Ανέλαβε ο νέος «πρόεδρος της βουλής» στα κατεχόμενα-Για «πραξικόπημα» μιλά το ΡΤΚ

Κεκλεισμένων των θυρών και με απαγόρευση εισόδου των δημοσιογράφων έγινε το πρωί η τελετή παράδοσης – παραλαβής στη «βουλή», αφού χθες στην «επίσημη εφημερίδα» ανακοινώθηκε η εκλογή του Ζιγιά Όζτουρκλερ, παρά τις ενστάσεις του ΡΤΚ ότι ο Όζτουκλερ δεν μπόρεσε να εκλεγεί γιατί από τις 26 ψήφους που πήρε, οι 3 ήταν άκυρες λόγω του ότι έφεραν διπλή σφραγίδα κι έτσι δεν είχε την απαραίτητη απλή πλειοψηφία.

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχιουρμαν δήλωσε το μεσημέρι ότι η τελετή παράδοσης – παραλαβής είναι ένα πραξικόπημα και ο «πρόεδρος της βουλής» με άκυρες ψήφους είναι ο ίδιος άκυρος. Η κεντρική επιτροπή του ΡΤΚ συνεδριάζει απόψε για να πάρει αποφάσεις σχετικά με το τι θα κάνει.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Όζτουρκλερ είχε λάβει 26 ψήφους υπέρ και 23 κατά, αλλά με τις 3 που το ΡΤΚ θεωρεί άκυρες, το αποτέλεσμα ήταν 23 – 23 – 3 και άρα δεν υπάρχει επαρκής πλειοψηφία. Ωστόσο ο απερχόμενος «πρόεδρος της βουλής», Ζορλού Τορέ, ο οποίος προέρχεται από το ίδιο κόμμα με τον Όζτουρκλερ το ΚΕΕ, είχε τότε ανακηρύξει «πρόεδρο» τον Όζτουρκλερ και είχε διακόψει την ολομέλεια που δεν θα επανήλθε για την ψηφοφορία για τον «αναπληρών πρόεδρο της βουλής».

«Η δημοσίευση που αναφέρει ότι είναι πρόεδρος της Βουλής είναι νομικά άκυρη. Η τελετή παράδοσης είναι επίσης άκυρη. Αυτές οι ενέργειες είναι ξεκάθαρα πραξικόπημα κατά της βουλής», ανέφερε ο Τουφάν Έρχιουρμαν σε δηλώσεις του εντός της «βουλής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η "κυβέρνηση" δημοσίευσε την "εκλογή" Οζτουκλέρ στην "προεδρία" της "βουλής"

Σύμφωνα με ανακοίνωση της «βουλής» στην τελετή σήμερα ο Ζιγιά Όζτουρκλερ είπε ότι το βασικό ζήτημα είναι «να προσφέρουμε στο λαό» και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο από δω και πέρα. Σημειώνοντας ότι οι «κοινοβουλευτικές επιτροπές» εδώ κι αρκετό καιρό δεν έχουν συγκληθεί, κάλεσε τους «βουλευτές» να συμπεριφερθούν «με λογική».

Το πιο μεγάλο χρέος τους, είπε, είναι να θέσουν ένα τέλος στο χάος που είχε δημιουργηθεί και η «βουλή» ν’ αρχίσει άμεσα να λειτουργεί.

«Τέτοια μυαλά τέτοιο ξουράφι» σχολιάζει η διαδικτυακή Μπουγκιουν Κίπρις για την δημοσίευση στην «επίσημη εφημερίδα» του ονόματος του Ζιγιά Όζτουρκλερ. Κάνει λόγο για «αμφισβητούμενο πρόεδρο», εννοώντας τον Ερσίν Τατάρ, «διορισμένο πρωθυπουργό», εννοώντας τον Ουνάλ Ουστέλ και ψεύτικο «πρόεδρο της βουλής», εννοώντας τον Ζιγιά Όζτουρκλερ. Προσθέτει ότι η κρίση εντός της «κυβέρνησης» που αναγνωρίζει το δίκαιο, τους «νόμους» και τους «κανονισμούς», έφερε τετελεσμένα αποτελέσματα. Σημειώνει ότι ο Όζτουρκλερ ανακηρύχθηκε «πρόεδρος της βουλής» με τρεις ψήφους που είχαν διπλή σφραγίδα.

«Ενώ συντελούνται ιστορικές εξελίξεις στην περιοχή και στην Τουρκία, η δομή που έχει χάσει τη νομιμότητά της στο βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι εντελώς κολλημένη σε κερδοσκοπικές πολιτικές. Δεν είναι γνωστό εάν αυτοί που δημιούργησαν την κοινοβουλευτική κρίση είναι η αντιπολίτευση εντός του ΚΕΕ (Χασάν Τατσόι, Γιασεμίν Οζτούρκ, Αλί Πιλλί) ή οι βουλευτές του ΚΑ και του ΔΚ που προσπάθησαν να στριμώξουν τον Ουνάλ Ουστέλ σχετικά με τους δημόσιους διαγωνισμούς», αναφέρει η Μπουγκιούν Κίπρις γράφοντας ότι είναι προφανές ότι ο χαμένος είναι ο «λαός».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η Ολομέλεια κύρωσε τη συμφωνία Κύπρου-ΗΠΑ για συνεργασία στην καταπολέμηση εγκλήματος
Ανέλαβε ο νέος «πρόεδρος της βουλής» στα κατεχόμενα-Για «πραξικόπημα» μιλά το ΡΤΚ
«Ηayir» Τατάρ στην πρόταση για τα τρία τραπέζια-Θεωρεί ότι οδηγούν σε συνολική διαπραγμάτευση
Σε κοινές αξίες και στόχους εδράζεται η ειδική σχέση με τις ΗΠΑ-Οριζόντια η εφαρμογή των συμφωνηθέντων
Ικανοποίηση Προέδρου για τις αναβαθμισμένες σχέσεις με ΗΠΑ-Στο επίκεντρο καινοτομία, άμυνα και ασφάλεια
Ποντάρουν στην ανασυγκρότηση, συζητούν τα καταστατικά και ψηφίζουν αντιπρόεδρο στον ΔΗΣΥ
Επενδύει στην ενότητα ο Πρόεδρος-«Η Κύπρος διαθέτει ισχυρό γεωστρατηγικό αποτύπωμα»
Η "κυβέρνηση" δημοσίευσε την "εκλογή" Οζτουκλέρ στην "προεδρία" της "βουλής"
Ενημέρωσε ε/κ και τ/κ κόμματα για το Κυπριακό στο Λήδρα Πάλας ο Στιούαρτ
Υπό συζήτηση το καθεστώς των κοινοβουλευτικών συνεργατών-Ξεκινούν «οικογενειακή» διαβούλευση οι βουλευτές