Ο Σάντσεθ στέλνει άλλους 10.000 στρατιώτες και αστυνομικούς στις πληγείσες περιοχές της Ισπανίας
15:38 - 02 Νοεμβρίου 2024
Τέσσερις μέρες μετά τις φονικές πλημμύρες στη νοτιοανατολική Ισπανία ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο την ανάπτυξη στις πληγείσες περιοχές 10.000 στρατιωτών και αστυνομικών που θα συνδράμουν στις έρευνες για τους αγνοούμενους και στην απομάκρυνση της λάσπης από τους δρόμους.
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Ισπανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι αποδέχθηκε το αίτημα του περιφερειάρχη της Βαλένθια για την αποστολή άλλων 5.000 στρατιωτών και τον ενημέρωσε ότι θα αναπτυχθούν και άλλοι 5.000 αστυνομικοί και μέλη της εθνοφρουράς στην περιοχή.
Την ίδια ώρα μεγάλος αριθμός εθελοντών κινητοποιούνται για να βοηθήσουν τους πλημμυροπαθείς ειδικά στην περιοχή της Βαλένθια.
«Αρπάξαμε ό,τι είχαμε στα σπίτια μας και τώρα είναι η ώρα να βοηθήσουμε. Είναι συγκινητικό, σου προκαλεί ρίγος», δήλωσε ο 55χρονος εθελοντής Φεντερίκο Μαρτίνεζ στο Γαλλικό Πρακτορείο με ένα φτυάρι στους ώμους.
«Η Ισπανία είναι ενωμένη»
Αν και η Βαλένθια απέφυγε τα χειρότερα από τις πλημμύρες που προκάλεσαν τον θάνατο 207 ανθρώπων σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των θυμάτων, προάστιά της βυθίστηκαν σε μια θάλασσα λάσπης.
Εκατοντάδες εθελοντές έσπευσαν στα προάστια κρατώντας είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες ανά χείρας.
«Δόξα τω Θεώ, η Ισπανία είναι ενωμένη», δήλωσε η Αλίθια Ιζκιέρδο, σπρώχνοντας με την αδελφή της Μάρτα δύο καροτσάκια σούπερ μάρκετ με τρόφιμα καθ’ οδόν προς την Παϊπόρτα, ένα από τα προάστια της Βαλένθια που βίωσαν την καταστροφική μανία της Φύσης.
Ανοργανωσιά του κρατικού μηχανισμού
Μια απίστευτη εικόνα καταστροφής με τόνους λάσπης στους δρόμους και αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα αντίκρισαν οι εθελοντές φθάνοντας στην Παϊπόρτα, όπου οι επιζώντες προσπαθούν να περιμαζέψουν ό,τι έχει απομείνει από το βιος τους χωρίς ρεύμα και νερό.
Οι ισπανικές Αρχές προειδοποίησαν για τον κίνδυνο να μπλοκάρουν οι δρόμοι από τους εθελοντές, που συνέχισαν, ωστόσο, να καταφθάνουν με φτυάρια, σακούλες με τρόφιμα και φιάλες νερού στο δημαρχείο, όπου είχαν σχηματίσει ουρές για τη διανομή συσσιτίου οι πλημμυροπαθείς.
Ο 73χρονος Ραμόν Βιθέντε και η γυναίκα του επέζησαν της φονικής πλημμύρας του 1957, που σάρωσε τη Βαλένθια, αλλά η μανία της Φύσης ήταν ακόμη μεγαλύτερη αυτή τη φορά.
«Θυμάμαι ότι η πόλη χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να συνέλθει τότε», είπε ο ίδιος εκφράζοντας την ανησυχία του για την έλλειψη τροφίμων, νερού και φαρμάκων, που συνήθως έπαιρναν από το αποκλεισμένο πλέον νοσοκομείο της πόλης.
«Ο αντίκτυπος της καταστροφής θα είναι μεγάλος για εμάς τους ηλικιωμένους», δήλωσε.
Άλλοι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η ανοργανωσιά του κρατικού μηχανισμού υπονομεύει το συγκινητικό κύμα αλληλεγγύης προς τη Βαλένθια.
«Υπάρχει έλλειψη συντονισμού. Ο κόσμος θέλει να βοηθήσει, αλλά δεν υπάρχει κανείς να οργανώσει τη βοήθεια αυτή», δήλωσε ο εθελοντής Μόντσε Φερνάντεζ την ώρα που απομάκρυνε λάσπη από δρόμο της Παϊπόρτα. «Δεν υπάρχουν αρκετοί πυροσβέστες, μας λείπουν τα φτυάρια», πρόσθεσε ένας 33χρονος φαρμακοποιός που έσπευσε να βοηθήσει τους πλημμυροπαθείς συμπατριώτες του.
Πηγή: iefimerida.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: