«Ψηφιακός Πολίτης» και «Ψηφιακός Βοηθός» μέχρι το τέλος του χρόνου-Η λειτουργία τους και πώς θα εφαρμοστεί το AI

Η ψηφιακή αναβάθμιση του κράτους αποτελεί μία από τις κύριες προτεραιότητες της παρούσας Κυβέρνησης, η οποία καταβάλλει προσπάθειες ώστε τα μειωθούν ορισμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες που υποβάλλονται καθημερινά οι πολίτες. «Ψηφιακός Πολίτης» και «Ψηφιακός Βοηθός» αποτελούν τις κύριες εφαρμογές αυτό το χρονικό διάστημα και στόχος είναι να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος του χρόνου.

Μέσω αυτών, η Κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει τα χέρια των πολιτών με ορισμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες, δίνοντας τους τη δυνατότητα ευκολότερης και άμεσης πρόσβασης σε προσωπικά έγγραφα, τα οποία υπό άλλες συνθήκες, η εξασφάλισή τους θα ήταν μία χρονοβόρα διαδικασία.

Το όλο έργο της ψηφιακής ηλεκτρικής αναβάθμισης, φέρει την ονομασία «Ψηφιακός Πολίτης» και αποτελεί την ψηφιακή πύλη gov.cy, στην οποία εντάσσονται πέραν των 300 ψηφιακών υπηρεσιών, ανάμεσά τους και τα Υπουργεία. Κάτω από την ομπρέλα του έργου, πριν το τέλος του χρόνου, αναμένεται να λειτουργήσουν οι εφαρμογές «Ψηφιακός Πολίτης» και «Ψηφιακός Βοηθός».

Τι είναι ο «Ψηφιακός Βοηθός»

Με τα σχέδια του Υφυπουργείου Καινοτομίας για την τεχνολογική ανάπτυξη των κυβερνητικών υπηρεσιών να τρέχουν με γοργούς ρυθμούς, στα επόμενα βήματά του είναι η λειτουργία του «Ψηφιακού Βοηθού». Αποτελεί μία υπηρεσία στην κυβερνητική πύλη gov.cy, μέσω της οποίας οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν ερωτήσεις για καίρια ζητήματα που τους απασχολούν και να λαμβάνουν απαντήσεις σε αυτά μέσω τεχνικής νοημοσύνης.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι η πρώτη στην οποία θα ενταχθεί η τεχνική νοημοσύνη για την οποία θα γίνεται εμπλουτισμός σταδιακά, ώστε οι απαντήσεις που θα δίνει στους πολίτες να είναι και έγκυρες και κατανοητές, χωρίς να δημιουργούν το οποιοδήποτε πρόβλημα ή να αφήνουν κενά. Με αυτό τον τρόπο, θα μειωθεί η ζήτηση στις τηλεφωνικές κλήσεις, οι οποίες μέχρι στιγμής είχαν ως αποτέλεσμα την μεγάλη αναμονή και σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες να τις τερματίζουν χωρίς να λαμβάνουν τις απαντήσεις που χρειάζονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιχορήγηση 100.000 e-IDs ενέκρινε το Υπουργικό-«Αποτελεί τη μοναδική ασφαλή ταυτότητα του κάθε πολίτη στον διαδικτυακό κόσμο»

Η εφαρμογή «Ψηφιακός Πολίτης»

Μέσω της εφαρμογής του ψηφιακού πολίτη, ο κόσμος θα έχει την δυνατότητα πρόσβασης σε ψηφιακά έγγραφα όπως για παράδειγμα την ταυτότητα, την υπογραφή, την άδεια οδήγησης, το πιστοποιητικό καταλληλόλητας οχήματος τα οποία θα γίνονται ταυτοποίηση μέσω QR κωδικού. Ο «Ιππόδαμος» αποτελεί το πρώτο σύστημα της Κυβέρνησης, στο οποίο εντάχθηκε η ηλεκτρονική υπογραφή. Στο επόμενο στάδιο, τόσο η ηλεκτρονική υπογραφή όσο και η ηλεκτρονική ταυτότητα είναι τα επόμενα έγγραφα τα οποία θα μπορεί το κοινό να έχει πρόσβαση.

