Εικοσι μέρες μετά την νομική μάχη, ανακοινώνει την απόφαση του το Ανώτατο το Πόθεν Έσχες Εισαγγελέων

Είκοσι μέρες μετά την τελευταία ακροαματική διαδικασία σε σχέση με την αναφορά του Προέδρου για τον Νόμο που αφορά το Πόθεν Έσχες κρατικών αξιωματούχων, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση του, την ώρα που αναμένονται και άλλες σημαντικές αποφάσεις, οι ακροάσεις των οποίων είχαν προηγηθεί, όπως η υπόθεση του Θανάση Νικολάου.

Ενδεχομένως λόγω του ότι πρόκειται για ένα σημαντικό και θεσμικό ζήτημα, το Ανώτατο Συνταγματικό φαίνεται να έδωσε προτεραιότητα και ως εκ τούτου, όπως ανακοίνωσε, αύριο στις 11:00, αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση του.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά την τελευταία διαδικασία, ημερομηνίας 30 Οκτωβρίου, οι δύο πλευρές κατέθεσαν τις τελικές του θέσεις, αφού από τη μία η πλευρά της Βουλής επέμεινε στη θέση της πως άλλοι οι δικαστές και άλλοι οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας που συμμετέχουν στον δημόσιο λόγο, ενώ από την άλλη, η πλευρά του Προέδρου επανέλαβε πως πρόκειται για λειτουργούς της Δικαιοσύνης και θα πρέπει να παραμείνουν ανεξάρτητοι, παραπέμποντας μάλιστα στην απόφαση που αφορούσε την παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Κατά την πρώτη διαδικασία στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπου έγινε προγραμματισμός, οι δύο πλευρές κατέθεσαν γραπτώς τις αγορεύσεις τους, ενώ στην σημερινή ακρόαση, ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου, προχώρησαν σε προφορικές αναφορές, σε ότι αφορά τις θέσεις τους.

Παίρνοντας πρώτος τον λόγο, ο νομικός Πόλυς Πολυβίου, που μαζί με τον Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, Νικόλα Καλλένο και μια δικηγόρο της Νομικής Υπηρεσίας εκπροσωπούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατ' επέκταση την πλευρά του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, ανέφερε πως το θέμα που εγείρεται είναι η ερμηνεία της φράσης ότι ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, υπηρετούν τους όρους του Δικαστηρίου, στην βάση του Άρθρου 112 του Συντάγματος.

Σε σχέση με την γραμμή πλεύσης του δικηγόρου της Βουλής, Χρίστου Κληρίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων απορρίπτει τη θέση πως ο Γενικός και Βοηθός Εισαγγελέας θα πρέπει να έχουν αντιμετώπιση όπως αυτή των δικαστών, παραπέμποντας μάλιστα στην υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου, Κατσουνωτού και Θανάση Νικολάου, ο κ. Πολυβίου ανέφερε πως: «Με κάθε σεβασμό θα πρέπει να επαναλάβω ότι είπα και την άλλη φορά. Ο κ. Κληρίδης προχωρά σε μια επίθεση στον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. Είπα ότι το θέμα δεν είναι προσωπικό αλλά είναι θεσμικό. Οι αναφορές του κ Κληρίδη ότι ο Γενικός και ο Βοηθός λειτουργούν στην πίεση του πολιτικού συστήματος, μου θύμισε μια ιστορία από το αμερικανικό Δικαστήριο. Που πήγε κάποιος και είπε ότι είναι ησυχία εδώ. Είναι ησυχία μέσα στο χάος. Εδώ το θέμα είναι σαφώς θεσμικό».

Από εκεί και πέρα, ο κ. Πολυβίου ανέφερε πως μπορεί ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας να μην είναι δικαστές, οι οποίου εξαιρούνται, ωστόσο υποστήριξε πως υπάρχουν δύο λόγοι που εξισώνονται με αυτούς. Όπως είπε, «δεν είναι μέλη της δικαστικής εξουσίας, έχει δίκιο ο κ. Κληρίδης, αλλά τονίστηκε κι από εσάς τους ίδιους κ. πρόεδρε στην υπόθεση του Γενικού Ελεγκτή, ότι ο Γενικός και ο Βοηθός πρέπει να έχουν πλήρη ανεξαρτησία και αυτοτέλεια. Στο τέλος της ίδιας απόφασης, λέτε ότι οι αποφάσεις υπομαρτυρουν το κύρος του Γενικού Εισαγγελέα και ότι ο Γενικός και ο Βοηθός λειτουργούν στο πλαίσιο της νομιμότητας. Ο Γενικός και ο Βοηθός δεν είναι δικαστές, αλλά προστάτες του κράτους δικαίου».

Ο δικηγόρος ανέφερε περαιτέρω, πως οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας θα πρέπει να έχουν πλήρη ανεξαρτησία, ενώ αναφέρθηκε σε ομόφωνη γνωμάτευση που έδωσε η δικαστής Σάρα Μιλτιάδου, σε σχέση με τους ίσους όρους υπηρεσίας οποιουδήποτε δικαστή, οι οποίοι είναι οι ίδιοι με τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα.

