίδομα Τέκνου, το οποίο να σημειώσω πως επιδέχεται και της πλήρους αύξησης της ΑΤΑ και στην ένταξη των φοιτητών των πολύτεκνων οικογενειών στο Επίδομα Τέκνου με το 50% της παροχής, ένα διαχρονικό αίτημα των πολύτεκνων οικογενειών. Λήφθηκε επίσης, η απόφαση για απάλειψη των εισοδηματικών κριτηρίων για σκοπούς Επιδόματος Τέκνου σε οικογένειες με πέντε εξαρτώμενα παιδιά και άνω.

Σε σχέση με τα άτομα τρίτης ηλικίας, προχωρούμε στην εφαρμογή του Σχεδίου Διαμονής και Φροντίδας σε Στέγες Ηλικιωμένων, η οποία αυξάνει την παροχή από €745 σε €1.300, ενώ προβήκαμε δύο φορές σε διεύρυνση του Σχεδίου Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών, το οποίο επιδοτεί μέχρι και το 80% των διδάκτρων νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών, καθιστώντας δικαιούχους όλους τους δικαιούχους του Επιδόματος Τέκνου και αυξάνοντας το ηλικιακό όριο των παιδιών που δικαιούνται την επιδότηση από 4 χρονών σε 4,5.

Επιπρόσθετα, έχουν γίνει σημαντικά βήματα, όσον αφορά τα παιδιά που βρίσκονται υπό τη νομική φροντίδα του κράτους. Ειδικότερα, λειτουργήσαμε πολυθεματικό κέντρο ημέρας στη Λευκωσία και προχωράμε στη δημιουργία νέου στη Λεμεσό, ενώ προβλέπεται σταδιακή επέκταση αυτών των κέντρων σε όλες τις επαρχίες, ώστε να ενισχύσουν και να συμπληρώσουν τις υπηρεσίες που ήδη παρέχονται από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται παράλληλα, και άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες όπως η αύξηση και επέκταση των κοινωνικών παροχών προς Άτομα με Αναπηρία, σε συνδυασμό με αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, στη βάση μίας νέας, σύγχρονης Νομοθεσίας. Η νομοθεσία αυτή διαμορφώνεται σε συνεργασία με την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων και βρίσκεται στο τελικό στάδιο, οπόταν και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025. Επιπλέον, ένας άλλος πυλώνας στον οποίο επικεντρωνόμαστε είναι η συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, μέσα από την υλοποίηση σχεδίων και την παροχή κινήτρων που προωθούν για παράδειγμα την ένταξη γονέων που δεν εργάζονται στην αγορά εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συγκεντρώνει στοιχεία και επαναξιολογεί την επιδοματική πολιτική αρχές του νέου έτους η Κυβέρνηση

Φωτογραφία_1

Γίνονται επίσης κινήσεις που στοχεύουν στην αύξηση της επανεγκατάστασης στα κατεχόμενα. Ποια μέτρα έχουν ληφθεί;

Επιδιώκοντας να ενθαρρύνει περισσότερες οικογένειες να επανεγκατασταθούν στα κατεχόμενα χωριά μας, η Κυβέρνηση αποφάσισε τον Απρίλιο του 2024 την αναθεώρηση του Σχεδίου Επανεγκατάστασης, μετά από εισήγηση της Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννας Αριστοτέλους, την υλοποίηση και εποπτεία του οποίου έχει το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, παρέχοντας κίνητρα και διευκολύνσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουν όμως ληφθεί και άλλα μέτρα που αποσκοπούν στη στήριξη της νέας γενιάς, όπως η παροχή μηνιαίας επιδότησης όλων των φοιτητών επανεγκατασταθέντων, με τον ίδιο τρόπο όπως και οι φοιτητές εγκλωβισμένων.

Τους τελευταίους μήνες γίνεται μία διαδικασία για εκσυγχρονισμό της επιδοματικής πολιτικής. Πού βρίσκονται οι διαδικασίες;

Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκινήσει σε τεχνοκρατικό επίπεδο τη διαδικασία εξορθολογισμού της κοινωνικής επιδοματικής πολιτικής. Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας διαχειρίζεται περίπου 40 επιδόματα επομένως, σκοπός του εξορθολογισμού είναι να διασφαλιστεί ότι αυτά τα μέσα στήριξης ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες και προκλήσεις των ομάδων που στοχεύουν.

Έχει γίνει, εδώ και καιρό, η χαρτογράφηση όλων των επιδομάτων και της υφιστάμενης επιδοματικής πολιτικής και πλέον, σε ανώτατο τεχνοκρατικό επίπεδο, διεξάγονται μελέτες για την κατάδειξη των αναγκών, που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, δηλαδή στον συνολικό εκσυγχρονισμό των κοινωνικών παροχών, η οποία θα προχωρήσει είτε μέσω της διαμόρφωσης σχεδίων, είτε μέσω της κατάθεσης νομοσχεδίων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται, επίσης, η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, για αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία, με έμφαση στη βελτίωση της εξυπηρέτησης που παρέχεται στους πολίτες και στην ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων και καταβολής των επιδομάτων στους δικαιούχους, μέσω της αυτοματοποίησης διαδικασιών και της χρήσης τεχνολογικών εργαλείων. Προηγουμένως, αναφέρθηκα στη μείωση του μέσου χρόνου εξέτασης των αιτήσεων για παροχή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Ακριβώς, είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και του εκσυγχρονισμού που καταφέραμε ο χρόνος να μειωθεί κατά 74% σε σχέση με προηγούμενα έτη.

Φωτογραφία_2

Αναμένεται να υπάρχει αύξηση στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο εδώ και 14 χρόνια παραμένει το ίδιο;

Μέσα στο πλαίσιο του εξορθολογισμού όλων των επιδομάτων, εντάσσεται και η μελέτη σε σχέση με την παροχή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Θα ήθελα, την ίδια ώρα, να εστιάσω και στην προσπάθεια που γίνεται ως προς την ενεργοποίηση των δικαιούχων του ΕΕΕ. Από τον Ιανουάριο του 2024, έχει ενισχυθεί το πρόγραμμα της κοινωνικής παρέμβασης που στοχεύει στην κοινωνική συμπερίληψη, αποφεύγοντας τον εγκλωβισμό πολιτών στα επιδόματα, μέσω της ένταξης στην αγορά εργασίας και ευρύτερα στο κοινωνικό σύνολο όσων κρίνονται ικανοί για εργασία. Το πρόγραμμα βασίζεται στην παραπομπή δικαιούχων του ΕΕΕ για εγγραφή και ενεργοποίηση τους στην Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΑ) και στην ενεργοποίηση των αιτητών υπό τη μορφή κατάρτισης/επιμόρφωσης (ΚΙΕ, ΚΕΠΑ, ΑνΑΔ).

Ένα σημαντικό θέμα, που άπτεται της επιδοματικής πολιτικής, αφορά στη νομοθεσία για τα άτομα με αναπηρία. Υπάρχει ένα αίτημα για διαχωρισμό του επιδόματος αναπηρίας από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Ποια είναι η πολιτική του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας για το συγκεκριμένο ζήτημα;

Ο διαχωρισμός των αναπηρικών επιδομάτων από το ΕΕΕ αποτελούσε διαχρονικό αίτημα των οργανώσεων των Ατόμων με Αναπηρία. Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου, αποδέχτηκα αυτό το αίτημα και το έθεσα ως προτεραιότητα, αποτελώντας μάλιστα την αφετηρία για να ξεκινήσει η διαβούλευση με την ΚΥΣΟΑ και άλλες αντιπροσωπευτικές οργανώσεις για τη διαμόρφωση της νέας νομοθεσίας για τα Άτομα με Αναπηρία, στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως. Η νέα νομοθεσία περιλαμβάνει όπως προανέφερα έναν συνδυασμό παροχών και υπηρεσιών, που ικανοποιεί πλήρως και το αίτημα αυτό.

Παράλληλα, προχωρούμε σε μια ευρύτερη μεταρρύθμιση, που εκτείνεται πέραν των κοινωνικών παροχών. Ένας βασικός πυλώνας αυτής της μεταρρύθμισης είναι η δημιουργία ενός νέου δικτύου επαγγελματικών υπηρεσιών, εισάγοντας θεσμούς όπως ο Προσωπικός Βοηθός, ο Σύμβουλος, ο Εκπαιδευτής, ο Επαγγελματικός Σύμβουλος, που σε συνδυασμό με τις κοινωνικές παροχές, θα διανοίξουν νέες προοπτικές για την κοινωνική ενσωμάτωση των Ατόμων με Αναπηρία. Στόχος μας είναι να εξαλείψουμε τον κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού, διασφαλίζοντας ένα συμπεριληπτικό και ασφαλές περιβάλλον, εντός του οποίου τα Άτομα με Αναπηρία δεν θα υφίστανται διακρίσεις, απολαμβάνοντας τις ίδιες ευκαιρίες και τα ίδια δικαιώματα με κάθε άλλο πολίτη.

