Θέλουν πάση θυσία τους δύο βαρυσήμαντους για τον Ανδρονίκου-Οι ομολογίες, η στάση της ΚΑ και η υπόθεση Αλέξη

Αν όχι η μοναδική στην σύγχρονη δικαστική εποχή, ήταν από τις σπάνιες περιπτώσεις, όπου η Κατηγορούσα Αρχή, όχι μόνο δεν ικανοποιήθηκε με τις παραδοχές κατηγορουμένων για φόνο εκ προμελέτης, αλλά έδωσε την δική της μάχη ώστε το Κακουργιοδικείο να προχωρήσει με την επιβολή ποινών στο τέλος της ακροαματικής διαδικασίας, η οποία θα συνεχιστεί σε βάρος άλλων κατηγορουμένων. Η στάση αυτή της Εισαγγελίας κατά την διάρκεια της μαραθώνιας ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη για την δολοφονία του Δημήτρη Ανδρονίκου, που διαπράχθηκε στις 23 Απριλίου στην Ανθούπολη, ενόψει της ανατροπής από τους τρεις εκ των έξι κατηγορουμένων που προέβησαν σε παραδοχή, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα, το οποίο ήταν μεν γνωστό αλλά αποκρυσταλλώθηκε κατά την διαδικασία της Τρίτης. Ότι η Κατηγορούσα Αρχή, θέλει πάση θυσία να πετύχει τις καταδίκες των πρώτων δύο κατηγορουμένων, τους οποίους θεωρεί βαρυσήμαντους, σε αντίθεση με τους άλλους, κάτι το οποίο είχε αναδειχθεί και στις διαδικασίες προσωποκρατήσεων από πλευράς Αστυνομίας.

Συνοψίζοντας, θα πρέπει να λεχθεί πως για την υπόθεση, αν και αρχικά είχαν εκδοθεί πέραν των δέκα ενταλμάτων σύλληψης και παραπέμφθηκαν σε δίκη οκτώ άτομα, εντούτοις αυτή τη στιγμή στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκονται έξι πρόσωπα. Ο κατηγορούμενος έξι, οδηγός της μοτοσικλέτας, παραδέχθηκε από προηγουμένως της εμπλοκή του στο έγκλημα, δίνοντας τους δικούς του ισχυρισμούς, ενώ η Κατηγορούσα Αρχή είχε ανακοινώσει πως εντάχθηκε στο πρόγραμμα μαρτύρων, αφού θα καταθέσει εναντίον των συγκατηγορουμένων του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραδοχές, αντιπαραθέσεις και συγνώμη από τον οδηγό της μοτοσικλέτας στη δίκη για Ανδρονίκου-Όσα ειπώθηκαν

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, αν και δεν είχαν απαντήσει στις κατηγορίες, αρνούνταν εξαρχής κάθε ανάμειξη στην διάπραξη της δολοφονίας, ωστόσο την Δευτέρα το πρωί, οι δικηγόροι τους απέστειλαν στην Κατηγορούσα Αρχή και την Αστυνομία, ένορκες δηλώσεις με τις οποίες προβαίνουν σε ομολογίες, δίνοντας τις δικές τους εκδοχές.

Ο κατηγορούμενος τρία, παραδέχεται πως είναι ο ηθικός αυτουργός και το πρόσωπο που έδωσε οδηγίες στους άλλους για την διάπραξη του εγκλήματος, ενώ καταγράφει τα κίνητρα του, τα οποία είναι προσωπικές διαφορές με τον Δημήτρη Ανδρονίκου, σε σχέση με τον έλεγχο της νύχτας. Ο κατηγορούμενος τέσσερα παραδέχεται πως έλαβε οδηγίες από τον τρία και καταγράφει την εμπλοκή του στο σχέδιο δολοφονίας, σε συνεργασία με τους δράστες, ενώ από την πλευρά του ο κατηγορούμενος πέντε, παραδέχεται επίσης πως έλαβε οδηγίες από τον τρία και πως ήταν το πρόσωπο που πάτησε την σκανδάλη και επέφερε τον θάνατο του Ανδρονίκου.

