Από τον ισοβίτη του τετραπλού φονικού στον ισοβίτη για Ανδρονίκου-Τα deal και η ιδιάζουσα περίπτωση του Γιάσερ

Είθισται όποιος κατηγορούμενος ενταχθεί στο πρόγραμμα μαρτύρων της Αστυνομίας, κατόπιν συνεννόησης με τον Γενικό Εισαγγελέα, επωφελείται είτε σε σχέση με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, κάτι που συνεπάγεται πως θα του επιβληθεί μειωμένη ποινή, είτε ακόμα και με αναστολή της φυλάκισης του, ανεξαρτήτως της ποινής που του επιβλήθηκε από το Δικαστήριο. Τα παραδείγματα τα τελευταία χρόνια ουκ ολίγα, αφού καταγράφηκε μια σειρά από αναστολές ποινών, εξού και η συγκεκριμένη πρακτική σε κάποια περίοδο τέθηκε στο επίκεντρο των επικρίσεων, καθώς μέσω του προγράμματος μαρτύρων αποφυλακίστηκαν πρόσωπα που διέπραξαν σοβαρά αδικήματα.

Ενδεικτική η περίπτωση του ισοβίτη που καταδικάστηκε για το τετραπλό φονικό στην Αγία Νάπα, το 2016, του οποίου η φυλάκιση αναστάλθηκε το 2022, αφότου εξετάστηκαν όλες οι εφέσεις σε σχέση με την υπόθεση. Επρόκειτο για τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας, ο οποίος καταδικάστηκε για 20 αδικήματα, με το σοβαρότερο να είναι αυτό του φόνου εκ προμελέτης, που επέφερε και την δια βίου φυλάκιση του. Η αναστολή της ποινής του, χαρακτηρίστηκε από νομικούς πρωτοφανής, αφού για πρώτη φορά στα χρονικά είχε ανασταλεί η φυλάκιση σε ισοβίτη, ο οποίος εν τέλει εξέτισε ποινή μόνο έξι χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναστολή ποινής ισοβίτη για τετραπλό φονικό, απόπειρες και σχεδιαζόμενες ενέδρες

Άλλη μια υπόθεση, που αποτέλεσε πεδίο για επικρίσεις, ήταν αυτή με τα 640 κιλά ναρκωτικών, όπου το Ανώτατο στην ουσία αναγκάστηκε να παρέμβει για να μειώσει ποινή σε κατηγορούμενο, λόγω της άνισης μεταχείρισης που έτυχαν δύο πρόσωπα που είχαν τον ίδιο ρόλο, δηλαδή έμποροι σε μια από τις μεγαλύτερες ποσότητες στην Κύπρο. Στην συγκεκριμένη υπόθεση, ο ένας κατηγορούμενος εντάχθηκε στο πρόγραμμα μαρτύρων, αντιμετώπισε λιγότερες κατηγορίες και στο τέλος αναστάλθηκε η επιβληθείσα ποινή του (σ.σ στη συνέχεια βγήκε ξανά καταζητούμενος για άλλες υποθέσεις), ενώ στον δεύτερο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 23 χρόνια.

Ωστόσο, το 2023, το Ανώτατο μείωσε την εν λόγω ποινή σε 20 χρόνια, λόγω της άνισης μεταχείρισης που έτυχαν οι δύο έμποροι ναρκωτικών, με την απόφαση να αποστέλλει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι κατηγορούμενοι. Όπως λέχθηκε, το Κακουργιοδικείο δεν έλαβε υπόψη του «την ευμενή μεταχείριση που έτυχε ο συγκατηγορούμενος του 59χρονου με την αναστολή του συνόλου των κατηγοριών που αντιμετώπιζε αρχικά, από τον Γενικό Εισαγγελέα, αντικαθιστώντας τις με την κατηγορία της συνωμοσίας προς διάπραξη του κακουργήματος της εξαγωγής ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Α, ενώ αδιαμφισβήτητα είχε εξίσου σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο στην διάπραξη των αδικημάτων». 

