Βγάζει εκτός της άτυπης πολυμερούς τη Βρετανία ο Τατάρ-Επιμένει σε σύνθεση 4+1

«Η αποστολή της κ. Ολγκίν τελείωσε. Δεν απαιτείται εκ νέου διορισμός προσωπικού εκπροσώπου του ΓΓ. Είπα ότι αν έρθει μια τέτοια πρόταση, θα την απορρίψουμε και δεν μπορούμε να την εγκρίνουμε», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ μιλώντας τηλεφωνικά σε τηλεοπτική εκπομπή του ομίλου Κίπρις πριν αναχωρήσει από την Νέα Υόρκη. «Έχουμε μεγάλο σεβασμό στην κ. Ολγκίν. Εργάστηκε για 6 μήνες και δήλωσε ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος» είπε.

Ερωτηθείς για την διευρυμένη άτυπη συνάντηση, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η ε/κ πλευρά ζήτησε να συμμετάσχει και η Βρετανία. «Εμείς λέμε ότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει να είναι προσεκτική σε αυτό το θέμα. Εμείς λέμε ότι για να διασφαλιστεί η ισότητα στο τραπέζι, θα πρέπει να υπάρχει μια τουρκοκυπριακή πλευρά και η μητέρα πατρίδα Τουρκία (από την μια), και από την άλλη, μια ε/κ και ελληνική πλευρά. Όταν εμπλακεί η Βρετανία, η ισορροπία στο τραπέζι διαταράσσεται. Μια επόμενη συνάντηση ή σύσκεψη αξιολόγησης θα έχει διευρυμένη συμμετοχή» ανέφερε.

Ο κ. Τατάρ είπε ότι στο δείπνο ανέφερε πως «οπωσδήποτε δεν διαπραγματευόμαστε μια ομοσπονδία. Το τεφτέρι της ομοσπονδίας έκλεισε. Το αναφέραμε αυτό ξεκάθαρα». «Τα θέματα που μπορούμε να συζητήσουμε στην Κύπρο μπορούν να είναι προς όφελος και των δύο λαών και να εφαρμοστούν πριν από μια λύση, στη βάση της ισότητας. Τα σημεία διέλευσης είναι ένα παράδειγμα. Θα κάνουμε εκτιμήσεις στη Λευκωσία για το άνοιγμα οδοφράγματος στη Μια Μηλιά» είπε.

Ερωτηθείς πώς ήταν το κλίμα, ο κ. Τατάρ είπε ότι ανέβηκαν μαζί με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη με το ίδιο ασανσέρ στον όροφο όπου πραγματοποιήθηκε το δείπνο και σχολιάζοντας ότι (στις φωτογραφίες) δεν έκαναν χειραψία, είπε ότι αντάλλαξαν χειραψία στο ασανσέρ. «Φυσικά δεν ήταν ένα άνετο κλίμα. Η ε/κ πλευρά ήρθε για να συζητήσει την ομοσπονδία. Είπα ότι δεν θα το δεχτούμε ποτέ και αυτό το κατάλαβε ο ΓΓ. Συζητήθηκαν όλα αναλυτικά στη συνάντηση που διήρκησε μιάμιση ώρα».

Επαναλαμβάνοντας την θέση του για το όραμά του πρόσθεσε: «Επειδή δεν μπορεί να γίνει αναγκαστικός γάμος, οι δικοί μας όροι είναι αυτοί. Ελάτε να συζητήσουμε υπό αυτούς τους όρους».

Σε άλλο σύντομο βίντεο που αποδίδεται στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού κι αναμεταδίδεται από τ/κ ΜΜΕ, ο Ερσίν Τατάρ αναφέρει ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας και ο τουρκικός στρατός είναι κόκκινες γραμμές και πραγματικά απαραίτητα στοιχεία για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο που θα συνεχιστεί με ειρήνη, ηρεμία και ασφάλεια.

«Η Δημοκρατία της Τουρκίας έχει δικαιώματα και νομικά ερείσματα τόσο στη Δυτική όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, η τδβκ και ο τουρκοκυπριακός λαός έχουν δικαιώματα και νομικά ερείσματα στον ενεργειακό πλούτο γύρω από την Κύπρο» είπε, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος. Επομένως, συνέχισε «όταν το δούμε από αυτή την οπτική, η Τουρκία είναι και η μητέρα πατρίδα του τ/κ λαού, και εγγυήτρια χώρα και ταυτόχρονα, η πιο ισχυρή χώρα σε αυτήν την περιοχή. Κι έχει δικαιώματα και δίκαιο. Επομένως, όπως είπε ο δρ Φαζίλ Κιουτσιούκ πριν από 75 χρόνια, το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί χωρίς την Τουρκία».

Το είπε, συνέχισε και ο Ραούφ Ντενκτάς και τώρα κι αυτός λέει το ίδιο πράγμα. «Δεν είναι δυνατή η επίλυση του Κυπριακού χωρίς την Τουρκία. Επομένως, η Τουρκία πρέπει να συμμετέχει σε κάθε ζήτημα» κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Υποστήριξη Κύπρου στην Ουκρανία με αφορμή τις 1000 ημέρες από έναρξη ρωσικής εισβολής
Έκανε πρεμιέρα το «σκιώδες» του ΔΗΣΥ-«Σκοπός να συμβάλουμε έμπρακτα στην επίλυση ζητημάτων»
Η κρίση για την «προεδρία βουλής» λύθηκε μέσω Άγκυρας, γράφει ο τ/κ Τύπος
Την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία συζήτησαν οι ΥΠΑΜ ΕΕ, παρών και ο Πάλμας
Αποφασιστικότητα για διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης εκφράζει ο Χαρμαντζί
Υπό απεργίες και διαμαρτυρίες η συζήτηση "προϋπολογισμού" στα κατεχόμενα
Τα «ωφελήματα» Χριστοδουλίδη και η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας που καταρρίπτει ισχυριζόμενες παρατυπίες
Πρώτη η Κύπρος στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων-«Δεν θα χαθεί ούτε σεντ από τη βοήθεια που δίνεται»
Στην Επ. Εξωτερικών αντιπροσωπεία της Γερουσίας της Γαλλίας-«Θεωρούμε τη Γαλλία ένα στρατηγικό εταίρο»
Σε πορεία ανασυγκρότησης η ΕΔΕΚ με φρέσκιες θέσεις και πρόσωπα-Οι στόχοι για τις Βουλευτικές