Απαντά στην Αννίτα το ΑΚΕΛ-«Ο καημός να εξυπηρετήσει το ΝΑΤΟ πάνω από τα συμφέροντα της Κύπρου»
17:42 - 29 Νοεμβρίου 2024
Απαντά στην Αννίτα Δημητρίου, αναφορικά με το θέμα για την προοπτική ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, το ΑΚΕΛ, το οποίο υπέδειξε πως οι επιθέσεις μυρίζουν ναφθαλίνη και ότι ο ΔΗΣΥ θέτει τον «καημό να εξυπηρετήσει το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ» πάνω από τα συμφέροντα της Κύπρου.
Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα της Αριστεράς επεσήμανε πως η παπαγαλία συνθημάτων δεν απαντά κανένα από τα μεγάλα ερωτήματα που εγείρονται για το ζήτημα του ΝΑΤΟ.
«Αντιλαμβάνεται η πρόεδρος του ΔΗΣΥ τι σημαίνει η θέση που διατύπωσε σήμερα ότι θέματα ασφάλειας του Κυπριακού πρέπει λυθούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ; Αυτό σημαίνει ότι ο ΔΗΣΥ εγκαταλείπει πλέον το Πλαίσιο Γκουτέρες και όσα αυτό προνοεί για την ασφάλεια. Μια τέτοια επιλογή από τον Ν. Χριστοδουλίδη και τον Συναγερμό καθίσταται μοιραία για τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και θα είναι καίριο κτύπημα στην τελευταία ελπίδα για λύση και επανένωση της Κύπρου. Οι ευθύνες τους θα είναι ασήκωτες».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάλεσε τα κόμματα να πάρουν θέση για το θέμα ένταξης Κύπρου στο ΝΑΤΟ η Αννίτα-Τα πυρά κατά ΑΚΕΛ
Συνεχίζοντας, το ΑΚΕΛ υπέβαλε κάποια ερωτήματα όπως «πώς ακριβώς θα ενισχυθεί η ασφάλεια της Κύπρου με την πρόσδεση στο ΝΑΤΟ όταν ο κίνδυνος για την ασφάλεια της Κύπρου είναι η κατοχική Τουρκία, μια ΝΑΤΟϊκή χώρα; Δεν γνωρίζει η κα Δημητρίου ότι το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται στις διαφορές μεταξύ των μελών του και άρα καμιά ασπίδα προστασίας δεν θα παρέχει στην Κύπρο απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα;».
Το ΑΚΕΛ, στην ανακοίνωσή του, επεσήμανε ότι «έχουν αναλογιστεί στην κυβέρνηση και στον Συναγερμό ποιες επιπτώσεις θα έχει η οριστική διάρρηξη των σχέσεων της Κύπρου με δύο μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, τη Ρωσία και την Κίνα; Στην πρόσφατη επίσκεψη της Βουλής στην Κίνα η κα Δημητρίου δήλωνε ότι θα εργαστεί για την ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Κίνας. Τώρα, δηλώνει ότι πρέπει να διαλέξουμε στρατόπεδο απέναντί της. Αν δεν γνωρίζουν τι θέλουν, τότε δεν μπορούμε ούτε ιδεολογικά ούτε λογικά να συζητήσουμε».
Καταλήγοντας, το ΑΚΕΛ σημείωσε πως «οι δε επιθέσεις στο ΑΚΕΛ μυρίζουν ναφθαλίνη και έχουν απαντηθεί από την ιστορία του καθενός μας. Η ουσία τώρα είναι το συμφέρον της Κύπρου. Ο ΔΗΣΥ και η κα Δημητρίου δεν θα έπρεπε να ενθαρρύνουν τον κ. Χριστοδουλίδη να παίζει με το μέλλον της χώρας ως μαθητευόμενος μάγος. Ο ΔΗΣΥ πρέπει να θέσει την Κύπρο και τα συμφέροντά της πάνω από τον μόνιμο καημό του να εξυπηρετήσει το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Άλλωστε στον κυπριακό λαό θα λογοδοτήσουν αργά ή γρήγορα, όχι στις ΗΠΑ ή όποιον άλλο τρίτο».
Τα πυρά της προέδρου του ΔΗΣΥ
Υπενθυμίζεται πως σε διάσκεψη Τύπου για τον δυτικό προσανατολισμό της Κύπρου και τις προοπτικές στο ΝΑΤΟ, στα γραφεία του ΔΗΣΥ, στη Λευκωσία, η πρόεδρος του ΔΗΣΥ κάλεσε τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση, διαμηνύοντας πως για το κόμμα της η προσήλωση στις αρχές και τις αξίες του ελεύθερου δημοκρατικού κόσμου και στον δυτικό προσανατολισμό της χώρας είναι «αδιαπραγμάτευτη».
Ανέφερε επίσης ότι «το ΑΚΕΛ είναι για μια ακόμα φορά στη λάθος πλευρά της ιστορίας», για να προσθέσει πως «έφτασε στο σημείο, χωρίς να το επιδιώκει βέβαια, να χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα που επικαλείται η Τουρκία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η γεωγραφική θέση της Κύπρου, οι σκέψεις για το ΝΑΤΟ και η ενόχληση της Τουρκίας
Κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα «να πάρουν θέση σε αυτό το δίπολο» και «να επιλέξουν πλευρά και συμμάχους». «Με την Ευρώπη και τη Δύση ή με τους αντιπάλους τους. Στις μεγάλες επιλογές που καθορίζουν τη μοίρα μας δεν κρυβόμαστε και δεν πατάμε σε δύο βάρκες. Σήμερα είμαστε μπροστά σε μια τέτοια συγκυρία», ανέφερε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Σύμφωνα με την Αννίτα Δημητρίου «η Κύπρος έχει σήμερα μια ευκαιρία να αποτελέσει παράγοντα ασφάλειας, ειρήνης και προοπτικής στην περιοχή μας» και «μέσα από την ισχυροποίηση της, να διεκδικήσει καλύτερες προϋποθέσεις για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».
Όπως είπε «η ευκαιρία αυτή είναι η συμπόρευσή μας με τις δυτικές χώρες και το ΝΑΤΟ», για να προσθέσει περαιτέρω πως αυτός είναι «ένας δρόμος που ο Δημοκρατικός Συναγερμός άνοιξε από το 1976, όταν στην ιδρυτική του διακήρυξη έλεγε ότι η Κύπρος πρέπει να ενισχύσει τους δεσμούς της με τη Δύση και να αξιοποιήσει τον δυτικό παράγοντα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωνές στα κατεχόμενα ότι δεν ερωτήθηκαν για τις συζητήσεις για ΝΑΤΟ-«Αγνοούνται τα δικαιώματα του λάου»