Τις επιπτώσεις κατασκευής έργου κοντά στον Πεδιαίο συζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος

Οι ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα έργα κατασκευής του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Λακατάμειας πλησίον του Πεδιαίου ποταμού τέθηκαν επί τάπητος την Τετάρτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, με Βουλευτές να εκφράζουν την ανησυχία τους από την ενδεχόμενη ανέγερσή του.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, δήλωσε ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος εξέτασε την ανέγερση ενός κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και άλλων εγκαταστάσεων στον Δήμο Λακατάμιας, ακριβώς δίπλα από τις όχθες του ποταμού Πεδιαίου.

«Η ανησυχία, η οποία είχαμε είναι για το γεγονός ότι γίνονται έργα σε μια πολύ ευαίσθητη περιβαλλοντική περιοχή. Μια από τις λίγες περιοχές που μας έμειναν στην πόλη της Λευκωσίας για να περπατούμε και να απολαμβάνουμε το πράσινο και τη φύση και είναι για αυτό τον λόγο που είχαμε βάλει αυτή τη συζήτηση», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της συζήτησης αναδείχθηκε το θέμα του ολικού σχεδιασμού της Λευκωσίας, του Στροβόλου και της Λακατάμιας κατά μήκος του ποταμού σημειώνοντας ότι θα πρέπει αναγκαστικά να γίνει μια στρατηγική και περιβαλλοντική μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον καθώς είναι μεγάλη η έκταση των έργων που προβλέπεται να γίνουν.

«Δεν επιτρέπεται να γίνεται σαλαμοποιήση των έργων για να αποφεύγεται η ολική μελέτη για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον», είπε ο κ. Θεοπέμπτου προσθέτοντας ότι έχει ζητηθεί από τα δημαρχεία να καταθέσουν στην Επιτροπή τον ολικό σχεδιασμό τους, ο οποίος θα τεθεί σε συζήτηση εν ευθέτω χρόνω.

Από πλευράς της η ανεξάρτητη βουλευτής, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είπε ότι «για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε ενώπιον ενός έργου το οποίο προκαλεί τις αντιδράσεις των πολιτών και αυτό γίνεται γιατί ούτε σωστή διαβούλευση γίνεται, αλλά ούτε και οι τοπικοί άρχοντες θέλουν να ακούσουν τι χρειάζονται οι πολίτες».

Πρόσθεσε ότι  ένα έργο το οποίο τοποθετείται πάνω στον Πεδιαίο ποταμό είναι «λάθος», επισημαίνοντας ότι εκείνο που χρειάζονται οι πολίτες είναι πνεύμονες πρασίνου για να μπορούν να περπατούν. Δήλωσε ακόμη ότι δεν μπορεί για ένα τέτοιο έργο να μην γίνει μια συνολική μελέτη για τις περιβαλλοντικές και άλλες επιπτώσεις που θα έχει.

«Είμαστε ενώπιον μιας εποχής όπου η κλιματική αλλαγή θα έχει τεράστιες επιπτώσεις και πρέπει να αφήσουμε τους ποταμούς πραγματικά ελεύθερους», είπε η κ. Ατταλίδου σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν λιγότερη επέμβαση στο περιβάλλον.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έκτακτη συνεδρία Ολομέλειας της Βουλής για τις συναλλαγές μεγάλων ποσών
Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στο μενού του καιρού-Πότε τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Κηδεύτηκε η εγκλωβισμένη «Κουλλού» της Αγίας Τριάδας-«Ένα πρόσωπο φωτεινό, γεμάτο αγάπη»
Deal Κυβέρνησης με Hermes για τα αεροδρόμια απογειώνει ως διεθνή ταξιδιωτικό κόμβο την Κύπρο-Η συμφωνία που επιτεύχθηκε
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-Πότε θα τεθεί σε ισχύ
Διακόσιες οικογένειες θα στηριχθούν με δωροκουπόνια και τρόφιμα ενόψει εορτών στην Πάφο
Εκδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία
Συνεδριάζει εκτάκτως η Ολομέλεια τη Δευτέρα για αναπομπή νόμου για όριο συναλλαγών σε μετρητά
Άννα Αριστοτέλους: Έμπρακτη η στήριξη Kυβέρνησης σε εγκλωβισμένους
Α. Αριστοτέλους στην Μαρωνίτικη κοινότητα-«Νιώθουμε περήφανοι για τους αγώνες και την προσφορά σας»