Συνεπώς, οι τρεις πιο πάνω κατηγορούμενοι, παραδέχθηκαν τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν ενώπιον Κακουργιοδικείου από την Κατηγορούσα Αρχή, κάτι που συνεπάγεται με ισόβια κάθειρξη. Και αυτό διότι, η ποινή για τον φόνο εκ προμελέτης είναι μια και δεν είναι άλλη από αυτή των ισοβίων.

Ως εκ τούτου, αυτή τη στιγμή, αν και δεν έχουν επιβληθεί ποινές, στην ουσία υπάρχουν τέσσερις καταδίκες, ωστόσο η Κατηγορούσα Αρχή, ανέφερε πως δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει τους τρεις (σ.σ πέραν του έξι κατηγορούμενου) ως μάρτυρες κατά τη διάρκεια της δίκης εναντίον των πρώτων δύο κατηγορουμένων που δεν παραδέχθηκαν ενοχή.

Η εκπρόσωπος του Εισαγγελέα, Χρίστια Κυθραιώτου, στην σκιά των εξελίξεων, έδωσε το στίγμα των προθέσεων της, ανεξαρτήτως με τις ομολογίες στις οποίες προέβησαν οι τρεις κατηγορούμενοι, εκ των οποίων ο ένας παραδέχθηκε ρόλο ηθικού αυτουργού. Έδειξε δηλαδή, πως η δίκη σε βάρος των πρώτων δύο κατηγορουμένων, στους οποίους αποδίδει ρόλο ηθικού αυτουργού ή συναυτουργού θα συνεχιστεί, εξού και ζήτησε να μην επιβληθούν ποινές στους τρεις στην παρούσα φάση, όπως στην περίπτωση του κατηγορούμενου έξι, αλλά μετά το τέλος της διαδικασίας, λέγοντας πως η δική της εκδοχή είναι διαφορετική.

Από την άλλη, οι συνήγοροι υπεράσπισης (σ.σ οι κατηγορούμενοι εκπροσωπούνται από τους Αντώνη Δημητρίου, Μαρίνο Καούλλα, Βίκτωρα Ακάμα, Αγαθοκλή Κορέλλη, Ανδρέα Ανδρέου, Αλέξανδρο Κληρίδη και Ανδρέα Τσεντίδη), ζήτησαν από το Δικαστήριο όπως επιβληθεί ποινή στην παρούσα φάση, τονίζοντας μεταξύ άλλων, πως η ποινή των ισοβίων είναι μονόδρομος, συνεπώς δεν εξυπηρετείται η Δικαιοσύνη με το να παρουσιάζονται σε μια δίκη που στην ουσία δεν τους αφορά και δεν επηρεάζει την ποινή τους. Παρέπεμψαν δε, στην υπόθεση του διπλού φονικού, όπου και στην συγκεκριμένη περίπτωση είχε επιβληθεί ποινή στους κατηγορούμενους που παραδέχθηκαν και η δίκη συνεχίστηκε για τον κατηγορούμενο που δεν παραδέχθηκε ενοχή, με την απόφαση να επικυρώνεται από το Ανώτατο.

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να αναφερθεί πως και στην υπόθεση του τετραπλού φονικού, επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης σε κατηγορούμενο που παραδέχθηκε φόνο εκ προμελέτης αλλά δεν θα χρησιμοποιείτο ως μάρτυρας, με την δίκη να συνεχίζεται για άλλο συγκατηγορούμενο του.

Ωστόσο, το Κακουργιοδικείο έκρινε πως δεν δικαιολογείται η παρέμβαση του στο αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής και ως εκ τούτου άναψε το πράσινο φως για επιβολή ποινής στους τρεις κατηγορούμενους που παραδέχθηκαν, με το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας. Σε ό,τι αφορά τον κατηγορούμενο έξι, η Κατηγορούσα Αρχή προχώρησε στην ανάγνωση γεγονότων, λέγοντας μεταξύ άλλων πως ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας και καταγράφοντας την εμπλοκή του, με το Κακουργιοδικείο να ορίζει την 25η Νοεμβρίου για να επιβάλει την ποινή του, η οποία επαναλαμβάνεται πως είναι ισόβια κάθειρξη.

