Σώπασαν οι φωνές-Θετική η αποτίμηση του ενός χρόνου διδασκαλίας της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης

Θετικά χαρακτηρίζονται τα δεδομένα, που έχει συγκεντρώσει το Υπουργείο Παιδείας, αναφορικά με το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, το οποίο πλέον διδάσκεται υποχρεωτικά στα σχολεία όλων των βαθμίδων, καθώς διαφάνηκε πως έχουν καμφθεί οι αντιδράσεις που υπήρχαν από διάφορους φορείς. Στο μεταξύ, οι αρμόδιοι λειτουργοί του Υπουργείου παρακολουθούν στενά την κατάσταση, όπως γίνεται με όλα τα μαθήματα, ώστε να είναι σε θέση να αξιολογούν τα δεδομένα και να προβούν σε αλλαγές εκεί και όπου χρειάζεται.

Η εισαγωγή του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλες τις βαθμίδες, ακόμη και στο νηπιαγωγείο, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με διάφορους φορείς να κάνουν λόγο για αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά. Μάλιστα, ανάμεσα στους αντιδρώντες ήταν και βουλευτές, που από το βήμα της Ολομέλειας προέβησαν σε προσβλητικές αναφορές προς τον εισηγητή του θέματος, ενώ ο τέως υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, είχε αναφέρει πως ο νόμος που ψήφισε η Βουλή ήταν αντισυνταγματικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν

Παρ’ όλα αυτά, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν τον ανέπεμψε, με αποτέλεσμα να εφαρμοστεί κανονικά στα σχολεία και πλέον, μετά από μία ολόκληρη σχολική χρονιά που είχε εφαρμοστεί, τα δεδομένα ενώπιον του Υπουργείου Παιδείας, φανερώνουν πως οι αντιδράσεις στην πλειοψηφία τους έχουν καμφθεί.

«Γενικά η αποτίμηση είναι θετική. Μετά την ψήφιση της νομοθεσίας, το Υπουργείο Παιδείας εφαρμόζει την ολιστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία όλων των βαθμίδων. Πέρσι ήταν η πρώτη χρονιά που εφαρμόστηκε συστηματικά σε όλες τις βαθμίδες. Από την αποτίμηση φαίνεται ότι οι εμπλεκόμενοι πληθυσμοί, που είναι οι εκπαιδευτικοί, μαθητές και διευθυντές των σχολείων, φαίνεται ότι είναι ευχαριστημένοι από την εφαρμογή του θεσμού», εξήγησε στον REPORTER η διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Έλενα Χατζηκακού.

Ουσιαστικά, μέσα από τη διδασκαλία του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, οι εκπαιδευτικοί έχουν αποκομίσει θετικά αποτελέσματα, δεδομένου ότι διαφάνηκε η ανάγκη για να υπάρχει η διδασκαλία του μαθήματος από νεαρή ηλικία των παιδιών. Πάντως, βάσει των στοιχείων που υπάρχουν ενώπιον του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, οι εκπαιδευτικοί νιώθουν ότι αποδίδει και προσφέρει η προσέγγιση που ακολουθείται αυτή τη στιγμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σοκαριστική αποκάλυψη ΥΠΑΝ-Μαθήτρια νηπιαγωγείου εξομολογήθηκε σεξουαλική κακοποίηση από συγγενή

«Το Υπουργείο Παιδείας εργάζεται όπως εργαζόταν τα προηγούμενα χρόνια και αυτό είναι να προσφέρει επιμορφώσεις στους εκπαιδευτικούς για να είναι ενδυναμωμένοι στους ρόλους τους για εκείνο που πρέπει να διδάξουν. Υπάρχει κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό για τη διδασκαλία και το Υπουργείο συνεχίζει το σκοπό του. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, όπως είπε και η υπουργός, έρχεται να ενισχύσει τα παιδιά, να μην είναι εκτεθειμένα στους κινδύνους, επειδή όλοι μας νομίζω στο τέλος της ημέρας, θέλουμε παιδιά που είναι ενδυναμωμένα και μπορούν να προστατευτούν. Ο ρόλος του σχολείου είναι να ενδυναμώνει τα παιδιά μαζί με τους εταίρους».

