Στόχος της Κυβέρνησης η εναρμόνιση των αμυντικών σχεδιασμών με έναν Οργανισμό όπως το ΝΑΤΟ

«Δύο πολύ σημαντικές Συνόδους θα φιλοξενήσει αύριο η Κυπριακή Δημοκρατία, με ιδιαίτερη σημασία σε ό,τι αφορά την εξωτερική μας πολιτική και τις περιφερειακές συνεργασίες τις οποίες συνεχίζει και αναβαθμίζει στην περιοχή. Οι δυο Σύνοδοι αποτελούν απτή απόδειξη ότι η Κύπρος είναι ένας σταθεροποιητικός παράγοντας και αξιόπιστος περιφερειακός εταίρος και μαζί με άλλα κράτη της περιοχής προωθεί την ασφάλεια και τη συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ταυτόχρονα, ο κ. Λετυμπιώτης έδωσε κάποιες απαντήσεις σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ΝΑΤΟ, λέγοντας ο στόχος της Κύπρου είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αναβάθμιση του αμυντικού μας προγράμματος και αυτό συζητήθηκε στην συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν. «Εκείνο που έχουμε θέσει ως στόχο είναι η όσο το δυνατόν επίτευξη της εναρμόνισης των αμυντικών σχεδιασμών της χώρας μας με ένα Οργανισμό ή με τα κράτη μέλη ενός Οργανισμού, όπως είναι το ΝΑΤΟ, είτε αυτό αφορά την εκπαίδευση προσωπικού μας είτε στην υιοθέτηση πρωτοκόλλων είτε στον τρόπο που το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα προοδεύει ή καταρτίζεται», διευκρίνισε.

Διακυβερνητική και Τριμερής

Συγκεκριμένα, το πρωί της Τετάρτης, θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, η δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδος ανάμεσα στις Κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού Υπουργών και Υφυπουργών των δύο Κυβερνήσεων. Οι Κύπριοι Υπουργοί και Υφυπουργοί θα έχουν διμερείς συναντήσεις με τους Ελλαδίτες ομόλογους τους και στη συνέχεια θα λάβει χώρα η ολομέλεια της Συνόδου ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο Κυβερνήσεων.

Τη Διακυβερνητική Σύνοδο αναμένεται να απασχολήσουν, ανάμεσα σε άλλα, το Κυπριακό, η ψηφιακή μετάβαση, η συνεργασία σε θέματα εργασίας και κοινωνικής πολιτικής, Παιδείας, Υγείας, Ναυτιλίας, Πολιτισμού και Άμυνας, σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ανέφερε ότι, πριν από τη Σύνοδο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα παραστούν και θα μιλήσουν στο 2ο Επιχειρηματικό Συνέδριο που διοργανώνεται στη Λευκωσία με τη στήριξη των Εμπορικών Επιμελητηρίων των δύο χωρών.

«Μετά τη Διακυβερνητική Σύνοδο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υποδεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο τον Βασιλιά της Ιορδανίας και μαζί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας θα παρακαθίσουν στις εργασίες της τέταρτης κατά σειρά Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής των τριών χωρών σε συνέχεια αυτής που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2021.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’ και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη θα ανασκοπήσουν τα όσα έχουν μέχρι σήμερα επιτευχθεί στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας των χωρών. Οι τρεις ηγέτες θα θέσουν επίσης νέους στόχους σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος», δήλωσε ο κ. Λετυμπιώτης.

Οι εργασίες της Τριμερούς Συνόδου θα ξεκινήσουν με την πραγματοποίηση κατ΄ιδίαν συνάντησης των τριών ηγετών και επακολούθως γεύματος εργασίας των ηγετών και των αντιπροσωπειών τους. Κατά τη διάρκεια αυτών θα συζητηθεί η μέχρι σήμερα εφαρμογή της τριμερούς συνεργασίας σε διάφορα θέματα που απασχόλησαν τον τριμερή μηχανισμό σε προηγούμενες συναντήσεις, όπως είναι, ανάμεσα σε άλλα, η δημιουργία της Μόνιμης Γραμματείας για συντονισμό των τριμερών μηχανισμών με έδρα την Κύπρο, η συνεργασία σε θέματα κατάσβεσης πυρκαγιών με τη δημιουργία περιφερειακού Κέντρου που θα έχει έδρα την Κύπρο, καθώς και η συνεργασία σε θέματα εκπαίδευσης και επενδύσεων.

Οι περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και το Κυπριακό και οι σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας θα είναι ανάμεσα στα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο όπως επίσης και ζητήματα που άπτονται του Μεταναστευτικού, της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, καθώς και θέματα που αφορούν τον τομέα της Ενέργειας. Κατά τη διάρκεια της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής αναμένεται να υπογραφούν, επίσης, Μνημόνια Συναντίληψης μεταξύ των τριών χωρών στους τομείς της εκπαίδευσης, διαχείρισης υδάτων και επενδύσεων.

