Όσα καταγράφει ο εκτελεστής του Ανδρονίκου-«Πήγε να ανοίξει το κράνος, ο οδηγός μου είπε να πυροβολήσω και πυροβόλησα»

Τον κατηγορούμενο πέντε δείχνει ως το πρόσωπο που πάτησε την σκανδάλη ο οδηγός της μοτοσικλέτας που παραδέχθηκε και καταδικάστηκε την Παρασκευή σε δια βίου φυλάκιση για την δολοφονία του Δημήτρη Ανδρονίκου που διαπράχθηκε στις 23 Απριλίου 2024, ο οποίος όπως ανακοινώθηκε θα χρησιμοποιηθεί ως μάρτυρας κατηγορίας.

Ωστόσο, η μαρτυρία του ενδεχομένως να κρίνεται άνευ σημασίας, αφού οι τρεις εκ των κατηγορουμένων παραδέχθηκαν ήδη ενοχή στα όσα τους καταλογίζονται, με τον κατηγορούμενο πέντε να επιβεβαιώνει τον μάρτυρα πως είναι ο άνθρωπος που πυροβόλησε τρεις φορές τον Ανδρονίκου, επιφέροντας τον θάνατο του, ενώ ο κατηγορούμενος τρία, παραδέχθηκε με ένορκη του δήλωση πως ήταν το πρόσωπο που έδωσε τις οδηγίες.

Η Κατηγορούσα Αρχή, ζήτησε όμως όπως επιβληθεί ποινή στο τέλος της ακροαματικής διαδικασίας για τους πρώτους δύο κατηγορούμενους που αρνούνται κάθε ανάμειξη στην υπόθεση, με το Κακουργιοδικείο να ανάβει το πράσινο φως, λέγοντας πως δεν μπορεί να επέμβει για το αντίθετο. Κάτι το οποίο αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο έφεσης, αφού είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που ενώ οι κατηγορούμενοι παραδέχονται φόνο εκ προμελέτης και κατ' επέκταση αποδέχονται την ισόβια κάθειρξη, δεν τους επιβάλλεται άμεσα ποινή, αλλά αυτό θα γίνει στο τέλος της διαδικασίας.

Η έκβαση της υπόθεσης θα διαφανεί στην πορεία, δεδομένου και των προσφυγών που αναμένονται, ωστόσο ήδη οι ένορκες δηλώσεις των τριών κατηγορουμένων βρίσκονται ενώπιον του Κακουργιοδικείου. Υπενθυμίζεται πως ο κατηγορούμενος τρία, Τουρκοκύπριος, παραδέχθηκε ρόλο ηθικού αυτουργού, καταγράφοντας στην ένορκη δήλωση του, πως υπήρξε ρήξη μεταξύ του ιδίου και του Ανδρονίκου, αναφορικά με τον έλεγχο της νύχτας, ενώ αναφέρει πως αν δεν τον σκότωνε, θα το έπραττε πρώτος το θύμα, από τον οποίο, όπως υποστηρίζει, δεχόταν απειλές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Αν δεν τον σκότωνα, θα με σκότωνε»-Όσα καταγράφει ο Τ/κ που παραδέχθηκε ρόλο ηθικού αυτουργού για Δημητρούι

Σε ό,τι αφορά τον κατηγορούμενο πέντε, νεαρός από την Ιορδανία, παραδέχεται στην ένορκη δήλωση του πως πρόκειται για τον εκτελεστή του Δημήτρη Ανδρονίκου, μετά από οδηγίες που έλαβε από τον κατηγορούμενο τρία, ο οποίος τους ανέφερε πως κινδύνευε από το θύμα, έπειτα από συνάντηση που είχαν στην οικία του, στην οποία διέμενε και ο κατηγορούμενος τέσσερα.

Σημειώνεται πως οι κατηγορούμενοι τρία, τέσσερα και πέντε, είναι οι τρείς που παραδέχθηκαν την διάπραξη των αδικημάτων, καταθέτοντας ένορκες δηλώσεις.