Μάλιστα, το Ανώτατο στην απόφασή του τονίζει πως η δικηγόρος της Νομικής Υπηρεσίας, Χρίστια Κυθραιώτου, «ευθαρσώς και χωρίς περιστροφές, δήλωσε πως και οι δύο Κατηγορούμενοι είχαν την ίδια σημαντική εμπλοκή στην όλη παράνομη επιχείρηση κατοχής και εξαγωγής των ναρκωτικών», ενώ καταληκτικά ανέφερε πως «δικαιολογείται η παρέμβαση μας για μείωση των επιβληθεισών ποινών, μόνο και μόνο για να μετριασθεί το αίσθημα αδικίας που προκάλεσε η άνιση μεταχείριση των δύο παραβατών λόγω της αναστολής ποινικής δίωξης εναντίον του ενός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κούνησε το δάκτυλο σε Εισαγγελέα το Ανώτατο-Άνιση μεταχείριση εμπόρων ναρκωτικών

Δολοφονία Ανδρονίκου και επανάληψη σκηνικού

Φτάνοντας στο σήμερα, άλλη μια υπόθεση βρίσκεται στο κάδρο, η οποία όπως όλα δείχνουν αναμένεται να έχει την ίδια κατάληξη με τις πιο πάνω, ανεξαρτήτως εάν τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί, όχι όμως η στάση της Εισαγγελίας, που και στην συγκεκριμένη περίπτωση εκπροσωπείται από την δικηγόρο της Δημοκρατίας, Χρίστια Κυθραιώτου, όπως και στην πιο πάνω. Πρόκειται για την υπόθεση της δολοφονίας του Δημήτρη Ανδρονίκου που διαπράχθηκε στις 23 Απριλίου 2024 και για την οποία παραπέμφθηκαν αρχικά σε δίκη οκτώ πρόσωπα και εν τέλει έξι, λόγω της απόσυρσης μαρτυριών, ενώ στα πλαίσια της διερεύνησης τα εντάλματα σύλληψης ξεπέρασαν τα δέκα.

Καταρχάς θα πρέπει να λεχθεί πως η πρακτική να εντάσσεται ένας κατηγορούμενος στο πρόγραμμα μαρτύρων, ώστε να καταθέσει εναντίον των συγκατηγορουμένων, είναι θεμιτή και γίνεται σε όλες τις χώρες. Από τη μία, η επιλογή αυτή σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται αναγκαστικά, λόγω της αδυναμίας της Αστυνομίας να εντοπίσει στοιχεία και στήσει μια υπόθεση και από την άλλη, ώστε να ενισχύσει το μαρτυρικό υλικό και να δέσει τους υπόλοιπους κατηγορούμενους. Στην Κύπρο βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις και με βάση το ιστορικό, έγινε λόγος για κατάχρηση του προγράμματος, από το οποίο αποφυλακίστηκαν πρόσωπα που ενδεχομένως λόγω του ποινικού τους μητρώου να μην έπρεπε να αποφυλακιστούν, εξού και στο παρελθόν υπήρχαν αντιδράσεις από νομικούς κύκλους, οι οποίοι μιλούσαν για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και πως προέκυπτε σοβαρό θέμα ανισότητας, όπως καταγράφηκε και στην απόφαση του Ανωτάτου.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Ανδρονίκου, ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας, o κατηγορούμενος έξι Γιάσερ Αράρ από τη Συρία που ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας, παραδέχθηκε ενοχή και η Κατηγορούσα Αρχή ανακοίνωσε πως θα ενταχθεί στο πρόγραμμα μαρτύρων. Αν και δεν λέχθηκε οτιδήποτε περαιτέρω από την εκπρόσωπο του Εισαγγελέα, κ. Κυθραιώτου, θεωρείται σχεδόν δεδομένο πως προηγήθηκε συμφωνία με τον κατηγορούμενο, ώστε στο μέλλον και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, να επωφεληθεί με κάποιο τρόπο. Δεδομένου πως η ποινή που του επιβλήθηκε είναι ισόβια κάθειρξη, συνεπώς αίτημα για αποφυλάκιση θα δικαιούται να υποβάλει μετά από δώδεκα χρόνια (σ.σ σύμφωνα με τους κανονισμούς των Φυλακών), η μόνη ορατή συμφωνία που διαφαίνεται πως έχει γίνει, είναι να του ανασταλεί η ποινή του από τον Γενικό Εισαγγελέα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και να φυγαδευτεί στο εξωτερικό.

Θα μπορούσε να πει κάποιος πως το συγκεκριμένο σενάριο είναι απομακρυσμένο, αφού πρόκειται για πρόσωπο που καταδικάστηκε σε δια βίου φυλάκιση, εντούτοις ήδη τα δεδομένα ανατράπηκαν στην περίπτωση του ισοβίτη του τετραπλού φονικού (σ.σ αναφορά πιο πάνω), συνεπώς ενδέχεται επανάληψη σκηνικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όσα καταγράφει ο εκτελεστής του Ανδρονίκου-«Πήγε να ανοίξει το κράνος, ο οδηγός μου είπε να πυροβολήσω και πυροβόλησα»

Άνευ ουσίας η μαρτυρία του κατηγορούμενου έξι

Ωστόσο οι δύο υποθέσεις καταγράφουν διαφορετικά δεδομένα. Και αυτό διότι, στην περίπτωση του τετραπλού φονικού δεν υπήρχαν παραδοχές, σε αντίθεση με την δίκη του Ανδρονίκου, όπου πριν επιβληθεί ποινή στον κατηγορούμενο που θα χρησιμοποιηθεί ως μάρτυρας, οι τρείς εκ των κατηγορουμένων προέβησαν σε ομολογίες, κάτι που συνεπάγεται με ισόβια κάθειρξη, ανεξαρτήτως εάν ακόμη δεν τους έχει επιβληθεί ποινή. Σημειώνεται πως για την υπόθεση κατηγορούνται ακόμη δύο πρόσωπα, τα οποία αρνούνται κατηγορηματικά εμπλοκή, εξού και θα διεξαχθεί ακροαματική διαδικασία.

Στην τελευταία απόφαση του το Κακουργιοδικείου, με την οποία επέβαλε ποινή φυλάκισης στον κατηγορούμενο, ανέφερε πως η Κατηγορούσα Αρχή «θα τον χρησιμοποιήσει ως μάρτυρα κατηγορίας σε βάρος των κατηγορουμένων 3, 4 και 5».

Ωστόσο, οι τρεις κατηγορούμενοι παραδέχθηκαν ήδη τις κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και τον φόνο εκ προμελέτης, που προνοεί μόνο μια ποινή, αυτή της δια βίου φυλάκισης. Συνεπώς, η μαρτυρία του κατηγορούμενου έξι, που θα χρησιμοποιηθεί ως μάρτυρας κατηγορίας σε βάρος τους, όπως εξηγούν νομικοί κύκλοι, είναι άνευ ουσίας. Και αυτό διότι, με απλά λόγια, είτε καταθέσει ο μάρτυρας της Κατηγορούσας Αρχής είτε όχι, δεδομένου πως έχουν παραδεχθεί, αναμένεται να καταδικαστούν, ενώ σε δεύτερη μοίρα έρχονται τα γεγονότα. Και πάλι, λόγω των παραδοχών τους. Για παράδειγμα, ο μάρτυρας της Εισαγγελίας θα καταθέσει ή θα κατέθετε πως ο κατηγορούμενος πέντε ήταν το πρόσωπο που πάτησε την σκανδάλη, με τον πέντε όμως να έχει ήδη προβεί σε παραδοχή.

