Στον ΟΑΥ η ευθύνη για την έγκριση φαρμάκων εκτός ΓεΣΥ-«Δεν γίνεται οι φορολογούμενοι να πληρώνουν επιπλέον»
Άντρια Δημητρίου 06:00 - 11 Νοεμβρίου 2024
Σύγχυση επικράτησε μετά την δήλωση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Δαμιανού, σχετικά με την τροποποίηση των όρων εντολής της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων του Υπουργείου Υγείας, η οποία αποφάσισε όπως οι πλείστες υπηρεσίες στα θέματα καινοτόμων φαρμάκων να μεταφερθούν στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας από τις αρχές του νέου έτους.
Όπως εξήγησε στον REPORTER ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, ο Οργανισμός, ουσιαστικά θα αναλάβει να εξετάζει ονομαστικά αιτήματα χορήγησης φαρμάκων, τα οποία είτε δεν περιλαμβάνονται αυτή τη στιγμή στον κατάλογο του ΓεΣΥ, είτε περιλαμβάνονται με διαφορετικά πρωτόκολλα. Θα δημιουργηθεί, όπως είπε, μία νέα Επιστημονική Επιτροπή από γιατρούς και φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα εξετάζουν τα αιτήματα και το κατά πόσο θα μπορέσουν να καλύψουν ένα ασθενή, όπως γινόταν και με την Επιτροπή που υπαγόταν στο Υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με τον κ. Τσινωντίδη, θα συσταθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ νέα Επιτροπή, χωρίς να αποκλείεται σε αυτή να ενταχθεί και μέλος της προηγούμενης, ενώ παράλληλα υπέδειξε πως ο λόγος της μεταφοράς των όρων εντολής από το Υπουργείο Υγείας στον Οργανισμό, είναι για καλύτερο συντονισμό. Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα πως αυτές οι αξιολογήσεις θα πραγματοποιούνται όσο πιο σύντομα γίνεται και εκεί και όπου ενδείκνυται, θα καθοριστούν συγκεκριμένα κριτήρια, στη βάση των οποίων θα εξετάζονται τα συγκεκριμένα αιτήματα.
Ποιος ήταν μέχρι τώρα ο ρόλος της Επιτροπής
Από πλευράς της η Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου, εξήγησε πως η Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων είχε συσταθεί από το 2016, όταν ακόμη δεν υπήρχε το ΓεΣΥ και υπαγόταν στο Υπουργείο Υγείας, ενώ στόχο είχε τη χορήγηση φαρμάκων εκτός κρατικού συνταγολογίου. Μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, όπως σημείωσε, «κρίθηκε ότι αυτή πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, μέχρι να συμπεριληφθούν τα φάρμακα στους καταλόγους του Σχεδίου με αποτέλεσμα να λειτουργεί μέχρι σήμερα».
Ωστόσο, όπως τόνισε, δεν μπορεί να υπάρχει επ’άπειρον αυτή η Επιτροπή, διότι υπάρχει ένα σύστημα Υγείας το οποίο πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης για να μπορεί να έχει πρόσβαση στα φάρμακά του.
«Δεν μπορεί να υπάρχει άλλη επιτροπή εκτός του ΓεΣΥ, η οποία να εγκρίνει φάρμακα γιατί οι πολίτες θα πλήρωναν επιπρόσθετα από τα φάρμακα εντός του Σχεδίου άλλα τόσα», σημείωσε η κ. Παναγιωτοπούλου, προσθέτοντας παράλληλα πως αυτός είναι ο λόγος που κρίθηκε αναγκαία η αλλαγή των όρων εντολής και των αρμοδιοτήτων αυτής της Επιτροπής που θα υπάγεται πλέον στον ΟΑΥ από την 1 Ιανουαρίου 2025.
Σε ό,τι αφορά του όρους της Επιτροπής που ίσχυαν μέχρι σήμερα, η κ. Παναγιωτοπούλου είπε ότι μέσω αυτών παρέχονται φάρμακα που είναι εκτός των καταλόγων του ΓεΣΥ ή φάρμακα τα οποία δεν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που είχε θέσει ο ΟΑΥ. Τα φάρμακα, επισήμανε, «εγκρίνονταν επί ονομαστικής βάσης και κατόπιν αιτήματος γιατρού, ο οποίος ζητούσε χορήγηση φαρμάκου που δεν παραχωρείτο μέσω του ΓεΣΥ ή χορηγείτο με άλλες ενδείξεις και όρους οι οποίοι ξεφεύγουν από τα πρωτόκολλα του συστήματος».
Τέλος, η κ. Παναγιωτοπούλου σημείωσε πως μία μικρή κατηγορία, η οποία περιλαμβάνει μη αδειοδοτημένα φάρμακα, με βάση τον Περί Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης Νόμο ή μη τιμολογημένα φάρμακα ή φάρμακα που λαμβάνουν μη δικαιούχοι ασθενείς, θα παραμείνει στο Υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, για να εξετάζονται αυτές οι λίγες περιπτώσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Χειρουργική επέμβαση στα δημόσια νοσηλευτήρια-Σε εξέλιξη έργα εκατομμυρίων για αναβάθμιση των εγκαταστάσεων
- Νομικά καλυμμένοι ιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς στην πραγματοποίηση ευθανασίας-Ποια θα είναι η διαδικασία
- Διαφωνούν στα επί μέρους, συμφωνούν επί της ουσίας οι αρμόδιοι φορείς για τον Συνήγορο του Ασθενή