Όπως τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «η Κυπριακή Δημοκρατία αποδίδει τεράστια σημασία στους τριμερείς μηχανισμούς που έχει αναπτύξει, με δική της πρωτοβουλία, με κράτη, με τα οποία μοιράζεται κοινές αρχές και αξίες, και στόχο έχουν τη δημιουργία σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή, αλλά και στενής συνεργασίας σε θέματα, όπως η ασφάλεια, η άμυνα, η έρευνα και διάσωση, η ενέργεια, οι επενδύσεις και οι επαφές ανάμεσα στους λαούς των χωρών της περιοχής».

Αναβάθμιση αμυντικού προγράμματος

Ερωτηθείς αν κατά τη Διακυβερνητική Σύνοδο θα συζητηθεί θέμα ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εκείνο το οποίο έχουμε θέσει ως στόχο της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αναβάθμιση του αμυντικού μας προγράμματος και αυτό αποδεικνύεται μέσα από τις ενέργειες μας. Είναι κάτι που συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, η ενίσχυση δηλαδή της συνεργασίας στους τομείς άμυνας και ασφάλειας. Είναι τομείς που εντάσσονται και στον στρατηγικό διάλογο. Εκείνο που έχουμε θέσει ως στόχο είναι η όσο το δυνατόν επίτευξη της εναρμόνισης των αμυντικών σχεδιασμών της χώρας μας με ένα Οργανισμό ή με τα κράτη μέλη ενός Οργανισμού, όπως είναι το ΝΑΤΟ, είτε αυτό αφορά την εκπαίδευση προσωπικού μας είτε στην υιοθέτηση πρωτοκόλλων είτε στον τρόπο που το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα προοδεύει ή καταρτίζεται».

Επί της ουσίας, εξήγησε, «αυτό μας αφορά, η αναβάθμιση του αμυντικού μας προγράμματος, και σε αυτή την προσπάθεια αξιοποιούμε όλες τις συνεργασίες που έχουμε με κράτη όπως είναι και η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Η στάση της Τουρκίας σε μια τέτοια ενδεχόμενη συζήτηση είναι γνωστή και περιέχει και πολιτικές πτυχές».

«Εμείς θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες για να ισχυροποιήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε την αποτρεπτική, αμυντική μας δυνατότητα, αλλά και να ενισχύσουμε μέσα από αυτές τις πολύ σημαντικές συνέργειες με κράτη, τον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουμε στην περιοχή, τον πολύ σημαντικό ανθρωπιστικό ρόλο μας στην περιοχή, είτε μέσω της υλοποίησης του ανθρωπιστικού διαδρόμου Αμάλθεια είτε μέσα από την εκκένωση πολιτών από την περιοχή», πρόσθεσε.

Σε αναμονή για Ντι Κάρλο και οδοφράγματα

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεότερο για την ημερομηνία διεξαγωγής της πενταμερούς, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι αναμένεται η κάθοδος της κας ντι Κάρλο στην περιοχή στο πλαίσιο της προετοιμασίας αυτής της διευρυμένης συνάντησης, «κάτι που εμείς χαιρετίζουμε αφού επικεντρωνόμαστε στο να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία αυτής της διευρυμένης συνάντησης. Δεν είναι αυτοσκοπός η σύγκληση αλλά η σύγκληση μιας διευρυμένης συνάντησης που μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για μια περαιτέρω κινητικότητα στο Κυπριακό, με απώτερο στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί». Είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση είναι σε επαφή με τη Γραμματεία των ΗΕ και μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία καθόδου της.

Σε ερώτηση για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη σε σχέση με τα οδοφράγματα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ήδη, πραγματοποιείται μια προετοιμασία στο επίπεδο των καθιερωμένων συναντήσεων των διαπραγματευτών, αλλά δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία».

Δειτε Επισης

Συνεχίζεται η κόντρα για «πρόωρες εκλογές» στα κατεχόμενα-Ανταλλάζουν πυρά PTK και ΚΕΕ
Τα διαβήματα της Κυβέρνησης για να εμποδίσει την Τουρκία να τερματίσει την επιτήρηση της 4ης Διακρατικής
Δεν μετακινούνται ρούπι από τις θέσεις τους οι Τούρκοι-Επιμένει σε κυριαρχική ισότητα ο Γκιουλέρ
Πυρά ΔΗΣΥ σε Βύρα για την παρουσία του στη διαμαρτυρία για το ΝΑΤΟ-Τον καλούν να δώσει εξηγήσεις
Ξεκάθαρο μήνυμα Τσιόδρα στο Ευρωκοινοβούλιο-«Η κατοχή και η διχοτόμηση της Κύπρου πρέπει να τελειώσει»
Στόχος της Κυβέρνησης η εναρμόνιση των αμυντικών σχεδιασμών με έναν Οργανισμό όπως το ΝΑΤΟ
Συνομιλίες με χρονοδιάγραμμα και παράθυρο «άλλων λύσεων» προτείνει πρώην διπλωμάτης της Τουρκίας
Η Ευρώπη δείχνει ανίκανη να υπερασπιστεί την Κύπρο
Μηνύματα Ε.Ε στην Τουρκία-Όποιοι βαυκαλίζονται λύση δύο κρατών, μάλλον δεν έχουν μιλήσει με κανέναν στην Ευρώπη
Επιστολή ΑΗΙ στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν για την καθιέρωση της Κύπρου σε βασικό εταίρο του ΝΑΤΟ