«Όρος σημαίνει οποιαδήποτε ρητά περιοριστική διάταξη. Το Πόθεν Έσχες όταν εφαρμόζεται σε πρόσωπο ή θεσμό, δεν είναι μόνο ότι πρέπει να δημοσιοποιείται. Αν δεν χρησιμοποιηθεί έχει κυρώσεις. Άρα ακολουθεί το πρόσωπο και τον θεσμό η μη δημοσιοποίηση. Άρα είναι όροι», είπε ο κ. Πολυβίου, ο οποίος καταληκτικά εξέφρασε τη θέση πως το Πόθεν Έσχες για τους επικεφαλής της Εισαγγελίας είναι αντισυνταγματικός.

Από την πλευρά του ο Χρίστος Κληρίδης, που εκπροσωπεί την Βουλή, ανέφερε αρχικά πως «δεν ξέρω από πού προκύπτει η επίθεση που επικαλείται ο κ. Πολυβίου», ενώ σημείωσε πως ο Γενικός και Βοηθός Εισαγγελέας βρίσκονται στον δημόσιο διάλογο, σε αντίθεση με τους δικαστές.

Όπως είπε, «ο Πρόεδρος και τα μέλη της δημόσιας υπηρεσίας, σε αντίθεση με τους δικαστές, βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα πολλές φορές», ενώ ανέφερε περαιτέρω πως είναι διαφορετικό το καθεστώς των δικαστών με αυτό του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

«Οι όροι υπηρεσίας των δικαστών λέει ότι η αντιμισθία και όλοι οι υπόλοιποι όροι καθορίζονται στο Σύνταγμα. Ο κάθε δικαστής θα υπόκειται σε οποιοδήποτε νόμο της υπηρεσίας. Αφορά καθαρά τους όρους υπηρεσίας και όχι το καθεστώς. Αυτή είναι η ερμηνεία που πρέπει να δώσει ένα Δικαστήριο. {...} Ε εδώ, δεν θα βάλουμε πρόνοιες που αναγάγουν το καθεστώς του Γενικού και Βοηθού με αυτό του δικαστή».

Ο κ. Κληρίδης παρέπεμψε σε απόφαση που αφορούσε την δημόσια υπηρεσία, η οποία όπως είπε, δεν είναι ανεξάρτητη και δεν συνιστά αλλαγή ή υπαγωγή της ΕΔΥ στο Πόθεν Έσχες, λέγοντας περαιτέρω πως η εν λόγω απόφαση «έστειλε σαφέστατο μήνυμα ότι άλλο το Πόθεν Έσχες και άλλο οι όροι υπηρεσίας».

Παράλληλα, επανέλαβε την θέση του, πως ο ρόλος του δικαστή είναι άλλος, αφού δεν μπαίνει σε δημόσιο διάλογο αλλά περιορίζεται στην εξουσία του, σημειώνοντας πως δεν έχει σημασία εάν ο Γενικός Εισαγγελέας είναι και αυτός λειτουργός της Δικαιοσύνης και ρυθμίζει το κράτος δικαίου, αφού ο ρόλος τους είναι εντελώς διαφορετικός.

«Είναι λειτουργός της Δικαιοσύνης, αλλά λειτουργός της Δικαιοσύνης είναι και ο πρόεδρος του δικηγορικού Συλλόγου. Ήμουν πρόσφατα σε ένα συνέδριο στη Βιέννη με θέμα τη διαφάνεια. Μια πολύ γνωστή δικηγόρος μας έφερε το εξής παράδειγμα, ότι στη Μολδαβία έγινε σύμπραξη κομμάτων και ποιοι θα πάρουν τα υπουργεία. Έγινε διανομή. Ένα μικρό κόμμα επειδή εξαντλήθηκαν τα υπουργεία, δεν πήρε υπουργείο. Τότε είπε ότι θέλουν το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα. Γιατί; Γιατί ο δημόσιος κατήγορος σε όλες τις χώρες είναι ο πρώτος που υπάγεται σε Πόθεν Έσχες. Ο Γενικός Εισαγγελέας είναι κατήγορος ενώπιον σας είναι και εναγόμενος. Είναι πολύ επικίνδυνο να ελέγχετε εσείς τον Εισαγγελέα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον αστυνομικό της Βουλής-«Ουδέποτε κάλεσε την σύζυγό του»
Οι νέοι ηγέτες της Συρίας διόρισαν υπουργό Εξωτερικών-Η σχέση του με τον αλ Τζολάνι
Είχαν λάβει προειδοποιήσεις για τον μακελάρη οι Γερμανοί-Στους πέντε οι νεκροί, άλλοι 200 τραυματισμένοι
Απουσιάζει από την οικία του στη Λεμεσό ο 15χρονος Τζέισον (pic)
ΒΙΝΤΕΟ: Συναγερμός για χιονοστιβάδα στην Τουρκία-Τραυματίστηκε σοβαρά αθλητής τζούντο
ΒΙΝΤΕΟ: Το αφιέρωμα του BBC στον ψυχίατρο τρομοκράτη του Μαγδεμβούργου και το νέο είδος τρομοκρατίας
Ανήλικοι μαχαίρωσαν δύο αδέλφια επειδή τους έκαναν παρατήρηση στην Πάρο
Κίνδυνος-θάνατος 67χρονος που έτρεχε με 196 χλμ στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Κοκκινοτριμιθιάς (pic)
Κολύμπησαν για όγδοη χρονιά στη Λεμεσό για τους «Μικρούς Ήρωες»
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»