Διαφωνούν στα επί μέρους, συμφωνούν επί της ουσίας οι αρμόδιοι φορείς για τον Συνήγορο του Ασθενή
Άντρια Δημητρίου 06:00 - 29 Οκτωβρίου 2024
Στην Επιτροπή Υγείας της Βουλή θα δοθούν οι απαντήσεις σχετικά με την σύγχυση που προέκυψε ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς, σε ό,τι αφορά το κείμενο του νομοσχεδίου που αφορά τον Συνήγορο του Ασθενή.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, έχει ζητηθεί από όλους τους φορείς να υποβάλλουν γραπτώς τις εντάσεις τους επί του νομοσχεδίου, ώστε να αποσταλούν όλες στο Υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια να τεθούν ξανά προς συζήτηση στην Επιτροπή, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να οδηγηθεί επιτέλους προς ψήφιση στην Ολομέλεια.
Όπως εξήγησε στον REPORTER o Επίτιμος Πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας όταν στέλνετε ένα νομοσχέδιο για διαβούλευση, ο κάθε φορέας στέλνει τα σχόλια του, τα οποία ενσωματώνεται αναλόγως και στη συνέχεια το τελικό κείμενο το οποίο πάει προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο, είναι αυτό στο οποίο έχουν ενσωματωθεί τα σχόλια αυτά.
«Το κείμενο στάλθηκε σε όλους τους φορείς, αυτοί έστειλαν τα σχόλια τους και κάποια ενσωματώθηκαν, ενώ το τελικό κείμενο που στάλθηκε στην Βουλή προς συζήτηση, εννοείται ότι δεν είναι το αρχικό αλλά το νέο στο οποίο ενσωματώθηκαν τα σχόλια», εξήγησε. Πρόκειται, όπως τόνισε, για ένα νομοσχέδιο το οποίο θα δώσει τον απαραίτητο σεβασμό στα δικαιώματα των ασθενών.
Τι αφορά το νομοσχέδιο
Ουσιαστικά το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει όπως ο Συνήγορος του Ασθενή έχει την αρμοδιότητα να διαχειρίζεται παράπονα και καταγγελίες που αφορούν στα δικαιώματα των ασθενών, οι οποίες θα αποστέλλονται σε αυτόν λόγω της επείγουσας μορφής τους.
Ο Συνήγορος θα προχωρεί σε έλεγχο των ενεργειών των παρόχων υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα πάντα με τις πρόνοιες του νόμου και στη συνέχεια θα προχωρεί στην σύναψη εκθέσεων, οι οποίες θα αποστέλλονται στο Υπουργείο Υγείας κάθε δύο χρόνια, μέσω των οποίων θα διατυπώνονται συστάσεις και εισηγήσεις για τις ενέργειες αυτών των παρόχων που επηρεάζουν τα δικαιώματα των ασθενών.
Παράλληλα, ο Συνήγορος θα παρακολουθεί και την εφαρμογή μέτρων και πολιτικών που προωθούνται από τους παρόχους υπηρεσιών υγείας σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των ασθενών και πάνω σε αυτά θα υποβάλλει προτάσεις και εισηγήσεις για την προώθηση και εφαρμογή μέτρων. Την ίδια ώρα, θα μπορεί να ετοιμάζει εκθέσεις με εισηγήσεις και απόψεις, μετά από επισκέψεις στους παρόχους για την κατάσταση των δικαιωμάτων των ασθενών.
Συμφωνούν για το νομοσχέδιο αλλά…
Στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής όπου τέθηκε προς συζήτηση το θέμα, με παρουσία του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Δαμιανού, οι αρμόδιοι φορείς έθεσαν κάποιους προβληματισμούς λόγω της μη ύπαρξης δημόσιας διαβούλευσης, αφού το κείμενο του νομοσχεδίου δεν είναι το ίδιο με αυτό του 2022 και περιέχει πολλές αρκετές ασάφειες.
Αν και τέθηκαν προβληματισμοί και ερωτήματα από τους εμπλεκόμενους φορείς, εντούτοις, ο Υπουργός Υγείας, εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόθεση κάποιων εμπλεκομένων να οδηγήσουν το νομοσχέδιο σε νέα διαβούλευση. Όπως ανέφερε ο ίδιος, στα επιμέρους ζητήματα επί του νομοσχεδίου, που ενδεχομένως να χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις, είτε πριν, είτε κατά την κατ’ άρθρο συζήτηση, είναι ανοικτοί να τα συζητήσουν, να τα διευκρινίσουν και όποιες τροποποιήσεις κριθούν απαραίτητες να γίνουν κατά τη διάρκεια της κατ’ άρθρο συζήτησης.
Πάντως, πέραν από την ΟΣΑΚ, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για έλευση του νομοσχεδίου στη Βουλή, Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος, κλάδος νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ και Παγκύπρια Συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ, έφεραν ενστάσεις σε διαφορετικά θέματα, ωστόσο σε αυτό που όλοι συμφωνούν, είναι πως το νομοσχέδιο είναι απαραίτητο και πρέπει να προχωρήσει άμεσα προς ψήφιση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναμένει το νομοσχέδιο για Συνήγορο Ασθενή η ΟΣΑΚ