Πάνω από τριάντα χιλιάδες παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στην Κύπρο

Συνέδριο με τίτλο «Παιδική Φτώχεια στην Κύπρο και τον Κόσμο: Παράγοντες, Αντιμετώπιση και Προκλήσεις» διοργανώνει το Εθνικό Δίκτυο Ενάντια στη Φτώχεια (ΕΔΕΦ-Κύπρου) την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στις 9:00 πμ στο Πανεπιστήμιο Frederick.

Σε ανακοίνωση του ΕΔΕΦ αναφέρεται ότι το συνέδριο θα προσφωνήσει η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου και η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κα Δέσπω Μιχαηλίδου – Λιβανίου.

Στο συνέδριο θα πραγματοποιηθούν τρία παράλληλα εργαστήρια στα οποία θα συζητηθούν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης "Εγγύηση για τα παιδιά", η εμπλοκή των παιδιών στη λήψη δημοσιών αποφάσεων, και η ιδρυματική φροντίδα παιδιών στην Κύπρο και η απόλυτη φτώχεια.

Το Εθνικό Δίκτυο Ενάντια στη Φτώχεια (ΕΔΕΦ-Κύπρου), σημειώνει ότι η παιδική φτώχεια είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σημερινές κοινωνίες. Οι διαδοχικές οικονομικές κρίσεις, η πανδημία, οι πόλεμοι, η ακρίβεια, το στεγαστικό πρόβλημα, ο ψηλός πληθωρισμός, η κλιματική αλλαγή, οι μειώσεις των πραγματικών μισθών και του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, έχουν αντίκτυπο στα παιδιά όλου του κόσμου, αλλά και στα παιδιά που διαβιούν στην Κύπρο.

"Την ίδια ώρα που το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει συσσωρεύσει περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πλούτου, με βάση τα στοιχεία της UNICEF και της Παγκόσμιας Τράπεζας, 330 εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και υλικών στερήσεων", αναφέρεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 1 στα 4 παιδιά ζει στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Στην Κύπρο, κατά το 2022, το ποσοστό των παιδιών που βρισκόταν στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας ανερχόταν στο 18,1%, που ισοδυναμεί με περίπου 31.000 παιδιά, σύμφωνα µε στοιχεία της Eurostat. "Παρατηρούμε μία μικρή καθοδική τάση του δείκτη αφού το 2023 ο δείκτης κατέγραψε ποσοστό 16,7%, εντούτοις διατηρείται σε πολύ υψηλό ποσοστό", σημειώνει το ΕΔΕΦ.

Την ίδια ώρα, αναφέρει, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας στα μονογονεϊκά νοικοκυριά με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο παιδί ανέρχεται στο 24%. Ταυτόχρονα, υπάρχουν παιδιά (2,8%) τα οποία ζουν σε νοικοκυριά με πολύ σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση ενώ 9,5% των παιδιών ζουν σε παρατεταμένο κίνδυνο φτώχειας, με το διαθέσιμο εισόδημα της οικογένειας τους κάτω από το όριο φτώχιας κατά το 2023 καθώς και για τουλάχιστον δύο από τα τρία προηγούμενα έτη.

"Οι πολιτικές των διαδοχικών κυβερνήσεων, επικεντρωμένες στις ανάγκες των ενηλίκων ή/και των ισχυρών κοινωνικά ομάδων, αγνοούν την προστασία και ευημερία των παιδιών και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους", αναφέρεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εκπαιδευτικοί στέλνουν διαβητικά παιδιά στις τουαλέτες για να κάνουν τις ενέσεις ινσουλίνης τους-Καταγγελίες στη Βουλή
Στάση εργασίας στο ΤΕΠΑΚ στην Πάφο-Ζητούν καταβολή επιδόματος οδοιπορικών οι εργαζόμενοι
Θέμα ωρών να αδειάσει το φράγμα του Μαυροκόλυμπου-«Δεν μπορεί να εκτιμηθεί ο χρόνος για την επιδιόρθωση»
Οι οδηγίες του Προέδρου για τις οφειλές των σωματείων και το τετ α τετ του Εφόρου με τον ΥΠΟΙΚ
Έντονη ανησυχία για το υδατικό στην Πάφο-«Χρειαζόμαστε δυο νέα φράγματα»
Ανησυχία Δημάρχου Λεμεσού για το «Πληρώνω όσο Πετώ»-«Αναγκαία η στήριξη του κράτους»
Βροχές και τοπικές καταιγίδες στο καιρικό μενού-Η πρόγνωση μέχρι την Κυριακή
Με δέσμη αλλαγών ενισχύεται η στήριξη στα παιδιά υπό τη φροντίδα του κράτους-Όσα προωθούνται
Μεγάλη η ανάγκη συνοδών για τα παιδιά με διαβήτη-«Δεν μπορούν οι γονείς να τα ελέγχουν στο σχολείο»
Η μπάλα στα πόδια της Κυβέρνησης για τις οφειλές των σωματείων-Ποιος ο ρόλος της ΚΟΠ