Η ηλεκτρονική ταυτότητα ουσιαστικά είναι μέθοδος ταυτοποίησης του ατόμου, η οποία δίνει την δυνατότητα πρόσβασης σε συγκεκριμένες εφαρμογές για τις οποίες μέχρι σήμερα ήταν απαραίτητη η προσκόμιση της ταυτότητας με φυσική παρουσία. Έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας (High Assurance) με το εγγεγραμμένο όνομα IDMe.cy, και μπορεί να αναγνωριστεί για διασυνοριακές ηλεκτρονικές συναλλαγές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Η ηλεκτρονική υπογραφή, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για τα διάφορα επιδόματα, ολοκληρωμένες διαδικτυακά, χωρίς να χρειάζεται η υποβολή τους σε έντυπη μορφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξάμηνο τεχνολογικής ανάπτυξης για την Κύπρο-Τα χρονοδιαγράμματα για ψηφιακό πολίτη και ταυτότητα

Για τα δύο αυτά ηλεκτρονικά έγγραφα, η Κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει την εφαρμογή του «Ψηφιακού Πολίτη». Σε πρώτη φάση, θα έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στην ταυτότητα και υπογραφή, ενώ παράλληλα σε αυτά θα έρθουν να ενταχθούν και η άδεια οδήγησης και το πιστοποιητικό καταλληλόλητας αυτοκινήτου. Στη δεύτερη φάση, θα ενταχθούν στην εφαρμογή η κάρτα φιλάθλου και άλλα επίσημα έγγραφα, κάτι που θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο.

Το «Ιππόδαμος» με προβλήματα

Το περασμένο καλοκαίρι, τέθηκε σε λειτουργία το πληροφοριακό Σύστημα «Ιππόδαμος», στο οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η ηλεκτρονική υπογραφή. Γενικός στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος που να καλύπτει τις μηχανογραφικές ανάγκες και απαιτήσεις των Τομέων του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως αλλά και τη διαχείριση Αδειών Οικοδομής από τις Επαρχιακές Διοικήσεις. Οι εργασίες υλοποίησης του έργου ολοκληρώθηκαν το 2021.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται ιδιαίτερα έντονα προβλήματα, τόσο από πλευράς μελετητών όσο και λειτουργών, αφού είναι αρκετά αργό και στην υποβολή αιτήσεων αλλά και στην εξέταση τους. Το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας καταβάλλει προσπάθειες επιδιόρθωσης των προβλημάτων έτσι ώστε να μην καθυστερούν οι διαδικασίες.

Δειτε Επισης

Σοβαρά περιστατικά σε Δημοτικά-Ένας μαθητής έφυγε μόνος του, άλλος χτύπησε δασκάλους
Αναβολές θεραπειών λόγω της απεργίας των γιατρών-«Αδιανόητο να χρησιμοποιείται η υγεία ως εργαλείο πίεσης»
Η Κύπρος ο μεγαλύτερος δωρητής Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Βοήθειας-Μπαίνει στη μάχη κατά της φτώχειας
Ενοχλημένος ο Παναγιώτου για την απεργία στον κλάδο σκυροδέματος-«Τριάντα επτά σεντς ημερησίως η διαφορά»
Πορεία προς Υπ. Εργασίας από εργαζόμενους στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος
Καταιγίδες και χαλάζι στο καιρικό μενού-Στους 24 βαθμούς η θερμοκρασία
Μπαίνει στο χορό και η Ελεγκτική για την ρήξη στην Υγεία-Σε αδιέξοδο για τα οικονομικά κριτήρια
Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα Post2Santa για αποστολή γραμμάτων στον Άγιο Βασίλη
Τον θεμέλιο λίθο για τη Μονάδα Κυκλοτρονίου στο Ογκολογικό κατέθεσε ο Πρόεδρος
Υπερψηφίστηκε νομοθεσία που ενισχύει πλαίσιο καταπολέμησης εταιρικής φοροδιαφυγής