Α. Δαμιανού: Θετική εξέλιξη η τριμερής στη Νέα Υόρκη

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε τη συνάντηση μεταξύ του του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στη Νέα Υόρκη, ο Βουλευτής Άριστος Δαμιανού σε τοποθέτηση του κατά τις εργασίες της 149ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Βουλή, σε συζήτηση στη Μόνιμη Επιτροπή για την Ειρήνη και τη Διεθνή Ασφάλεια, με θέμα «Ο ρόλος των κοινοβουλίων στην προώθηση λύσης δύο κρατών στην Παλαιστίνη», ο κ. Δαμιανού αναφέρθηκε στη συμπλήρωση φέτος 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι ο κυπριακός λαός μπορεί να κατανοήσει πολύ καλά τις ανοικτές πληγές που αφήνουν οι ανεπίλυτες συγκρούσεις.

"Η ντε φάκτο διχοτόμηση της χώρας μου, αποτελεί υπενθύμιση ότι η διαρκής ειρήνη απαιτεί πολύ περισσότερα από την απουσία συγκρούσεων", τόνισε ο κ. Δαμιανού, προσθέτοντας πως είναι για αυτό τον λόγο, που η Κύπρος στέκεται αλληλέγγυα στις προσπάθειες για προώθηση δίκαιης και διαρκούς λύσης στην Παλαιστίνη, επιτελώντας στο ακέραιο τον ρόλο της ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ασταθή Μέση Ανατολή και ως γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ της Ευρώπης και της περιοχής.

Επί της ουσίας του προς συζήτηση θέματος, υπενθυμίζοντας ότι η κοινοβουλευτική διπλωματία αποτελεί το πιο σύγχρονο εργαλείο προώθησης και ανάδειξης της αξίας του διαλόγου, ο κ. Δαμιανού υπογράμμισε ότι η επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός, θα άνοιγε το δρόμο για μια ευρύτερη αποκλιμάκωση στη Γάζα και στον Λίβανο και θα αναζωογονούσε την προσπάθεια προώθησης διαρκούς και βιώσιμης λύσης δύο κρατών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Ο κ. Δαμιανού εκφράζοντας έντονη ανησυχία αλλά και αποτροπιασμό για την κλιμάκωση της βίας και τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή, που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, τόνισε ότι "τώρα επιβάλλεται όσο ποτέ προηγουμένως, τα κοινοβούλια, ως εκφραστές της λαϊκής βούλησης, να αναλογιστούν τη συμβολή τους στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας".

Η ειρήνη στην πολύπαθη και εύθραυστη τούτη περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας συνολικής και διαρκούς διευθέτησης, η οποία θα βασίζεται στη λύση δύο κρατών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, ανέφερε ο κ. Δαμιανού, προσθέτοντας ότι η λύση θα πρέπει να οδηγήσει σε ειρηνική συνύπαρξη εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προηγούμενες συμφωνίες, με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα των δύο κρατών. Ωστόσο, υπογράμμισε, τέτοια λύση απαιτεί πολιτική βούληση, ισχυρή δέσμευση και αταλάντευτη στήριξη από τη διεθνή κοινότητα επισημαίνοντας ότι είναι σε αυτό το πλαίσιο που τα κοινοβούλια έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν.

Σε ό,τι αφορά στον ρόλο των κοινοβουλίων στην προώθηση του διαλόγου και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο κ. Δαμιανού τόνισε την ουσιαστική τους συμβολή στη δημιουργία του απαραίτητου πολιτικού χώρου για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων. Συναφώς, επισήμανε τη σημασία καθολικής υποστήριξης των επειγουσών εκκλήσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ΕΕ για άμεση ανθρωπιστική παύση των εχθροπραξιών που θα οδηγήσει σε βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, στην απελευθέρωση των εναπομείναντων  ομήρων και στην ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές που έχουν ανάγκη.

Οι εργασίες της 149ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης διεξάγονται στη Γενεύη και ολοκληρώνονται την Πέμπτη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εναντίον των επίσημων διαπραγματεύσεων ο Τατάρ-«Απέχει από την αλήθεια η επιμονή στα ψηφίσματα»
Τις εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησαν Γκουτέρες και Φιντάν σε τηλεφωνική επικοινωνία
Α. Δαμιανού: Θετική εξέλιξη η τριμερής στη Νέα Υόρκη
Διιστάμενες απόψεις στα κατεχόμενα για την τριμερή-Πώς αποκωδικοποιούν το δείπνο στη Νέα Υόρκη
Λύση για τους μισούς εγκλωβισμένους αγοραστές από ΥΠΕΣ, σε εκκρεμότητα 5.417 αιτήσεις
Ενημερώνει τους Ευρωπαίους ηγέτες για το αποτέλεσμα της τριμερούς ο Χριστοδουλίδης
Ικανοποίηση Ελλάδας για το αποτέλεσμα της τριμερούς-«Έχει καταστεί προτεραιότητα του ΟΗΕ»
Καθυστερήσεις και προβλήματα σε Κτηματολόγιο και Πολεοδομία εξέτασε η Επ. Θεσμών
Έγιναν... Τούρκοι στα κατεχόμενα για τις συλλήψεις για σφετερισμό-Τις χαρακτηρίζουν παράνομες
Ενημερώνει την Τρίτη τους αρχηγούς για την τριμερή ο ΠτΔ-«Η προσήλωση παραμένει σταθερή»