Μπαλάκι ευθυνών μεταξύ ΟΚΥπΥ και γιατρών, πληρώνουν τα σπασμένα οι ασθενείς-Δεύτερη μέρα απεργίας
Άντρια Δημητρίου 06:00 - 27 Νοεμβρίου 2024
Ασταμάτητος φαίνεται να είναι ο πόλεμος μεταξύ ΟΚΥπΥ και γιατρών του δημοσίου, αφού συνεχίζεται για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η απεργία σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια. Τίποτα δεν φαίνεται να πείθει τις δύο πλευρές να υποχωρήσουν σε αυτά που διεκδικούν, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες που έγιναν από το Υπουργείο Υγείας και τις συνεχόμενες εκκλήσεις για να γίνει ξανά διάλογος, ο οποίος ωστόσο μέχρι στιγμής δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα.
Ο ΟΚΥπΥ ρίχνει την ευθύνη στις συντεχνίες των ιατρών, οι γιατροί ρίχνουν την ευθύνη στον ΟΚΥπΥ και καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται να αναλαμβάνει την ευθύνη της νέας αυτής κρίσης με επίκεντρο τα οικονομικά κριτήρια 2023-2024. Παρόλο που κατά την πρώτη μέρα της απεργίας δεν δημιουργήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα, εντούτοις η ανησυχία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αφού οι συντεχνίες δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο της επ αόριστον απεργία, ένα σενάριο το οποίο θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στον τομέα της υγείας. Στο μόνο που συμφωνούν οι δύο πλευρές, είναι στο ότι διαφωνούν.
Ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί πιέσεις, ωστόσο από πλευράς του ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, κάλεσε για άλλη μία φορά τους γιατρούς να κατέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ξεκαθαρίζοντας πως η μεσολαβητική πρόταση που κατατέθηκε από τον ίδιο την περασμένη Τετάρτη κατά την συνάντηση με τους εμπλεκομένους, παραμένει ανοικτή, με τελικό στόχο την ολιστική λύση του προβλήματος.
ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ επανέλαβαν ότι δεν ήταν σκοπός τους να απεργήσουν, ωστόσο το μοντέλο των οικονομικών κριτηρίων πάσχει και η πολιτεία - κατά τη θέση τους - αρνείται να ελέγξει αυτό το μοντέλο, ενώ σε σχέση με το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπρόσθετα απεργιακά μέτρα, ανέφεραν πως «όταν αρχίζεις με 48ωρη, όλα τα ενδεχόμενα υπάρχουν».
Ερειπωμένα τα δημόσια νοσηλευτήρια
Πάντως, η εικόνα που επικράτησε στα δημόσια νοσηλευτήρια ήταν πρωτόγνωρη, αφού ελάχιστη έως μηδαμινή ήταν η προσέλευση των ασθενών, οι οποίοι ειδοποιήθηκαν προ ημερών για την αναβολή των ραντεβού τους, αλλά και τον θεραπειών τους.
Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσία το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών ήταν σχεδόν άδειο, ενώ για όσους ασθενείς κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά τους εκεί με ασθενοφόρο, η είσοδος είχε μεταφερθεί στο πλάι, αφού οι κεντρικές πόρτες παραμένουν ερμητικά κλειστές. Τα εξωτερικά ιατρεία παρατηρήθηκε παρόμοια εικόνα, ενώ μιλώντας με ορισμένους ασθενείς που βρέθηκαν εκεί, μας ανέφεραν πως τους ειδοποίησαν την προηγούμενη ημέρα να μεταβούν στο νοσοκομείο για να λάβουν την προγραμματισμένη θεραπεία τους, ωστόσο κάποιοι απεργούσαν ενώ κάποιοι όχι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αρκετό μπέρδεμα.
Στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, ο αριθμός των ασθενών που χρειάστηκε να μεταβούν στο ΤΑΕΠ ήταν μικρός, ενώ στα υπόλοιπα τμήματα που λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας, διασφαλίστηκε ότι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς λαμβάνουν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.
Στα Νοσοκομείο Πάφου, Λάρνακας και Αμμοχώστου, επικράτησε η ίδια εικόνα και δεν σημειώθηκε το οποιονδήποτε πρόβλημα.
Τι ισχύει και για σήμερα
Σύμφωνα με τις οδηγίες, που εκδόθηκαν για σκοπούς ενημέρωσης του κοινού και για έγκαιρο προγραμματισμό και διαχείριση εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας και των συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, τα προγραμματισμένα εξωτερικά ιατρεία των Ειδικών Ιατρών αναβάλλονται και επαναπρογραμματίζονται με ευθύνη του ΟΚΥπΥ και όλες οι ημερήσιες νοσηλείες για χορήγηση θεραπείας, οι ενδοσκοπήσεις και επεμβάσεις ημερήσιας φροντίδας αναβάλλονται και επαναπρογραμματίζονται με ευθύνη του ΟΚΥπΥ.
Όλες οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις αναβάλλονται και θα διεκπεραιωθούν μόνο επείγοντα περιστατικά, που θα προέρχονται από το ΤΑΕΠ ή από επιπλοκή των ήδη νοσηλευόμενων, με προσωπικό ασφαλείας (εφημερεύοντες), ενώ σημειώνει ότι το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών Παίδων (ΤΑΕΠ Παίδων) θα λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας.
Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες, τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας και θα εξετάζουν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση, οι οποίοι χρήζουν άμεσης αξιολόγησης και παρεμβάσεων διάσωσης, ενώ περιστατικά κατηγορίας ESI-2 ESI-3 θα διακομίζονται από την υπηρεσία ασθενοφόρων σε ΤΑΕΠ ιδιωτικών νοσηλευτηρίων της επαρχίας από την Υπηρεσία Ασθενοφόρων με ευθύνη και συντονισμό από το Υπουργείο Υγείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Επιμένει με τη μεσολαβητική πρόταση ο Δαμιανός-Κάλεσμα και πάλι για διάλογο
- Ούτε βήμα πίσω από τους γιατρούς-Δεν αποκλείουν επ αόριστον απεργία
- Στον «αναπνευστήρα» τα δημόσια νοσηλευτήρια λόγω της απεργίας-Γραφείο επιχειρήσεων στο Υπουργείο Υγείας
- Βάζουν νυστέρι στο σύστημα υγείας οι γιατροί-Παραλύουν τα νοσοκομεία, αρχίζει η 48ωρη απεργία
- Δεν τα βρήκαν, πάνε στη 48ωρη απεργία οι γιατροί-Πυρά Δαμιανού, δείχνει εργαλειοποίηση ασθενών