Φωνές στα κατεχόμενα ότι δεν ερωτήθηκαν για τις συζητήσεις για ΝΑΤΟ-«Αγνοούνται τα δικαιώματα του λάου»

Αγνοούνται τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού «λαού» ως «συνταγματικά ισότιμου εταίρου» και αυτό υπονομεύει την αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, σχολιάζοντας δηλώσεις και δημοσιεύματα σε σχέση με το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σε δηλώσεις του κ. Ερχιουρμάν σε διαδικτυακή εκπομπή της "Χαμπέρ Κίπρις", με τις οποίες επεσήμανε πως στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας οι Τ/Κ "είναι ισότιμοι ιδρυτικοί εταίροι" και πως η συνταγματική τάξη είναι κάτω από την εγγύηση της Τουρκίας, ισχυριζόμενος ότι «η σημερινή διοίκηση έχει λάβει μονομερή μέτρα αγνοώντας αυτά τα γεγονότα».

«Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι δυνατή χωρίς λύση, καθώς η Τουρκία έχει δικαίωμα βέτο», επεσήμανε. Το κύριο ζήτημα δεν είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά η αύξηση των εξοπλισμών στην περιοχή, πρόσθεσε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάλεσε τα κόμματα να πάρουν θέση για το θέμα ένταξης Κύπρου στο ΝΑΤΟ η Αννίτα-Τα πυρά κατά ΑΚΕΛ

Έκανε λόγο για "παροχή βάσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και άνοιγμα της αεροπορικής βάσης στην Πάφο για χρήση από διάφορες χώρες", σημειώνοντας πως αυτά αποτελούν μέρος αυτής της πολιτικής.

«Αυτή η στρατηγική είναι απλώς μια προσπάθεια να νιώσουν ασφάλεια αντιμετωπίζοντας την Τουρκία. Αλλά όταν σκέφτονται να επιστρατεύσουν την υποστήριξη των μεγάλων δυνάμεων, δεν καταλαβαίνουν ότι αυτά τα κράτη θα τους υποσκελίσουν αντί να τους υποστηρίξουν. Αυτό θα κάνει την ελληνοκυπριακή διοίκηση να χάσει την υπόστασή της», σημείωσε. 

Ένας ηγέτης που επιθυμεί λύση θα πρέπει να ενεργεί αναγνωρίζοντας 'το διεθνές ισότιμο καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού», και όχι με τέτοιες πρωτοβουλίες, ανέφερε, λέγοντας ότι οι τρέχουσες προσεγγίσεις απέχουν πολύ από το να είναι ειλικρινείς και υπονομεύουν τη διαδικασία λύσης.

Ο δρόμος για να σμίξει ο τουρκοκυπριακός «λαός» με τον κόσμο, περνά μέσα από τη λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΡΤΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η γεωγραφική θέση της Κύπρου, οι σκέψεις για το ΝΑΤΟ και η ενόχληση της Τουρκίας

Εξάλλου, ο Σερντάρ Ντενκτάς, πρώην Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και γιος του Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι θα καταργήσει τη Συνθήκη Εγγυήσεων και Συμμαχίας μια πιθανή ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ. «Τις πρώτες ημέρες που τα αμερικανικά στρατεύματα άρχισαν να αναπτύσσονται στον νότο, είχα προειδοποιήσει ότι πίσω από αυτό θα μπορούσε να βρίσκεται η ένταξη  στο ΝΑΤΟ ή οι προσπάθειες να γίνει μια φιλική προς το ΝΑΤΟ χώρα. Στην πραγματικότητα, αυτό που προσπαθεί να κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά εδώ και χρόνια είναι να θεωρήσει τις συμφωνίες εγγυήσεων και συμμαχιών ως πρακτικά άκυρες», είπε. 

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα φέρουν ενώπιόν μας και ένα ξένο σχέδιο, υποστήριξε ο κ. κ. Ντενκτάς και πρόσθεσέ: «Ας μην περιμένουμε αυτό, κανένα καλό δεν θα έρθει σε μας από το σχέδιο κάποιου άλλου. Ας το σκεφτούμε μόνοι μας και ας το προετοιμάσουμε. Με την υποστήριξη της Άγκυρας, ας το εξηγήσουμε στα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελληνοκυπριακή πλευρά. Αλλά ας μιλήσουμε γι' αυτό με μία φωνή». 

Είπε πως το μοντέλο της ΔΔΟ δεν είναι πλέον ένας στόχος που μπορεί να επιτευχθεί και η λύση των «δύο κρατών» δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις τρέχουσες μεθόδους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενοχλήθηκε η Άγκυρα με το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ-«Θα επηρεάσει αρνητικά το Κυπριακό»

Δειτε Επισης

Αντανακλώνται στον Πρόεδρο τα κακώς έχοντα στην Αστυνομία-Ανάγκη για τάξη σε όλα τα επίπεδα
Επιμένει με το άνοιγμα νέου σημείου διέλευσης στη Μια Μηλιά ο Τατάρ-Η έκκληση προς Χριστοδουλίδη για τη συνάντηση
Έδωσε γραμμή στον Τατάρ ο Φιντάν-Βλέπει «κοινό μέλλον» μέσα από διχοτόμηση
Υπόδειγμα συνεργασίας η Τριμερής Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου-Κοινές προσεγγίσεις στα μεγάλα θέματα
Έντεκα μνημόνια συνεργασίας υπεγράφησαν κατά την Διακυβερνητική Σύνοδο Κύπρου-Αιγύπτου
Στην κρισιμότερη καμπή του το Κυπριακό εκτιμά ο γ.γ. του ΑΚΕΛ
Καταδικάζει την παράνομη επίσκεψη Φιντάν στα κατεχόμενα το ΥΠΕΞ
Ο Γιάννης Καρούσος νέος αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ-Μαζί με το συνέδριο η ανακήρυξη
Το ντοκιμαντέρ, οι εισηγήσεις και η απαίτηση για περισσότερη δράση-Το έργο του Μιχάλη Χατζηπαντέλα στις Βρυξέλλες
Ενεργειακά και Συριακό συζήτησαν Χριστοδουλίδης και Σίσι-Έπονται ανακοινώσεις για εμπορευματοποίηση του «Κρόνου»