Αποκαλύπτουμε όσα καταγράφει ο φάκελος «Κομμωτή»-Επτά φορές εκτός Φυλακών τους τελευταίους 18 μήνες

Ξεκαθαρίζει το σκηνικό γύρω από τις άδειες του ισοβίτη Θεόδωρου Θεοφάνους, γνωστός ως «Κομμωτής» που απέδρασε από τα χέρια των δεσμοφυλάκων και των αστυνομικών, με αποτέλεσμα να γελοιοποιήσει Κεντρικές Φυλακές και Αστυνομία, οι επικεφαλής των οποίων παύθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την αλυσίδα των ευθυνών να σταματά σε αυτό το σημείο, παρά τις φωνές και τις επικρίσεις πως θα έπρεπε να αποδοθούν ευθύνες και στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος των δύο Τμημάτων.

Η απόδραση του ισοβίτη έβγαλε στην επιφάνεια διάφορα ζητήματα που αφορούν τις Κεντρικές Φυλακές και παρέμειναν στο παρασκήνιο τα τελευταία δύο χρόνια, σε σχέση με καταστάσεις, συμπεριφορές και μεταχειρίσεις κρατουμένων, κάποιες από τις οποίες επιβεβαιώθηκαν με την απόδραση του «Κομμωτή», αναφορικά με τα μέτρα και τις προσεγγίσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέχει στα χέρια του ο REPORTER, ο ισοβίτης τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, δηλαδή επί Διεύθυνσης Καπνουλλά και Φιλιππίδη, με τον τελευταίο να διορίζεται επί Υπουργίας Μάριου Χαρτσιώτη, ενώ και οι δύο προέρχονται από τις τάξεις της Αστυνομίας, μεταφέρθηκε εκτός Φυλακών στο σπίτι του, επτά φορές.

Καταρχάς, θα πρέπει να διευκρινιστεί πως οι μεταφορές κρατουμένων, δεν έχουν καμία σχέση με τις άδειες και αυτές γίνονται εάν προκύψει σοβαρό ζήτημα, όπως για παράδειγμα θέμα υγείας ή κηδεία στενού συγγενικού προσώπου.

Όπως καταδεικνύεται από τα στοιχεία που κατέχουμε, ο ισοβίτης άρχισε να μεταφέρεται εκτός Φυλακών, σε συχνή βάση, από τον Μάρτιο του 2023. Συγκεκριμένα:

  1. Πρώτη μεταφορά: Μάρτιος 2023 (επί Διεύθυνσης Καπνουλλά)
  2. Δεύτερη μεταφορά: Ιούλιος 2023 (επί Διεύθυνσης Καπνουλλά)
  3. Άδεια εξόδου: Νοέμβριος 2023 (επί Διεύθυνσης Καπνουλλά)
  4. Άδεια εξόδου: Δεκέμβριος 2023 (επί Διεύθυνσης Καπνουλλά)
  5. Άδεια εξόδου: Μάρτιος 2024 (επί Διεύθυνση Φιλιππίδη)
  6. Άδεια εξόδου: Ιούνιος 2024 (επί Διεύθυνσης Φιλιππίδη)
  7. Άδεια εξόδου: Σεπτέμβριος 2024 (επί Διεύθυνσης Φιλιππίδη)

Όπως προκύπτει από τα πιο πάνω στοιχεία, ο ισοβίτης μεταφερόταν στην Πάφο περίπου κάθε τρείς μήνες, ενώ σε μια περίπτωση, μέσα σε διάστημα ενός μηνός, μεταφέρθηκε δύο φορές.

Και όλα αυτά, την ίδια περίοδο που ο πρώην αναπληρωτής Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών, Χάρης Φιλιππίδης, είχε απαντήσει με αφορμή καταγγελία που υποβλήθηκε για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με την καθυστέρηση μεταφοράς κρατούμενου στο νοσοκομείο για να επισκεφθεί την μητέρα του που ήταν κρίσιμα, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων:

{...} «δεν πρόκειται για θέμα γραφειοκρατίας, αλλά για σοβαρό θέμα ασφάλειας, αφού η έξοδος κρατουμένου από τις φυλακές επιτρέπεται μόνο υπό συγκεκριμένες αυστηρές προϋποθέσεις, οι οποίες προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία και τηρουμένων όλων των μέτρων ασφαλείας».

Περισσότερα εδώ: Καταγγελία κρατούμενου για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων-Ζητούσε να δει την μητέρα του που είναι κρίσιμα

Περαιτέρω, όλες οι μεταφορές - άδειες του ισοβίτη, δίνονταν την ίδια περίοδο που υπήρχε ακόμη μια καταγγελία ενώπιον της Επιτρόπου Διοικήσεως, σε σχέση με την επιστράτευση της Αστυνομίας στις Φυλακές, με την Διεύθυνση του Σωφρονιστικού Ιδρύματος, να αναφέρει σε απάντηση της τον Αύγουστο του 2024:

{...} «οι δε έρευνες είχαν διενεργηθεί από το προσωπικό του Τμήματος Φυλακών, με τη συνδρομή της Αστυνομίας, ένεκα της υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το Τμήμα Φυλακών».

Επίσης, και μια τρίτη καταγγελία - την ίδια περίοδο - βρίσκεται στο κάδρο και δείχνει αντιφάσεις. Αφού από την μια, υπάρχει επίκληση της υποστελέχωσης, ενώ από την άλλη, ο ισοβίτης μεταφερόταν κάθε τρεις μήνες εκτός Φυλακών. Η εν λόγω υπόθεση, που ήρθε στο φως τον περασμένο Αύγουστο, αφορούσε καταγγελία και πάλι για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κρατούμενου, όπου μεταξύ άλλων αναφερόταν στην Επίτροπο Διοικήσεως πως:

{...} «λόγω υπερπληθυσμού η Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών όρισε ραντεβού για συνάντηση με συγγενικό του πρόσωπο τον Σεπτέμβριο, ενώ υποδεικνύεται πως σε ολόκληρη την πτέρυγα υφίσταται μόνο ένας τηλεφωνικός θάλαμος».

Ενήμερο το Υπουργείο Δικαιοσύνης;

Συνεπώς, από τα πιο πάνω, προκύπτουν αντιφάσεις στις ενέργειες των Φυλακών, σε σύγκριση με τις αποφάσεις για τον ισοβίτη, ο οποίος θα πρέπει να αναφερθεί - προκειμένου η κοινή γνώμη να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα - πως τα προηγούμενα χρόνια, είχε μεταφερθεί μια φορά σε κηδεία του παππού του, καθώς και άλλες δύο μεταφορές στην οικία του στην Πάφο, αφού ο πατέρας του αντιμετώπιζε σοβαρά ιατρικά προβλήματα και υπήρχαν σχετικά ιατρικά πιστοποιητικά. Σημειώνεται πως αυτό είναι δικαίωμα όλων των κρατουμένων, σύμφωνα με τον περί Φυλακών Νόμο, ανεξαρτήτως της ποινής που τους επιβλήθηκε, κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

ScreenHunter 67 (01)

Ωστόσο, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα και αξιολογήθηκαν οι κίνδυνοι, εξού και δεν προέκυψε οποιοδήποτε πρόβλημα, σε αντίθεση με την τελευταία άδεια που του παραχωρήθηκε για να μεταβεί σε πάρτι, με την Διεύθυνση μάλιστα να του εγκρίνει 23 καλεσμένους σύμφωνα με τον όρκο της Αστυνομίας, όπου εκ του αποτελέσματος διαπιστώθηκε πως ο ισοβίτης έπιασε στον ύπνο την Διεύθυνση των Φυλακών.

Από εκεί και πέρα, η απόδραση του ισοβίτη έφερε στο φως και νέες καταγγελίες που αφορούν άδειες σε κρατούμενους, στις οποίες εμπλέκουν και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όπως καταγγέλλεται, μερικές εβδομάδες πριν την απόδραση του «Κομμωτή», η Αστυνομία ενημέρωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης για μεταφορά κρατούμενου, το οποίο από την πλευρά του, όπως αναφέρουν πληροφορίες, κάλεσε εκτάκτως την Διεύθυνση των Φυλακών για συστάσεις. Συνεπώς, εάν ισχύουν οι καταγγελίες (σ.σ κάποιοι ισχυρίζονται πως υπάρχουν στοιχεία και μαρτυρίες), συνεπάγεται πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν ενήμερο για τα μέτρα που λαμβάνονταν ή δεν λαμβάνονταν ή ακόμα και για κάποιες καταστάσεις, ωστόσο δεν υπήρξε αντίδραση, μέχρι την απόδραση του ισοβίτη.

Μάλιστα, οι καταγγελίες δεν σταματάνε εδώ, ωστόσο δεδομένου πως πλέον υπεύθυνος του ΤΑΕ Αρχηγείου είναι ο πρώην αναπληρωτής των Φυλακών, παρά το γεγονός πως βρίσκεται και ο ίδιος υπό διερεύνηση για την απόδραση, και λαμβάνοντας υπόψη πως δεν υπήρξαν άλλες διαθεσιμότητες στις Φυλακές, πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχουν ενημερωθεί δικηγόροι από κρατούμενους και ετοιμάζονται να προβούν σε καταγγελία ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς, προσκομίζοντας στοιχεία και μαρτυρίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην επάρκεια κρύβεται η ουσία... Θέλουμε ειδικό κανονισμό για την φρούρηση κατάδικου και όχι της... σούβλας;

Δειτε Επισης

Νέος αναβρασμός στις Κεντρικές Φυλακές-Συμπλοκές σε δύο πτέρυγες, αναφορές για τραυματίες
Αποκαλύπτουμε όσα καταγράφει ο φάκελος «Κομμωτή»-Επτά φορές εκτός Φυλακών τους τελευταίους 18 μήνες
Στο νοσοκομείο πρόσωπο με εγκαύματα, μετά από πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία
Πυρκαγιά σε τετραώροφο κτήριο στη Λάρνακα-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ένα παιδάκι
Τους έπιασαν στα πράσα να παίζουν πόκερ-Εκκρεμούσαν και εντάλματα προστίμων εναντίον τους
Νέα σειρά μέτρων για το μποτιλιάρισμα μετά από τροχαία στους αυτοκινητόδρομους-Σε προσφορές για νέες εξόδους
Σημαντική απόφαση ΔΕΕ για διασφάλιση συμφερόντων Κύπρου στις οδικές μεταφορές
Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λεμεσό (pics)
Μεταγενέστερος νόμος μπορεί να νομιμοποιήσει κανονιστική πράξη
Ξεκαθαρίζει ο Χαρτσιώτης-«Καθαρά επιχειρησιακό κομμάτι οι μεταθέσεις στην Αστυνομία»