Επαναλαμβάνει τα προαπαιτούμενα, δεν κλειδώνει συνάντηση με τον Πρόεδρο ο Τατάρ

Αν βγήκε κάτι από την κοινή παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ στο χριστουγεννιάτικο πάρτι των Ηνωμένων Εθνών, είναι πως ο εγκάθετος της κατοχής δεν έχει καμία διάθεση να μετακινηθεί από τις γνωστές του θέσεις και να λειτουργήσει πιο παραγωγικά αναφορικά με το Κυπριακό. Οι δηλώσεις του και η στάση του μάλλον επιβεβαίωσαν αυτό που ήταν εδώ και καιρό γνωστό, ότι παρόλο που εξαναγκάστηκε από την Άγκυρα να συμμετέχει στην άτυπη τριμερή, έκτοτε απλώς ροκανίζει τον χρόνο, αρνούμενος να συνεργαστεί ουσιαστικά επί των συμφωνηθέντων.

Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, ο διαπραγματευτής της ελληνικής πλευράς, Μενέλαος Μενελάου, υπέβαλε την πρότασή μας για τα οδοφράγματα από τον προηγούμενο μήνα. Όμως από την τουρκική πλευρά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση, ενώ στις δημόσιες τοποθετήσεις γινόταν λόγος για «απαράδεκτη» απαίτηση για διάνοιξη νέου οδοφράγματος στην Αθηένου ή στα Κόκκινα, επειδή πρόκειται για «στρατιωτικές ζώνες». Μάλιστα ο Τατάρ επιχείρησε να ξαναγράψει και την ιστορία, λέγοντας πως δεν συμφωνήθηκε κάτι τέτοιο στη Νέα Υόρκη, ενώ, ενώπιον του Αντόνιο Γκουτέρες, έγινε λόγος για σημεία διέλευσης και όχι μόνο για ένα σημείο, που είναι αυτό που επιδιώκει ο ίδιος, δηλαδή τη Μια Μηλιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πίεσε Τατάρ για τα οδοφράγματα ο Πρόεδρος-«Δεν πρέπει να φοβούμαστε να συναντηθούμε»

Παρόλο που ο Νίκος Χριστοδουλίδης έστειλε το μήνυμα ότι είναι ανά πάσα στιγμή πρόθυμος να συζητήσει με τον Τατάρ για τα οδοφράγματα, ακόμη και λίγες ώρες πριν την δεξίωση της Τρίτης, δεν συνάντησε την ίδια προθυμία. «Υπάρχει διαφορετική προσέγγιση σε κάποια των θεμάτων και είπα ότι είναι σημαντικό, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, να βρεθούμε, να κάνουμε μια ανασκόπηση του πού βρισκόμαστε και να δώσουμε κατευθυντήριες γραμμές για τους διαπραγματευτές για το πώς να συνεχίσουν», ανέφερε ο Πρόεδρος, λέγοντας, μάλιστα, πως εξήγησε στον Ερσίν Τατάρ ότι δεν σημαίνει πως πρέπει να ανακοινώσουν κάτι αν βρεθούν. Του υπέδειξε πως «δεν πρέπει να φοβόμαστε να συναντηθούμε, λαμβάνοντας υπόψη και το τι έχουμε υποσχεθεί στον ΓΓ του ΟΗΕ».

Η απάντηση, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, ήταν ότι θα το διερευνήσει και θα σκεφτεί και θα επανέλθει. Ωστόσο, όταν ο ίδιος ο Ερσίν Τατάρ προέβη σε δηλώσεις, επέστρεψε στη γνωστή γραμμή της πρόταξης απαράδεκτων προαπαιτουμένων για να συναντηθεί με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Είπε πως αυτός είναι έτοιμος να συζητά εποικοδομητικά, αρκεί οι Τ/κ να έχουν… δικό τους κράτος, προσθέτοντας πως περιμένει από τον Πρόεδρο «να κατανοήσει περισσότερο τους Τ/κ, ότι έχουμε τα ίδια κυριαρχικά δικαιώματα με τους Ε/κ».

Ερωτηθείς τι συζήτησε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, απάντησε ότι «είμαι πάντα έτοιμος να συζητήσω τα πράγματα εποικοδομητικά, αρκεί να έχουμε αμοιβαιότητα. Η αμοιβαιότητα είναι ότι οι Τ/κ έχουν δικό τους κράτος». Δήλωσε, πάντως, ότι ελπίζει σύντομα ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και ελπίζει σε νέα σημεία διέλευσης, παρά το γεγονός πως μέχρι στιγμής αρνείται να κάνει ουσιαστική συζήτηση για το θέμα.

Σκυτάλη από τον Τατάρ πήρε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο οποίος ανέφερε την Τετάρτη ότι «αποκλείεται να εγκαταλείψουμε την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τ/κ λαού στην εθνική μας υπόθεση το Κυπριακό. Τονίζουμε αυτό το θέμα σε όλες τις πλατφόρμες, ιδιαίτερα στα ΗΕ», ενώ παράλληλα αμφισβήτησε το δικαίωμα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας να εξοπλίζεται. Πρόκειται, φυσικά, για την πλέον μόνιμη παρέκκλιση της τουρκικής πλευράς από το διαπραγματευτικό πλαίσιο, την οποία διατηρεί ακέραια στη δημόσια ρητορική της ενόψει και της διευρυμένης διάσκεψης που αποφασίστηκε στο άτυπο δείπνο.

Η τουρκική θέση δεν βρίσκει, βεβαίως, ανταπόκριση. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, που βρέθηκε την Τρίτη στην Κύπρο, διαβεβαίωσε εκ νέου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προσήλωση της χώρας του, που πέραν από εγγυήτρια δύναμη είναι και μόνιμο μέλος του ΣΑ και ο penholder του Κυπριακού, στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προνοείται από τα ψηφίσματα. Επίσης, όπως ήταν αναμενόμενο, παρά την μουρμούρα που αναπτύχθηκε στα κατεχόμενα, δεν έκανε την παραμικρή ενέργεια που να παραπέμπει στην «αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας» των Τ/κ.

Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους διεθνείς παίχτες του Κυπριακού. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε, εκ νέου, πως «η ΕΕ όχι μόνο είναι παρούσα, αλλά διεκδικεί ένα πρωταγωνιστικό ρόλοι σε αυτήν την προσπάθεια που υπάρχει για επανέναρξη των συνομιλιών και σίγουρα θα δούμε περισσότερες ενέργειες από πλευράς των Βρυξελλών». Υπενθυμίζεται ότι, πριν από λίγο καιρό, ο Πρόεδρος είχε δηλώσει, μετά από συνάντησή του με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πως θα ανακοινωθούν εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα πριν από το τέλος του χρόνου.

Δειτε Επισης

Κακοί οι οιωνοί για τα οδοφράγματα-Παραμένει αρνητικός ο Τατάρ στην πρόταση για Πυρόι ή Κόκκινα
Θέτουν επί τάπητος τις αναπάντητες ερωτήσεις των Υπουργών οι βουλευτές
Η εικόνα αποσύνθεσης της Αστυνομίας και η αντιπολίτευση που (εξακολουθεί να) περιμένει στη γωνία
Υποστήριξή σε ΚΔ εκφράζει η ελληνικής καταγωγής βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων-«Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για επανένωση Κύπρου»
Αδειάζει τον Παναγιώτου ο Χριστοδουλίδης για τον ΑΠΟΕΛ-«Λανθασμένη η αναφορά του σε συγκεκριμένο σωματείο»
Απαντά σε Λαβρόφ ο ΠτΔ-«Η Ρωσία μεταξύ των πρωταγωνιστών των ψηφισμάτων της βάσης λύσης του Κυπριακού»
Πρώτη τοποθέτηση ΠτΔ για την υπόθεση του Πακιστανού-Η απάντηση στα περί συγκάλυψης και στις επικρίσεις για Χαρτσιώτη
Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη με Κόστα-Στο επίκεντρο η συνάντηση με Πρόεδρο Λιβάνου
Συνάντηση ΔΗΣΥ με οργανωμένους φορείς της Αστυνομία-«Κατάθεση υπομνήματος το επόμενο διάστημα»
Μιλά για την εμπειρία του στο Κυπριακό ο Λαβρόφ-«Δεν μπορεί να υπάρξει μαγικό σχήμα από Ρωσία»