Συνεχίζονται τα Fake news

Σημειώνεται πως παρά το γεγονός ότι το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης έχει θεσπιστεί και εφαρμόζεται κανονικά, η διασπορά ψευδών ειδήσεων συνεχίζεται, με διάφορους να επιμένουν ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει αυτό το μάθημα στα σχολεία, ενώ προβαίνουν και σε ομοφοβικά παραληρήματα, χωρίς να υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος.

«Υπήρχαν αντιδράσεις όταν ψηφίστηκε η νομοθεσία, όμως ο τρόπος που χειρίστηκαν το θέμα οι συνάδελφοι, βάσει και των οδηγιών του Υπουργείου Παιδείας, έδειξε ότι αποδίδει. Δεν υπήρξαν εντάσεις και προβλήματα, ούτε επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι που εκφράστηκαν στο παρελθόν. Ρωτήθηκαν και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς, για να έχουμε τα δεδομένα. Είμαστε σε ένα καλό δρόμο. Το γεγονός ότι αυτά τα μικρά βήματα και η προσέγγιση ότι μιλούμε για ολιστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, έρχεται να ενισχύσει τα παιδιά μας, που είναι το ζητούμενο».

Πάντως, το Υπουργείο Παιδείας καταγράφει τον τρόπο που διδάσκεται το μάθημα σε όλες τις βαθμίδες, ώστε εκεί και όπου χρειαστεί να προβούν σε αλλαγές και αναπροσαρμογές.

«Υπάρχει αναλυτικό πρόγραμμα και διδάσκεται από τα νηπιαγωγεία μέχρι τα Λύκεια. Οι συνάδελφοι που το διδάσκουν επιμορφώνονται και είναι σημαντικό αυτό το γεγονός. Το Υπουργείο Παιδείας συλλέγει δεδομένα για περιοχές που χρειάζονται βελτίωση, σε όλες τις βαθμίδες, αλλά το σημαντικό είναι ότι το Υπουργείο αφουγκράζεται τις ανάγκες που υπάρχουν και αναπροσαρμόζεται, όσον αφορά στην στήριξη, που θα χρειαστούν οι εκπαιδευτικοί, για το υλικό κλπ. Είναι μία συνεχής διαδικασία αυτή», επεσήμανε η κα. Χατζηκακού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραμύθια, ιστορίες, διαδραστικά μαθήματα-Έτσι διδάσκεται η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Δειτε Επισης

Β. Πάλμας: Θα συνεχιστεί ο αγώνας για προάσπιση των αξιών και των ιδανικών μέχρι τελική δικαίωση
Α. Βαφεάδης: Ακλόνητη η θέληση για δημιουργία προοπτικών επανέναρξης διαπραγματεύσεων
Βραβεύτηκαν οι άριστοι μαθητές της Κυράς Μόρφου-«Με αφοσίωση κάθε στόχος πετυχαίνεται»
Οι άξονες της νέας στρατηγικής του Υφυπουργείου Πολιτισμού-«Στόχος ο πολιτισμός στο επίκεντρο της κοινωνίας»
Στα νησιά Σαμόα ο ΥΠΕΣ για τη Σύνοδο Αρχηγών Κρατών της Κοινοπολιτείας
«Μία σκυταλοδρομία θανάτου»-Το Τραχώνι πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στην εισβολή
Άνυδρος Οκτώβριος-Δεν προβλέπονται βροχές ούτε τις επόμενες μέρες
Σώπασαν οι φωνές-Θετική η αποτίμηση του ενός χρόνου διδασκαλίας της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης
Ελληνοκύπριος κατέρρευσε μετά από αδιαθεσία σε καζίνο στα κατεχόμενα
Ξεκαθαρίζει για κυβερνοεπιθέσεις το Υφυπουργείο Έρευνας-«Καμία παραβίαση δεν έχει επιτευχθεί»