Ενημερώθηκε από τη ΔΕΑ η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής-Νέος εισηγητής ο Φρανσουά Χαβιέ Μπελαμί

Ελβετός είναι το τρίτο μέλος της ΔΕΑ, ο οποίος έχει έρθει στην Κύπρο, ενώ Γάλλος Ευρωβουλευτής θα είναι ο νέος εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για το θέμα των Αγνοουμένων, ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, Νίκος Κέττηρος μετά την επίσκεψη μελών της Επιτροπής στο γραφείο του ε/κ εκπροσώπου στη ΔΕΑ, Λεωνίδα Παντελίδη.

Σε δηλώσεις μετά την επίσκεψη και την ενημέρωση από τον κ. Παντελίδη, ο κ. Κέττηρος είπε ότι ο Φρανσουά Χαβιέ Μπελαμί που προέρχεται από το ΕΛΚ, πρόκειται να είναι ο νέος Εισηγητής στην αρμόδια Επιτροπή του ΕΚ για τους Αγνοούμενους της Κύπρου, όπως ενημερώθηκε και από τον Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργο Γεωργίου για την διαδικασία αυτή. Η Επιτροπή Προσφύγων, είπε, θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα όπως συναντηθεί μαζί του όπως είχε πράξει και με όλους τους προηγούμενους εισηγητές.

Σήμερα, πρόσθεσε, ενημερώθηκαν από τον επικεφαλής αλλά και από τους επιστήμονες της ΔΕΑ για την πορεία των εργασιών τους και ο κ. Παντελίδης τους ενημέρωσε ότι έχει αφιχθεί στην Κύπρο και ο νέος εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη ΔΕΑ, ο κ. Γκεντιλέ «κάτι που θεωρούμε ότι θα δώσει ώθηση και στις εργασίες της ΔΕΑ».

Για τα σημεία στα οποία γίνονται εκσκαφές από τα συνεργεία της ΔΕΑ ο κ. Κέττηρος είπε ότι δυστυχώς οι μέχρι στιγμής προσπάθειες που έγιναν στον Καραβά δεν έχουν αποφέρει καρπούς για διάφορους λόγους. «Όμως, όπως μας έχει αναφερθεί η προσπάθεια θα συνεχιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Στην ίδια περιοχή αλλά σε διαφορετικό σημείο, στο οποίο το 2002 είχαν ανευρεθεί οστά αγνοουμένων, βρίσκεται εκ νέου συνεργείο ένεκα πληροφοριών ότι ενδέχεται να υπάρχουν θαμμένα και άλλα άτομα».

Ανέφερε επίσης ότι στην Καρπασία γίνεται προσπάθεια σε δυο σημεία, στη Λίμνη της Γαλάτειας και στη Κώμη Κεπήρ. «Προσπάθεια γίνεται επίσης στο Μαραθόβουνο κοντά στο χριστιανικό κοιμητήριο του χωριού, στη Μια Μηλιά γίνεται άλλη μια προσπάθεια καθώς και στη Μύρτου κοντά στο φράγμα των Πανάγρων. Στις ελεύθερες περιοχές είναι σε εξέλιξη εργασίες της ΔΕΑ σε περιοχή στη Λακατάμια».

Μέχρι στιγμής, είπε, έχουν ταυτοποιηθεί τα οστά 1051 αγνοούμενων από τον κατάλογο των 2002 ατόμων που έχει κατατεθεί στη ΔΕΑ. Παρόλες τις προσπάθειες που γίνονται παραμένει ένας μεγάλος αριθμός και αυτός είναι ένας από τους λόγους που πιστεύουμε ότι πρέπει να αυξηθούν τα συνεργεία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 7 συνεργεία και το επόμενο διάστημα γίνεται προσπάθεια όπως γίνουν 8. Οι διαβεβαιώσεις που είχαμε παλαιότερα και οι υποσχέσεις που δόθηκαν ενώπιον της Επιτροπής ήταν ότι τα συνεργεία θα αυξάνονταν τουλάχιστο στα 10».

Αυτός, κατέληξε, θα πρέπει να είναι και ο στόχος καθώς όσο περνά ο χρόνος δεν γίνεται ευκολότερη η δουλειά αυτή, αλλά αντιθέτως πιο δύσκολη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κλειστός από 1η Νοεμβρίου λόγω Παραμυθούπολης ο Χώρος Στάθμευσης Νταβίλα
Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΙΚΥΚ οι υποτροφίες για το 2023/24
Την υποστελέχωση του Γραφείου της έθιξε ξανά στη Βουλή η Επίτροπος Δικαιωμάτων Παιδιού
Ικανοποίηση Υφυπουργείου Πολιτισμού για νόμο εμπλουτισμού δημοσίων κτηρίων με έργα τέχνης
Ενημερώθηκε από τη ΔΕΑ η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής-Νέος εισηγητής ο Φρανσουά Χαβιέ Μπελαμί
Τρίαντα με σαράντα διαγνώσεις καρκίνου σε παιδία κάθε χρόνο στην Κύπρο
Απαγορεύονται και επίσημα τα κινητά στα σχολεία Μέσης-Οι ποινές που προνοούνται
«Ανακρίθηκε» για το κυκλοφοριακό ο Βαφεάδης-Υπό μελέτη τέσσερις νέοι χώροι Park&Ride
Διεθνής αναγνώριση- Η Μαρίνα Χατζημανώλη επιλέχθηκε ως Ναυτιλιακή Προσωπικότητα της χρονιάς
Διόρισε τον Κυπριανό Λούη ως Συντονιστή Θρησκευτικών Ομάδων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας