Τα παλιά πάθη του ΔΗΣΥ στο… τραπέζι-Οι πρώην, οι νυν και ο πραγματικός στόχος

«Ο στόχος είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός να είναι δυνατός». Αυτό αναφέρουν στελέχη του κόμματος, σχολιάζοντας την δραστηριότητα που υπάρχει μεταξύ νυν και πρώην ηγεσίας του κόμματος τις τελευταίες ημέρες. Όπως εξηγούν, όσο περισσότερη ηρεμία υπάρχει στην παράταξη, τόσο περισσότερο θα προσεγγίζουν τον στόχο ενός ενωμένου και δυνατού κόμματος, που θα διεκδικήσει την πρωτιά στις Βουλευτικές Εκλογές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όντως υπήρξαν, το τελευταίο διάστημα, συναντήσεις μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και του Αβέρωφ Νεοφύτου, όπως και της Αννίτας Δημητρίου με τους δύο προκατόχους της θέσης της. Και είναι προγραμματισμένο να παρευρεθούν και οι τρεις σε ένα τραπέζι στο Παραλίμνι, στην παρουσία και άλλων Συναγερμικών.

Στο παρελθόν τέτοιου είδους γεύματα, συναντήσεις και τραπέζια δεν θα αποτελούσαν σε καμία περίπτωση θέμα συζήτησης. Είναι φυσιολογικό υψηλόβαθμα στελέχη ενός κόμματος να κινούνται στους ίδιους κύκλους, να συναναστρέφονται με τα ίδια άτομα και να συζητούν συχνά μεταξύ τους διάφορα ζητήματα. Αυτό επεσήμανε και η ίδια η Αννίτα Δημητρίου, ερωτηθείσα σχετικά, λέγοντας πως είναι φυσιολογικό και αναγκαίο να γίνονται συχνά τέτοιες συναντήσεις, καθώς τα ζητήμτα που πρέπει να συζητηθούν είνα πολλά και απαιτούν διαρκή επικοινωνία και συνεργασία.

Η διαφορά είναι ότι ο ΔΗΣΥ έχει προ πολλού ξεφύγει από αυτό το φυσιολογικό μοντέλο, λόγω της υπόγειας αντιπαράθεσης που υπέβοσκε μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Αναστασιάδη, η οποία εκδηλώθηκε δημόσια λίγο πριν τις Προεδρικές Εκλογές και κορυφώθηκε σε ένα βαθιά ζημιογόνο διχαστικό κλίμα μεταξύ πρώτου και δευτέρου γύρου. Οι μετασεισμοί αυτής της κατάστασης συνεχίζουν να ταρακουνούν κατά καιρούς την Πινδάρου ακόμη και σήμερα, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα διάφορες καταστάσεις και αποφάσεις.

Αν και σε μεγάλο βαθμό πλέον η μεταξύ τους αντιπαράθεση δεν εκδηλώνεται στη δημόσια σφαίρα, αφού φαίνεται πως, τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο, έχει γίνει ανακωχή, στον ΔΗΣΥ γνωρίζουν ότι εξακολουθούν να διατηρούν τις δικές τους ατζέντες και τις διαφωνίες τους και φαίνεται εξαιρετικά απομακρυσμένο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Αυτό που επιδιώκεται είναι μια σχέση που να μην επηρεάζει αρνητικά την νυν ηγεσία και κατ’ επέκταση το κόμμα, που πρέπει να αφήσει μια και καλά πίσω του τα πάθη του παρελθόντος και να επικεντρωθεί στα στοιχήματα που έχει να διαχειριστεί από εδώ και πέρα και δη τις Βουλευτικές Εκλογές και τους μετέπειτα στόχους του. Όπως δήλωσε η κ. Δημητρίου, «η ενότητα του κόμματος είναι για να προχωρήσουμε μρποστά», εκφράζοντας την ελπίδα να είναι όλοι μαζί σε αυτή την προσπάθεια. Πρόεσθεσε ότι ποτέ της δεν αρνήθηκε να συναντηθεί με κανέναν και ειδικά με πρώην αξιωματούχους ή θεσμούς του κόμματός της ή του κράτους.

Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ επιδιώκει να έχει τα κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά, ώστε να αποτρέπονται καταστάσεις που να την φέρνουν σε δύσκολη θέση. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο, καθώς φαίνεται ότι αφενός ο Νίκος Αναστασιάδης θέλει να έχει απόψεις για συγκεκριμένα ζητήματα και θέματα καθημερινότητας και ο Αβέρωφ Νεοφύτου θέλει να φορά κουστούμι υποψήφιου προέδρου, αφού φαίνεται να έχει αποφασίσει ότι θα πάρει το αίμα του πίσω στις Προεδρικές Εκλογές του 2028. Αυτό, βεβαίως, δεν το έχει αποφασίσει ακόμη το κόμμα του, με την Αννίτα Δημητρίου να θεωρεί την συζήτηση αυτή εντελώς πρόωρη. Η ίδια δεν έχει αποφασίσει αν θα είναι ακόμη υποψήφια, αλλά αυτό που αφήνει να νοηθεί προς τα έξω είναι πως, όποιος και να είναι ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ, θα πρέπει να είναι μία δυνατή υποψηφιότητα που θα επαναφέρει την παράταξη στην εξουσία και στο εσωτερικό του κόμματος γίνεται αντιληπτό ότι ο κ. Νεοφύτου, που ήρθε τρίτος το 2023, ενδεχομένως να μην είναι το πιο δυνατό τους χαρτί. Είναι, ωστόσο, μία κουβέντα που κανένας δεν θέλει να γίνει τώρα και η τήρηση ισορροπιών θεωρείται σημαντική, ώστε να περιοριστούν οι εξάρσεις εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Συναφής, ωστόσο, με αυτήν την ατζέντα φαίνεται να είναι η επιμονή του κ. Νεοφύτου ότι ο ΔΗΣΥ πρέπει να ασκεί πιο έντονη αντιπολίτευση, την ίδια στιγμή που η πεποίθηση της κ. Δημητρίου είναι πως πρέπει να ασκείται αντιπολίτευση εκεί και όπου χρειάζεται και με το κατάλληλο ύφος και ένταση, ώστε ο ΔΗΣΥ να ενισχύσει το προφίλ της υπεύθυνης πολιτικής δύναμης, που να εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες. Και αυτή η διαφορά φιλοσοφίας δεν αναμένεται να ξεπεραστεί με γεύματα και δείπνα.

Η έγνοια, ωστόσο, είναι το κόμμα να έχει όσο πιο λίγα εκ των έσω εμπόδια στην πορεία του προς την κάλπη. Τα δεδομένα που δημιουργούν οι αναγκαστικές και εθελούσιες αποχωρήσεις από την Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν είναι το καλύτερο δυνατό σημείο έναρξης της προσπάθειας για τον ΔΗΣΥ, που θα χάσει ταυτόχρονα ένα αριθμό δυνατών στελεχών, χωρίς απαραιτήτως οι αντικαταστάτες τους να έχουν την αναγνωρισιμότητα για εξίσου καλές επιδόσεις. Για αυτό και στόχος είναι να γίνουν οι καλύτερες δυνατές επιλογές, ιδιαίτερα στις δύο μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες, αυτές της Λευκωσίας και της Λεμεσού.

Η ανακοίνωση της ομάδας παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου σε κάποιο βαθμό μπορεί να βοηθήσει με αυτό τον στόχο, καθώς πρόκειται, ως επί το πλείστον, για στελέχη που δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κόμματος, κάποια από τα οποία ενδεχομένως να ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι για τις Βουλευτικές Εκλογές. Ως εκ τούτου, μέσω της νέας τους θέσης, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να κερδίσουν δημοσιότητα και να γίνουν πιο γνωστή στην μάζα ψηφοφόρων του κόμματος.

Δειτε Επισης

Ο πρώτος Πρόεδρος που επισκέπτεται τον Αουν ο Χριστοδουλίδης-Ικανοποίηση για αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου
Μεταβαίνει στον Λίβανο για συνάντηση με Joseph Aoun ο Πρόεδρος-Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Κλείδωσε η ημερομηνία συνάντησης Προέδρου Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ
Αναμένονται ημερομηνίες από τα ΗΕ, ενώ αυξάνεται η ένταση του τουρκικού αμανέ των «δύο κρατών»
Χρήσιμες οι συναντήσεις τους με Φιντάν ανέφεραν οι Ερχιουρμάν και Οζερσάι
Είδε Ντι Κάρλο ο Μενελάου-Δεν ανακοίνωσαν ακόμη ημερομηνία για ταξίδι αξιωματούχου στην Κύπρο τα ΗΕ
Διαχωρίζει τη θέση του ο Ακιντζί-«Η λύση του Κυπριακού είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο ομοσπονδιακής δομής»
Αντάλλαξαν απόψεις για κατάσταση στη Συρία και σταθεροποιητική σημασία της Κύπρου ΠτΔ και Χέρτσογκ
Κατάσταση στη Συρία και διμερείς σχέσεις στη συνάντηση ΠτΔ και αναπληρωτή Πρωθυπουργό των ΗΑΕ
Με επιχείρημα τα δύο κράτη υπερασπίστηκε την «γαλάζια πατρίδα» ο Γιασάρ Γκιουλέρ