Από εκεί και πέρα, το Κακουργιοδικείο όρισε την 17η Δεκεμβρίου ως ημέρα έναρξης της ακροαματικής διαδικασίας για τους πρώτους δύο κατηγορούμενους που δεν παραδέχονται ενοχή, ενώ στην δίκη θα βρίσκονται και οι τρεις που παραδέχθηκαν αλλά θα ακούσουν στο τέλος την ποινή τους. Σημειώνεται πως παρά την παραδοχή τους, οι εν λόγω τρεις κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να αλλάξουν ξανά την απάντηση τους.

Δεδομένου των παραδοχών αλλά και λαμβάνοντας υπόψη πως δύο εκ των βασικών μαρτύρων αποσύρθηκαν από την υπόθεση και δεν βρίσκονται στη λίστα μαρτύρων, η υπεράσπιση των πρώτων δύο κατηγορουμένων, ζήτησε όπως οι πελάτες τους αφεθούν ελεύθεροι υπό όρους, αφού δεν προκύπτει μαρτυρία σε βάρος τους που να δημιουργεί πιθανότητα καταδίκης.

Το Κακουργιοδικείο, αφού άκουσα τα όσα λέχθηκαν από όλες τις πλευρές, αποφάσισε πως το ζήτημα της κράτησης είχε αποφασιστεί κατά την προηγούμενη δικάσιμο και πως δεν υπήρξαν νέα στοιχεία ή οποιαδήποτε μεταβολή, ανεξαρτήτως των παραδοχών, που να δικαιολογεί σε αλλαγή της απόφασης του.

Συνεπώς, απέρριψε το αίτημα να αφεθούν ελεύθεροι υπό όρους, με παραπομπή μάλιστα στην υπόθεση του Αλέξη Μαυρομιχάλη, που δολοφονήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2023, δηλαδή περίπου ένα χρόνο προηγουμένως. Ο Μαυρομιχάλης, στενός φίλος του πρώτου κατηγορουμένου, στην συγκεκριμένη υπόθεση για την οποία κατηγορείτο, απόπειρα φόνου, παρέμεινε υπόδικος για περίπου 21 μήνες. Σε κάποιο στάδιο, είχε ζητήσει όπως αφεθεί ελεύθερος υπό όρους, δεδομένου πως είχε αλλάξει την κατάθεση του ένας εκ των μαρτύρων. Ωστόσο, το Κακουργιοδικείο απέρριψε το αίτημα του, αφού έκρινε πως πληρούνται τα κριτήρια για κράτηση του (πιθανότητα καταδίκης, επηρεασμός μαρτύρων, φυγοδικία κτλ). Τελικά, για την συγκεκριμένη υπόθεση της απόπειρας φόνου, τον Νοέμβριο του 2021 και αφότου παρέμεινε 21 μήνες ως υπόδικος, ο Μαυρομιχάλης αθωώθηκε με ομόφωνη απόφαση από το ίδιο Κακουργιοδικείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα συρτάρια (και) η δολοφονία Μαυρομιχάλη-Μακρά η λίστα των ανεξιχνίαστων με φόντο τον υπόκοσμο

Δειτε Επισης

Αυξάνονται οι περιπολίες από Αστυνομία και Πυροσβεστική λόγω μεγάλης ροής πυρκαγιών
Σκοπός η εντατικοποίηση πολιτικής αποτροπής μεταναστευτικών ροών
Κατασχέθηκαν φαρμακευτικές και ναρκωτικές ουσίες από καταστήματα της Πάφου
Χειροπέδες σε ακόμη δύο νεαρούς για τα επεισόδια στις Φοινικούδες-Εκκρεμούν άλλα τρία εντάλματα
Θέλουν πάση θυσία τους δύο βαρυσήμαντους για τον Ανδρονίκου-Οι ομολογίες, η στάση της ΚΑ και η υπόθεση Αλέξη
Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά στο φράγμα Κουρίου
Πάνω από 20 δράσεις αξίας πέραν των €30 εκατ. για την ύπαιθρο Τροόδους-Οι εξαγγελίες Χριστοδουλίδη
Στο νοσοκομείο μοτοσικλετιστής μετά από σύγκρουση με όχημα
Συνελήφθη 30χρονος ένα χρόνο μετά τα επεισόδια στη Λεμεσό
Κλειδώθηκε στο όχημά του σε έξαλλη κατάσταση και κλήθηκε η Πυροσβεστική για να τον βγάλει