Βέβαια η Εισαγγελία δεν αποδέχθηκε για τους δικούς της λόγους τις παραδοχές τους, ωστόσο πλέον έχουν καταγραφεί και το Κακουργιοδικείο όρισε ημερομηνία για γεγονότα και ποινή, που θα παίρνουν αναβολή μέχρι το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας, εκτός και αν ανατραπεί η απόφαση στο Ανώτατο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλουν πάση θυσία τους δύο βαρυσήμαντους για τον Ανδρονίκου-Οι ομολογίες, η στάση της ΚΑ και η υπόθεση Αλέξη

Παρά τις παραδοχές, η εκπρόσωπος του Εισαγγελέα, κ. Κυθραιώτου, επέμεινε πως ο κατηγορούμενος Γιασέρ Αράρ θα χρησιμοποιηθεί ως μάρτυρας κατηγορίας σε βάρος των υπολοίπων, ωστόσο παραμένει άγνωστο στην παρούσα φάση με ποιο τρόπο θα διεξαχθεί η διαδικασία, μετά και τις παραδοχές. Ανεξαρτήτως όμως αυτού, διαφαίνεται πως έγινε μια συμφωνία με τον κατηγορούμενο, ο οποίος στο τέλος της ημέρας ενδέχεται να είναι το μοναδικό πρόσωπο που θα επωφεληθεί.

Και αυτό διότι, ενδέχεται να ανασταλεί η ποινή σε ένα πρόσωπο που καταδικάστηκε για φόνο εκ προμελέτης, αλλά η μαρτυρία του πλέον δεν επιφέρει οποιοδήποτε κέρδος στην Αστυνομία και την Εισαγγελία, καθώς οι τρεις που εμπλέκει, έχουν ήδη παραδεχθεί. Σε ό,τι αφορά τους άλλους δύο κατηγορούμενους, σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στις μέχρι τώρα διαδικασίες, υπάρχουν εξ ακοής μεμονωμένες αναφορές στις δύο του καταθέσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ένας καταδικασθέντας που εντάσσεται στο πρόγραμμα μαρτύρων, κρατείται σε χώρο εκτός των Κεντρικών Φυλακών, ενώ τυγχάνει προστασίας από την Αστυνομία, τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένεια του.

Συνεπώς, εάν τελικά δεν διαφοροποιηθούν τα δεδομένα με την έκβαση της υπόθεσης, τότε κερδισμένος από την στρατηγική της Εισαγγελίας είναι ο κατηγορούμενος έξι, σε περίπτωση που ανασταλεί η ποινή του, ως αντάλλαγμα της συνεργασίας του, ενώ εκτεθειμένη θα βρίσκεται τόσο η Αστυνομία όσο και η Νομική Υπηρεσία, η οποία είχε το περιθώριο να αναθεωρήσει οποιαδήποτε συμφωνία μετά τις παραδοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Αν δεν τον σκότωνα, θα με σκότωνε»-Όσα καταγράφει ο Τ/κ που παραδέχθηκε ρόλο ηθικού αυτουργού για Δημητρούι

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που οι Ισραηλινοί στρατιώτες βρίσκουν το άψυχο σώμα του Σινουάρ
Αυτούς ψάχνει η Αστυνομία για την επίθεση σε ντελιβερά στη Λεμεσό (pics)
Σοβαρή πρόκληση-Αξιωματικός του κατοχικού στρατού απείλησε με όπλο γεωργό στη Δένεια
Νεαρός kickboxer από την Αγγλία πέθανε ενώ βρισκόταν σε διακοπές στην Κύπρο-Καταλείπει τετράμηνο βρέφος
Από τον ισοβίτη του τετραπλού φονικού στον ισοβίτη για Ανδρονίκου-Τα deal και η ιδιάζουσα περίπτωση του Γιάσερ
Με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση τίμησε την επέτειο για το έπος του '40 η Ελλάδα (pics)
Οι ενστάσεις στην δίκη Αϊκούτ περί δικαιοδοσίας και η υπόθεση οδηγός για την επικείμενη απόφαση
«Ήταν η απαρχή του τέλους για το φασισμό»-Η Κύπρος τίμησε με κάθε λαμπρότητα την 28η Οκτωβρίου
«Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, θα έρθουν και θα περάσουν»-Το μήνυμα του πιλότου του F-16 που συγκινεί
Σύσκεψη για τις επιθέσεις κατά ντελιβεράδων ανακοίνωσε ο Χαρτσιώτης-«Παρουσιάζει έξαρση το θέμα»