Ο κατηγορούμενος τρία μας εξήγησε ότι κινδυνεύει από τον Δημήτρη, ο οποίος όπως ήταν γνωστό, είχε αναλάβει από τις αρχές του χρόνου τον έλεγχο κάποιων μαγαζιών. Όπως μας είπε, ο Δημήτρης του ζήτησε όπως και εμείς ενταχθούμε στην ομάδα του για να του κάμνουμε δουλειές. Ο κατηγορούμενος τρία αρνήθηκε και τότε ο Δημήτρης άρχισε να τον απειλά. Όπως μας είπε ο κατηγορούμενος τρία, ο Δημήτρης του είπε ότι, όποιος δεν θα είναι μαζί του θα είναι εχθρός του

Περαιτέρω, ο κατηγορούμενος πέντε καταγράφει στην ένορκη δήλωση του, πως τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο σοβαρά, όπως τους είπε ο κατηγορούμενος τρία, όταν ο Δημήτρης Ανδρονίκου του ζήτησε να προβεί σε κάποιες εγκληματικές, ενώ στη συνέχεια αναφέρεται στο περιστατικό που σημειώθηκε έξω από το Δικαστήριο. Πρόκειται για τα όσα τους είπε ο κατηγορούμενος τρία, ο οποίος τους ανέφερε πως όταν συναντήθηκε με τον Ανδρονίκου στο Δικαστήριο, του έκανε κίνησε πως θα του κόψει το κεφάλι.

Όπως μας είπε ο κατηγορούμενος τρία, ο οποίος θέλω να σημειώσω ότι, ήταν ταραγμένος και φοβισμένος, είχε δει τον Δημήτρη με άλλο πρόσωπο να κινείται ύποπτα έξω από το σπίτι του, στο οποίο είχε πρόσφατα μετακομίσει. Τόσο εγώ όσο και οι άλλοι δύο, ο ΧΧΧ και ο ΧΧΧ, ξέραμε ότι ο Δημήτρης, γνωστός ως Δημητρούι, ήταν πρόσωπο επικίνδυνο και ικανό για όλα και ανησυχήσαμε για την ασφάλεια του φίλου μας και μετά από το τελευταίο περιστατικό που τον είδε έξω από το σπίτι του καταλάβαμε ότι η ζωή του φίλου μας κινδυνεύει. Ο κατηγορούμενος τρία, ο οποίος για εμάς είναι οικογένεια ήταν σε κίνδυνο και μας ζήτησε όπως σκοτώσουμε τον Δημήτρη άμεσα πριν προλάβει ο Δημήτρης να τον σκοτώσει τον ίδιο και την σύζυγο του, ως οι απειλές του.

Ακολούθως, στην ένορκη του δήλωση ο καθ΄ομολογία εκτελεστής, αναφέρει πως είχαν αναφέρει στον κατηγορούμενο τρία να μην κινείται «μέχρι να γίνει η δουλειά», με τον ίδιο να τους λέει πως είχα λάβει μέτρα ασφαλείας, ωστόσο τους τόνισε πως θα έπρεπε άμεσα να δολοφονηθεί ο Ανδρονίκου.

Επιπρόσθετα, αναφέρει πως τόσο ο ίδιος όσο και ο κατηγορούμενος τέσσερα αλλά και έξι (οδηγός της μοτοσικλέτας), συμφώνησαν να δολοφονήσουν τον Ανδρονίκου έναντι αμοιβής, την οποία θα τους έδινε ο κατηγορούμενος τρία, ενώ καταγράφει πως όλοι μαζί λειτουργούσαν ως εγκληματική ομάδα.

Τότε οι τρείς μας συμφωνήσαμε ότι θα κάνουμε την δουλειά για τον κατηγορούμενο τρία έναντι κάποιας αμοιβής. Ο κατηγορούμενος έξι (σ.σ οδηγός της μοτοσικλέτας και μάρτυρας) θυμάμαι χαρακτηριστικά που είπε στον κατηγορούμενο τρία «αν θέλεις πυροβολώ τον εγώ». Το πλάνο αρχικά ήταν ότι θα βρίσκαμε μοτόρα για τις μετακινήσεις μας και θα έφερνε το πιστόλι ο κατηγορούμενος έξι το οποίο είχε. Θα παρακολουθούσαμε τις κινήσεις του Δημήτρη και όταν βρίσκαμε την κατάλληλη ευκαιρία θα τον πυροβολήσουμε. Όταν είχαμε βρει τη μοτόρα, και όλα ήταν έτοιμα ενημέρωσα τον κατηγορούμενο τρία ο οποίος μας ενημέρωσε, ότι, ο Δημήτρης θα μετέβαινε στον Σταθμό της Περιστερώνας το πρωί για να δει φίλο του ο οποίος κρατείτο εκεί και έπρεπε την επομένη να κάμουμε τη δουλειά.

Ακολούθως, ο κατηγορούμενος πέντε αναφέρεται στις ενέργειες που προηγήθηκαν και στα όσα εκτυλίχθηκαν στην πρώτη προσπάθεια να δολοφονηθεί ο Ανδρονίκου, κατά την επίσκεψη του στον αστυνομικό Σταθμό Περιστερώνας, εμπλέκοντας τον εαυτό του, τον κατηγορούμενο τέσσερα αλλά και τον έξι. Στη συνέχεια καταγράφει και την δεύτερη προσπάθεια που έγινε, μέχρι και την 23η Απριλίου, οπότε τους ενημέρωσε ο κατηγορούμενος τρία πως το θύμα θα μετέβαινε στον Αστυνομικό Σταθμό Λακατάμιας, οπότε και έστησαν καρτέρι.

Βάλαμε πάλι βενζίνη και μεταβήκαμε στην περιοχή του Σταθμού, όπου περιφερόμασταν, για να έχουμε οπτική επαφή με το σταθμό ώστε να δούμε τον Δημήτρη που θα ερχόταν με τη μοτόρα για να δει το φίλο του. Σε κάποια στιγμή που είμασταν κοντά σε ένα σπίτι βγήκε έξω μια ηλικιωμένη με τηλέφωνο και μας έβλεπε και μετά που έκλεισε είδαμε ένα σκούτερ της Αστυνομίας να βγαίνει από το σταθμό και μετακινηθήκαμε σε ένα ύψωμα που είχαμε καλή οπτική επαφή με το σταθμό. Θυμάμαι μάλιστα όταν περιφερόμασταν ο κατηγορούμενος έξι (σ.σ οδηγός της μοτοσικλέτας) ήθελε να βλέπει καλύτερα και μετακινούσε συνεχώς την μοτόρα σε άλλα σημεία για να μην υπάρχει περίπτωση να τον χάσουμε όπως μου έλεγε.

Στη συνέχεια αναφέρει στην ένορκη του δήλωση, πως είχαν δει τον Ανδρονίκου να εισέρχεται στον Αστυνομικό Σταθμό, πλησίον του οποίου ανέμεναν για περίπου 45 λεπτά, μέχρι που είδαν το θύμα να αποχωρεί, όπου και τον ακολούθησαν.

Πιάσαμε τη μοτόρα και βγήκαμε στο δρόμο ώστε να έρθει προς το μέρος μας από δεξιά σε περίπτωση που θα πήγαινε στη Λευκωσία. Έτσι έπραξε. Προσεγγίζοντάς μας πήγαινε πολύ σιγά και μας έβλεπε και εμείς βγήκαμε δίπλα του και συνέχιζε να πηγαίνει σιγά όπως ήταν στα δεξιά μας και μας έβλεπε. Ο κατηγορούμενος έξι μου είπε στα αραβικά να τον πυροβολήσω, γιατί πιθανόν να κρατά όπλο. Σε κάποια φάση είδα τον Δημήτρη που έκαμε κίνηση να ανοίξει την ζελατίνη του κράνους του και εκείνη την ώρα ο κατηγορούμενος έξι μου είπε να πυροβολήσω, ανέσυρα το πιστόλι και τον πυροβόλησα τρεις φορές.

Μετά την διάπραξη του εγκλήματος, ο καθ' ομολογίαν εκτελεστής αναφέρει πως έκρυψαν την μοτοσικλέτα και το πιστόλι, ενώ τα κράνη τα πέταξαν. Στη συνέχεια, μετέβησαν στο σπίτι του κατηγορούμενου έξι, οδηγού της μοτοσικλέτας, όπου ο ίδιος έκανε μπάνιο και του έδωσε ελαιόλαδο για να αλείψει το σώμα του. Επίσης, αναφέρει στην ένορκη του δήλωση, πως ο κατηγορούμενος έξι του έδωσε καθαρά ρούχα και παπούτσια, ενώ αυτά που φορούσαν τα έδωσε στην γυναίκα του να τα κάψει.

