Μόνιμη αστυνομική παρουσία ζητούν οι εργαζόμενοι στα ΤΑΕΠ-Διαμαρτυρήθηκαν για την απουσία ασφάλειας
09:36 - 07 Οκτωβρίου 2024
Σε στάση εργασίας κατήλθαν οι γιατροί και νοσηλευτές του ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, μετά το περιστατικό της επίθεσης με μαχαίρι σε βάρος νοσηλεύτριας, που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου, με τις συντεχνίες που εκπροσωπούν το προσωπικό να ζητά επαρκή αστυνόμευση.
«Οι συνάδελφοι εδώ, που είναι έξω σήμερα, καταθέτουν ψυχή κάθε μέρα στην προσπάθειά τους να σώσουν μια ζωή ή να παράσχουν επείγουσα νοσηλευτική φροντίδα σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Κατά την άποψή μου, είναι άδικο αυτό το Τμήμα, που έχει σώσει πάρα πολλούς ανθρώπους, και αυτοί οι άνθρωποι που εργάζονται νυχθημερόν, να μην έχουν την απαραίτητη ασφάλεια στον χώρο εργασίας τους. Πιστεύω ότι το αίτημά τους για καλύτερη αστυνόμευση και παροχή ασφάλειας στον χώρο που εργάζονται είναι πέραν από δίκαιο», τόνισε ο Ιωάννης Λεοντίου, προϊστάμενος τμήματος νοσηλευτικού προσωπικού ΤΑΕΠ Λευκωσίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωνές ΠΑΣΥΝΟ για την επίθεση στο ΤΑΕΠ-«Η Αστυνομία άφησε τον δράστη να φύγει, είπε να τους αφήσουν να κάνουν τη δουλειά τους»
Ερωτηθείς αν το ΤΑΕΠ φρουρείται, απάντησε ότι η φρούρηση του Τμήματος γίνεται από ιδιωτική εταιρεία, με συμβόλαιο που έχει συνάψει ο Οργανισμός μαζί της. Είναι security αλλά τα καθήκοντά τους δεν είναι τέτοια που να τους επιτρέπουν να παρέμβουν έγκαιρα και αποτελεσματικά, όπως θα μπορούσε η Αστυνομία σε περίπτωση περιστατικών.
Όπως εξήγησε, δεν γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες του τι έγινε εκείνη την μέρα, αυτά είναι στοιχεία που κατέχει η Αστυνομία.
Από πλευράς ΠΑΣΥΔΥ, ο Πρόδρομος Αργυρίδης δήλωσε ότι αυτή η διαμαρτυρία γίνεται όχι για οποιοδήποτε άλλο αίτημα, πέραν του στοιχειώδους και αυτονόητου, να παρέχεται η ασφάλεια στο προσωπικό που εργάζεται στην πρώτη γραμμή του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.
«Θεωρώ ότι η πολιτεία και ο ΟΚΥΠΥ, που είναι ο διαχειριστής των δημόσιων νοσηλευτηρίων, αυτό το θέμα πρέπει να το αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά, διότι καθημερινά υπάρχουν θέματα ασφάλειας, καθημερινά γινόμαστε δέκτες ακόμη και λεκτικής βίας, όμως το προχθεσινό περιστατικό ήταν άκρως επικίνδυνο, διότι ο επισκέπτης, εκτός του ότι χτύπησε και χειροδίκησε εναντίον γιατρού, νοσηλευτών και άλλου ασθενή, έφερε και μαχαίρι. Αντιλαμβάνεστε ότι ένας άνθρωπος που φέρει μαχαίρι και το προτάσσει είναι πολύ εύκολο να γίνει το μεγάλο κακό. Αυτό το θέμα είναι άκρως σοβαρότατο και θα πρέπει να τύχει άμεσης αντιμετώπισης από την πολιτεία και τον ΟΚΥΠΥ», τόνισε.
«Εμείς έχουμε υπόψιν μας κάποια μέτρα, έχουμε εισηγήσεις. Αυτό το θέμα ασφάλειας δεν είναι η πρώτη φορά που αναδεικνύεται από τους εργαζόμενους, από το Τμήμα εδώ, από τους προϊστάμενους. Πάντοτε λέμε κάποια πράγματα, συμφωνούμε και σιγά σιγά υποτονίζουν. Αυτή τη φορά θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις και οι αποφάσεις πρέπει να τηρηθούν. Αναμένουμε τις κινήσεις που πρέπει, ώστε ο κόσμος που εργάζεται εδώ, να εργάζεται με ασφάλεια και να μην κινδυνεύει η ζωή του», πρόσθεσε.
Διευκρίνισε ότι τόσο καιρό πίεζαν και ζητούσαν να υπάρχει αστυνομικός στον χώρο σε εικοσιτετράωρη βάση. «Αντιλαμβάνεστε ότι πολλά πράματα λέμε, αλλά πόσα ακούγονται, δεν θέλω να πω περισσότερα», είπε. Ο κ. Αργυρίδης επιβεβαίωσε ότι ανάλογα περιστατικά έχουν συμβεί και στα ΤΑΕΠ άλλων πόλεων. «Είναι ίδια η κατάσταση και ό,τι λέμε ότι πρέπει να γίνει, πρέπει να γίνει σε όλα τα ΤΑΕΠ», κατέληξε.
Από πλευράς του ο γενικό γραμματέας της ΠΑΣΥΝΟ, στις δικές του δηλώσεις τόνισε πως γίνεται προσπάθεια ώστε να προλαμβάνονται αυτά τα επεισόδια. Εξέφρασε παράλληλα τη συμπαράστασή του στους νοσηλευτές που ήταν στον περιστατικό που συνέβη το περασμένο Σάββατο γιατί, όπως τόνισε «και αυτοί έχουν οικογένειες. Έρχονται στη δουλειά σε ένα πιεστικό περιβάλλον και δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με τέτοιο τρόπο».
«Δουλεύω στο ΤΑΕΠ Λευκωσίας σχεδόν 15 χρόνια. Τα περιστατικά βίας τα λεκτικά είναι σχεδόν καθημερινά. Αλλά αυτό που έγινε προχτές πρώτη φορά το είδα. Το να σε απειλούν με μαχαίρι, θεωρώ ότι ήταν από τα χειρότερα πράγματα που είδα. Φανταστείτε εγώ, όπως είμαι εδώ, να πιάσω ένα μαχαίρι και να το βάλω στην κοιλιά σας. Στον οποιονδήποτε. Ή να σας χτυπήσω. Πώς θα νοιώθατε εσείς; Θα άρεσε σε κάποιον από εσάς; Η οικογένειά σας πώς θα ένοιωθε; Θα μπορούσατε να πάτε να δουλέψετε ξανά στις πρώτες βοήθειες;», διερωτήθηκε ο νοσηλευτής Γιώργος Παπαγεωργίου.
«Το μόνο που ζητούμε είναι να έχουμε την ασφάλεια για να μπορούμε να βοηθούμε», τόνισε. «Θέλουμε Αστυνομία εδώ, 24 ώρες το 24ωρο. Όχι περιπολίες, όχι security. Αστυνομία, ένστολους, με χειροπέδες, με μέτρα και τρόπους να αντιμετωπίσουν αυτά τα περιστατικά», είπε. Πρόσθεσε ότι μόνο η παρουσία Αστυνομίας θα είναι αποτρεπτική για αυτά τα περιστατικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατεβάζουν ρολά για δύο ώρες στο ΤΑΕΠ του νοσοκομείου Λευκωσίας-Στο Προεδρικό οι νοσηλευτές
«Στην χειρότερη περίπτωση που θα γίνει το περιστατικό, τουλάχιστον θα μπορεί να παρέμβει, να τον συλλάβει και να μην κινδυνεύσει κανένας. Θα μπορούσε κάλλιστα να μπει μέσα, να πάει πάνω στο κρεβάτι μιας γιαγιάς που δεν μπορεί να σηκωστεί, δεν μπορεί να περπατήσει και να ξεκινήσει να την χτυπά. Θα μπορούσε να μπει στο παιδιατρικό τμήμα και να χτυπήσει ένα μωρό. Αν ήταν το μωρό σας θα σας άρεσε; Αν υπήρχε αστυνομικός εδώ, τουλάχιστον θα φοβόταν και δεν θα έμπαινε μέσα ή θα το σκεφτόταν δύο και τρεις φορές», δήλωσε περαιτέρω ο νοσηλευτής.
Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι η Αστυνομία έκανε πέντε με έξι λεπτά να φτάσει.