Απαντά σε Λαβρόφ ο ΠτΔ-«Η Ρωσία μεταξύ των πρωταγωνιστών των ψηφισμάτων της βάσης λύσης του Κυπριακού»

Εκείνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση και να δούμε μπροστά, να αντιληφθούμε ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν λειτουργεί εις όφελος του κυπριακού λαού, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στην τελετή εγκαινίων της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρνακας το βράδυ της Τρίτης. Για τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είναι και ανάμεσα στους πρωταγωνιστές των ψηφισμάτων της βάσης λύσης, της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θεωρώ ότι έγιναν και οι δηλώσεις από τον Ρώσο ΥΠΕΞ, πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις Λαβρόφ ότι δεν υπάρχει «μαγικό σχήμα» για την επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι πράγματι δεν υπάρχει μαγικό σχήμα.

«Εκείνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση και να δούμε μπροστά, να αντιληφθούμε ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν λειτουργεί εις όφελος του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Είναι αυτό το μήνυμα, είναι αυτή η συλλογιστική, αυτή η προσέγγιση που καθορίζει και τις συνεχιζόμενες προσπάθειές μας, με πράξεις και όχι με λόγια, για να επαναρχίσει ο ουσιαστικός διάλογος από εκεί που διακόπηκε και να οδηγηθούμε στη λύση του Κυπριακού», σημείωσε σχετικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μιλά για την εμπειρία του στο Κυπριακό ο Λαβρόφ-«Δεν μπορεί να υπάρξει μαγικό σχήμα από Ρωσία»

Ερωτηθείς αν ενοχλούν οι δηλώσεις του κ. Λαβρόφ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «η Ρωσία είναι Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δεσμεύεται και συμμετέχει, είναι και ανάμεσα στους πρωταγωνιστές των ψηφισμάτων της βάσης λύσης, της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θεωρώ ότι έγιναν και οι δηλώσεις από τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών».

Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Λαβρόφ περί ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας καθορίζονται από την Κυπριακή Δημοκρατία. «Μπορεί να υπάρχουν απόψεις, προσεγγίσεις από τρίτους, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι όπως τις αποφάσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην εξωτερική πολιτική και οποιουδήποτε τρίτου κράτους καθορίζουν τα δικά τους δεδομένα, αυτό καθορίζει και τις αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καταδικάζει την πολιτική δίωξη του Σενέρ Λεβέντ το Άλμα
LIVE: Εντόπισε παραλείψεις από το ΤΟΜ η Ερευνητική-«Οδήγησαν στοιχεία να μείνουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας»
Η ΕΛΑΣ εκτιμά ότι η Μουρτζούκου ευθύνεται και για τον θάνατο του Παναγιωτάκη-Θέλει ολοκληρωμένη ομολογία
Πυρκαγιά από μετασχηματιστή της ΑΗΚ στη Γαλάτα
Αθώοι από το εκ πρώτης όψεως Σήφης και Σπύρος για την δολοφονία Ανδρονίκου-«Καμία μαρτυρία για οργάνωση»
Ομόφωνο ψήφισμα καταδίκης της παράνομης δίωξης Σενέρ Λεβέντ από τη Βουλή
Σε δίκη βαρυποινίτης, επιχειρηματίες και δεσμοφύλακας, ελεύθεροι υπό όρους-Δεν εξασφάλισαν μαρτυρία για ναρκωτικά και προστασία
Τα κόμματα για τη συμπλήρωση 14 ετών από τη φονική έκρηξη στο Μαρί
N. Xριστοδουλίδης για Μαρί: Απευθύνω δημόσια συγνώμη, υπόσχεση για μη επανάληψη τέτοιων λαθών και παραλήψεων
Στο νοσοκομείο Αθαλάσσας ο 31χρονος που μαχαίρωσε τον πατέρα του στον Άγιο Δομέτιο