Στη συνέχεια, αναφέρει πως τηλεφώνησαν στον κατηγορούμενο τρία, ώστε να τους παραλάβει, αλλά ο ίδιος φοβόταν, και ως εκ τούτου, ο κατηγορούμενος έξι επικοινώνησε με τον αδελφό του, ο οποίος και τους παρέλαβε. Την επόμενη ημέρα, σύμφωνα πάντα με τα όσα καταγράφει στην ένορκη του δήλωση, επικοινώνησε με τον κατηγορούμενο έξι, όπου του είπε πως θα έπρεπε να εξαφανιστούν τα αποδεικτικά, ενώ αναφέρεται στις ενέργειες που προέβησαν, προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κατηγορούμενος έξι με οδήγησε στο σημείο που είχαμε αφήσει τη μοτόρα και το πιστόλι. Κατέβηκε και σήκωσε την πέτρα κάτω από την οποία έκρυψα το πιστόλι, το έπιασε και το έδωσε στον Χαμάτα που ήταν στο αυτοκίνητο και μετά πήγε και ξεκίνησε τη μοτόρα και μου είπε να τον ακολουθήσουμε σε ένα καλό τόπο που ξέρει για να συνεχίσουμε την δουλεία. Φτάσαμε σε ένα χωράφι και εκεί ξεκίνησα να κόβω το πιστόλι με το σμυρίλιο και ο κατηγορούμενος έξι μαζί με τον τέσσερα να ξηλώνουν την μοτόρα. Πριν φύγουμε μαζί συμφωνήσαμε με τον κατηγορούμενο έξι να αλλάξουμε τις συσκευές τηλεφώνων και τις κάρτες μας για να μην μπορούν να μας εντοπίσουν.

Καταληκτικά, αναφέρει πως τα όσα καταγράφει στην ένορκη του δήλωση για την υπόθεση είναι η αλήθεια, λέγοντας περαιτέρω πως επρόκειτο για ένα θέμα που αφορούσε τη ζωή του φίλου τους, κατηγορούμενου τρία. Επίσης, σημειώνει πως «δεν ανάφερα σε καμία περίπτωση στον κατηγορούμενο έξι ή σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, ότι ο κατηγορούμενος ένα ή δύο ήθελαν να σκοτώσουν τον Δημήτρη όπως ψέματα λέει στην κατάθεση του. Τον κατηγορούμενο ένα τον είχα ακουστά και ουδέποτε μίλησα μαζί με αυτό τον άνθρωπο αλλά ούτε και τον γνωρίζω. Τον κατηγορούμενο δύο τον γνώριζα απλώς χωρίς να έχω οποιεσδήποτε σχέσεις μαζί του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ισόβια κάθειρξη στον Σύρο για τη δολοφονία Ανδρονίκου-Οδηγός της μοτοσικλέτας που επέβαινε ο εκτελεστής

Δειτε Επισης

Ουσιώδεις θεωρεί η ΔΗΠΑ τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις σε Νομική και Ελεγκτική Υπηρεσία
Τραγωδία στον Καναδά-Εργαζόμενη κάηκε σε φούρνο σε κατάστημα της Walmart
Παραλίγο να χάσει τη ζωή του ακόμα ένα μωρό στα χέρια της 24χρονης από την Αμαλιάδα
Αντάλλαξε απόψεις με τις εταιρείες ντελίβερι για την εξάλειψη των επιθέσεων η Αστυνομία
Δια βίου καταδίκη για τον δολοφόνο της 16χρονης Χελίν στα κατεχόμενα-Το συγκινητικό μήνυμα της μητέρας της
Απαγορεύονται και επίσημα τα κινητά στα σχολεία Μέσης-Οι ποινές που προνοούνται
«Ανακρίθηκε» για το κυκλοφοριακό ο Βαφεάδης-Υπό μελέτη τέσσερις νέοι χώροι Park&Ride
Όχημα αναποδογυρίστηκε στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου
Αναγνώρισε δύο ύποπτους για την επίθεση ο ντελιβεράς-Τέθηκαν υπό κράτηση για έξι μέρες
Ευαρέσκεια Πάμπου Ζαχαρίου για την ανάκληση της μετάθεσης του-«Παραμένω προσηλωμένος στο στόχο μου»