Διαφορετικές αναγνώσεις κομμάτων για τη συνάντηση του Προέδρου με Μπάιντεν-Θετικές αποτιμήσεις

Συνεχίζονται οι αναγνώσεις επί των αποτελεσμάτων της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, από τα κόμματα, κάποια από τα οποία την αποτιμούν θετικά, ενώ άλλα τηρούν μια πιο συγκρατημένη στάση.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός μέσω γραπτής δήλωσης της Προέδρου του κόμματος, Αννίτας Δημητρίου, σημειώνει ότι τόσο η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, όσο τα συμπεράσματα της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πολιτική διεύρυνση είναι πολύ σημαντικά γεγονότα και επιβεβαιώνουν την αξία της πολιτικής που με συνέχεια και συνέπεια έκτισε ο Δημοκρατικός Συναγερμός τα τελευταία δέκα χρόνια: ο ευρωπαϊκός και δυτικός προσανατολισμός της Κύπρου.

«Αυτό είναι η μοναδική πολιτική πορεία η οποία στέλνει σαφή μηνύματα προς την Τουρκία υποδεικνύοντας της να εκπληρώσει καίριες εσωτερικές και διεθνείς υποχρεώσεις της», ανέφερε η κ. Δημητρίου.

Σημείωσε επίσης πως «επαναλαμβάνοντας παράλληλα τη δέσμευση για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές της ΕΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είναι σημαντικό να εμβαθύνουμε τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις και συνεργασίες με τους δυτικούς και Ευρωπαίους εταίρους αλλά και με τους περιφερειακούς συμμάχους μας».

Εν κατακλείδει, υποδεικνύει ότι «η Κύπρος πρέπει να επιδιώξει να ενισχύσει και να προβάλει ακόμη περισσότερο τον γεωστρατηγικό της ρόλο ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Από κοινού και σε πλήρη συνεργασία με την Ελλάδα μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα».

Το ΑΚΕΛ, στη δική του ανάγνωση, αναφέρει ότι «η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ πρέπει να αποτιμηθεί από τον σκοπό, το περιεχόμενο και τα αποτελέσματά της, μακριά από υπερβολές και αυταπάτες».

Σημειώνει πως «η προσέγγιση του ΑΚΕΛ βασίζεται στη θέση ότι το συμφέρον της πατρίδας και του λαού μας υπηρετείται με μια εξωτερική πολιτική που αναπτύσσει αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με όλα τα κράτη του κόσμου και ιδιαίτερα με ισχυρά κράτη και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία έχουν και ρόλο στο Κυπριακό. Εννοείται ότι οι σχέσεις αυτές πρέπει να εδράζονται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την προώθηση της ειρήνης. Να μην αναπτύσσονται σε βάρος των σχέσεων μας με άλλα κράτη. Να μην προσδένουν τη χώρα στο άρμα κανενός και να μην μετατρέπουν το νησί μας σε πολεμικό ορμητήριο. Να επιλέγουν τον δρόμο της συνεργασίας και του διαλόγου στις διεθνείς σχέσεις απέναντι στη λογική των στρατοπέδων».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε τοποθέτησή του, σημειώνει ότι «η ιστορική συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάϊντεν, αποτελεί μια ισχυρή διπλωματική επιτυχία για τη χώρα μας».

Όπως τονίζει, «η συνάντηση αυτή, η πρώτη μετά από 28 χρόνια, αντικατοπτρίζει την αναβαθμισμένη θέση της Κύπρου στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή και επιβεβαιώνει την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα της εξωτερικής πολιτικής του Νίκου Χριστοδουλίδη».

Η πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου, συνεχίζει ο κ. Παπαδόπουλος, «ήρθε ως συνέχεια του στρατηγικού διαλόγου Κύπρου-ΗΠΑ και της σύναψης αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δυο χωρών, γεγονός που αναδεικνύει το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ω σημαντικού στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ και ως πυλώνα σταθερότητας, ανάπτυξης και ασφάλειας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Όπως υποδεικνύει, «για την Κυπριακή Δημοκρατία, η ενίσχυση των δεσμών με τις ΗΠΑ, παράλληλα με την ενίσχυση των πολυμερών σχέσεων σε όλους τους κρίσιμους τομείς, αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας διεθνώς σε μια κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό, αλλά και για την Ανατολική Μεσόγειο.»

Από την πλευρά της, η ΕΔΕΚ, κόμμα που ανήκει στη συμπολίτευση, αναφέρει πως «να αξιοποιηθεί η δήλωση Μπάιντεν για σύνδεση της λύσης του Κυπριακού με τη συνέχιση του ρόλου που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή».

Επισημαίνει πως «η σύνδεση της λύσης του Κυπριακού με τη συνέχιση του ρόλου που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή, που έγινε από τον Αμερικανό Πρόεδρο και ορθώς αναδείχθηκε από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, μία και μόνη ερμηνεία μπορεί να έχει η λύση του Κυπριακού δεν πρέπει να προνοεί την ανάμιξη της Τουρκίας στην Κύπρο, είτε άμεσα μέσω παραμονής τουρκικού στρατού και διατήρησης εγγυήσεων, είτε έμμεσα μέσω μιας κακής λύσης που θα επιτρέπει στην Τουρκία να ποδηγετεί το κράτος με Δούρειο Ίππο την τουρκοκυπριακή ηγεσία».

Σημειώνει ότι «αναμένουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να υλοποιήσουν την διακήρυξη που ακούσαμε από τον Τζο Μπάιντεν και την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τα αρκετά θετικά στοιχεία, που προέκυψαν από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αμερικανό Πρόεδρο, τόσο στο Κυπριακό, όσο και σε άλλους τομείς».

Καταληκτικά υποδεικνύει πως «ο σημαντικός γεωστρατηγικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή, έχει επιβεβαιωθεί. Θα πρέπει να τον αξιοποιήσουμε στο έπακρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στο Μαξίμου ο Χριστοδουλίδης μετά από τη συνάντηση με Μπάιντεν-«Έχει έρθει η ώρα για λύση του Κυπριακού»
Θέλει «ψήφισμα» από την «βουλή» για δύο κράτη ο Τατάρ
Για παράνομες θέσεις Ε/κ-Ελλάδας που αντικατοπτρίζονται από την έκθεση της Κομισιόν μιλά το Τουρκικό ΥΠΕΞ
Επιστολή ΠτΔ σε O'Flaherty-Προσπάθεια αποτροπής της ομαλοποίηση παράτυπων διελεύσεων μέσω Πράσινης Γραμμής
Μητσοτάκης: Η Κύπρος και η λύση του Κυπριακού αντιμετωπίζονται ως μέρος της εξίσωσης στην περιοχή
Διαφορετικές αναγνώσεις κομμάτων για τη συνάντηση του Προέδρου με Μπάιντεν-Θετικές αποτιμήσεις
Με επίκεντρο τα νέα ζευγάρια τα σχέδια στεγαστικής πολιτικής της Κυβέρνησης-Έδωσε λεπτομέρειες ο ΥΠΕΣ
Διασυνδέουν τη συνάντηση Χριστοδουλίδη με ψηφοφορία για την Καμάλα Χάρις οι Τούρκοι
Στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας-Βλέπει Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με Μπάιντεν
Η τραγωδία στα κατεχόμενα, η τροφοδότηση της πολιτικής κρίσης και στο βάθος Κυπριακό