Πώς αντιμετωπίζει το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας τα παιδιά υπό τη νομική φροντίδα του κράτους και ποιες οι ενέργειες στις οποίες προβαίνει έτσι ώστε να εντάσσονται ομαλά στο κοινωνικό σύνολο και να αντιμετωπίζονται οι διάφορες κρίσεις που συχνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας;

Τα παιδιά υπό τη νομική φροντίδα του κράτους, δηλαδή τα παιδιά των οποίων οι γονείς τους, για τον οποιονδήποτε λόγο, δεν έχουν πλέον την κηδεμονία τους, αντιμετωπίζονται από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας όπως κάθε άλλο παιδί. Έχουν σαφέστατα τα ίδια δικαιώματα με όλα τα υπόλοιπα παιδιά και η επικέντρωσή μας είναι να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και εντός του κοινωνικού συνόλου. Είναι παιδιά, τα οποία στη ζωή τους αντιμετώπισαν περισσότερες προκλήσεις από άλλα και είχαν δύσκολα βιώματα και εμπειρίες, μέσα στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Αυτά τα παιδιά το Κράτος, η Πολιτεία, η κοινωνία ευρύτερα, οφείλουμε να τα αγκαλιάσουμε.

Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των παιδιών για την ομαλή τους συμπερίληψη στο κοινωνικό σύνολο, λειτούργησε πέρσι πιλοτικά το Πολυθεματικό Κέντρο Ημέρας στη Λευκωσία. Θα πρέπει να τονίσω πως τα παιδιά αυτά, τα γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, παρακολουθούμε την εξέλιξή τους καθημερινά και μπορώ να σας διαβεβαιώσω, πως έχω ιδίοις όμμασι διαπιστώσει τα αποτελέσματα που σημειώθηκαν, κατά την πιλοτική εφαρμογή του Κέντρου Ημέρας, το οποίο παρέχει με διεπιστημονικό τρόπο υπηρεσίες και στήριξη. Υπάρχουν για παράδειγμα παιδιά που επέστρεψαν στις σχολικές μονάδες, άλλα των οποίων η συμπεριφορά βελτιώθηκε αισθητά, είδαμε παιδιά να αναλαμβάνουν ρόλους ως Έφηβοι Σύμβουλοι στο Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και πολλά άλλα. Και είναι για αυτόν ακριβώς το λόγο, που αποφασίσαμε ότι θα επεκταθεί και στις άλλες πόλεις. Επιπρόσθετα, το νέο έτος σχεδιάζεται η σταδιακή διεύρυνση της παροχής διεπαγγελματικών υπηρεσιών σε όλα τα ιδρύματα παιδικής και εφηβικής προστασίας παγκύπρια. Ήδη προχωρούμε στη λειτουργία του προγράμματος στη Λεμεσό, η οποία αναμένεται να αρχίσει εντός του 2025.

000

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στις επικρίσεις για τις στέγες ανηλίκων το Υφ. Πρόνοιας-«Ανεύθυνο να χάσουμε την ευκαιρία»

Αρκετές κοινότητες αντιτίθενται, ωστόσο, στη δημιουργία δομών στην κοινότητά τους. Πώς απαντάτε σε αυτό;

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω για άλλη μία φορά ότι οι κατοικίες, οικογενειακού χαρακτήρα, οι οποίες είναι σχεδιασμένες στη βάση ευρωπαϊκών προτύπων και θα δημιουργηθούν με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, δεν αφορούν σε δομές ασυνόδευτων ανηλίκων, αλλά στην ανάπτυξη κοινωνικής πολιτικής που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του τομέα της παιδικής προστασίας μέσα από την ανάπτυξη σύγχρονων και πρότυπων κτηριακών έργων. Πρόκειται για προγράμματα στήριξης των παιδιών, στα οποία αναφέρθηκα προηγουμένως. Αυτών των παιδιών, που χρειάζονται την στήριξη όλων μας, για την ομαλή τους συμπερίληψη. Συμπερίληψη σημαίνει πρώτα από όλα αποδοχή και αλληλεπίδραση. Χωρίς συνεργασία δεν επιτυγχάνεται.

Συγκεκριμένα, αφορούν κατοικίες ειδικά σχεδιασμένες για να φιλοξενούν μικρό αριθμό παιδιών, τα οποία βρίσκονται υπό τη νομική φροντίδα του κράτους, εκσυγχρονίζοντας με αυτό τον τρόπο τις πολιτικές μας γύρω από αυτό το θέμα και διασφαλίζοντας την παροχή της απαιτούμενης στήριξης στα παιδιά, καθώς και στη λειτουργία κέντρων ημέρας, στελεχωμένων με επιστημονικό προσωπικό, τα οποία δεν θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση και τα οποία θα παρέχουν υπηρεσίες και στα παιδιά που διαμένουν στις κοινότητες. Αφορά, επίσης, ένα δεύτερο Σπίτι του Παιδιού, το οποίο όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι και το οποίο λειτουργεί ήδη στη Λευκωσία με εξαιρετικά αποτελέσματα, καλύπτοντας τις ανάγκες παιδιών που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά και φροντίζοντας, μέσω πολυθεματικής προσέγγισης, να τυγχάνουν ολιστικής διαχείρισης σε έναν χώρο μετά από μία τέτοια τραυματική εμπειρία.

Για να έχουμε αποτελεσματική κοινωνική πολιτική, δομημένη σε στέρεες βάσεις, που θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και θα περιλαμβάνει όλους τους πολίτες του τόπου και κυρίως τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις, στο κοινωνικό σύνολο, χρειάζονται συνέργειες και ουσιαστική συνεργασία. Κράτος Πρόνοιας είμαστε όλοι μαζί. Κράτος, Πολιτεία, τοπικές αρχές, κοινωνία των πολιτών.

Τι θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξει για να είναι πιο κοντά στον πολίτη το Υφυπουργείο;

Το ζητούμενο για το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας είναι να παρέχει υψηλού επιπέδου κοινωνικές υπηρεσίες στους πολίτες. Υπηρεσίες που να είναι προσβάσιμες, προσιτές, φιλικές και εξατομικευμένες, ώστε να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται ο εκσυγχρονισμός της οργάνωσης και της λειτουργίας οριζόντια των Τμημάτων και των Υπηρεσιών του Υφυπουργείου, με στόχο την αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών, ενώ στις κορυφαίες μας προτεραιότητες συγκαταλέγεται βεβαίως και ο εξορθολογισμός της επιδοματικής πολιτικής, που, όπως έχω ήδη αναφέρει, βρίσκεται σε εξέλιξη. Γενικότερα, η προσπάθεια εκσυγχρονισμού είναι πολυεπίπεδη. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για την αυτοματοποίηση διαδικασιών και τη βελτίωση της επικοινωνίας με τους δικαιούχους. Ένα παράδειγμα, είναι η μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που όπως προανέφερα είμαστε πάρα πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου των 60 ημερών. Παράλληλα, ενισχύουμε τη διαφάνεια και την αξιοπιστία των παρεχόμενων υπηρεσιών, θέτοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκτακτο χριστουγεννιάτικο δώρο για περισσότερους από εκατό χιλιάδες-Οι νέες κατηγορίες δικαιούχων

Δειτε Επισης

Άτομα χαρίζουν σπασμένα παιχνίδια για να τα πετάξουν οι εθελοντές-«Είναι μεγάλη απογοήτευση για ένα παιδάκι»
Συννεφιές και βροχές στο μενού του καιρού-Στους 17 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Εντείνονται οι φωνές των περιπτερούχων, αδυνατούν να εφαρμόσουν το cash back-«Διώχνουμε πελάτες»
«Κοντά στην επίτευξη του στόχου για εξέταση αιτήσεων ΕΕΕ σε 60 μέρες»
ΒΙΝΤΕΟ: Συγκινητική στιγμή… Έκανε πρόταση γάμου στην καλή του στο χριστουγεννιάτικο χωριό στον Αγρό
Μετατράπηκε σε χριστουγεννιάτικο χωριό το Προεδρικό-«Στόχος να στηρίξουμε τις μικρές επιχειρήσεις»
Ακριβό το τίμημα της ανομβρίας-Κοστοβόρες δράσεις για την εξοικονόμηση νερού
Ανάθεση διαχείρισης της μαρίνας Λάρνακας εντός τριών ο στόχος Υπ. Μεταφορών
«Σύμβολο αγάπης και αυταπάρνησης για τον τόπο του»-Κηδεύτηκε ο εγκλωβισμένος Αντώνης Σκούλλου
Η Χ13 η πρώτη αστική εξπρές διαδρομή-Όλες οι λεπτομέρειες