Ιδέες και προβληματισμούς συζητά με τα κόμματα ο Πρόεδρος ενόψει τριμερούς

Τους προβληματισμούς αλλά και τις ιδέες τους για το Κυπριακό θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα κόμματα, κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που ξεκινά στις 11:00 το πρωί. Η συνεδρία θα λειτουργήσει και ως μια σύσκεψη προετοιμασίας, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, για την κοινή συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ και τον Αντόνιο Γκουτέρες, η οποία ευελπιστεί ότι θα σπάσει το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό και θα ανοίξει τον δρόμο για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Παρά την καταγεγραμμένη βούληση του Προέδρου για επανεκκίνηση της διαδικασίας και τις ενέργειες που γίνονται από πλευράς του ΓΓ του ΟΗΕ, είναι ξεκάθαρο ότι για να προκύψει πρόοδος, θα πρέπει πρώτα να καμφθεί η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς. Παρόλο που συνηγόρησε στην πραγματοποίηση της κοινής συνάντησης, ο Ερσίν Τατάρ συνεχίζει να κινείται εκτός πλαισίου και πέραν από ό,τι θα μπορούσε ποτέ να γίνει αποδεκτό από τη δική μας πλευρά, γεγονός που κρατά χαμηλές τις προσδοκίες. Αποτελεί, συνεπώς, ερώτημα η τακτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι στόχοι της τριμερούς, η επανέναρξη των συνομιλιών και τα… νεοϋορκέζικα κουπέπια

Η Κυβέρνηση επενδύει στο άνοιγμα που κάνει η Άγκυρα προς την ΕΕ το τελευταίο διάστημα, σε μία προσπάθεια να αναβιώσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς επιθυμεί να αποκομίσει οφέλη από το μπλοκ. Η διασύνδεση που επιτεύχθηκε μεταξύ Κυπριακού και ευρωτουρκικών το προηγούμενο διάστημα θα πρέπει να εφαρμοστεί όταν οι Βρυξέλλες και η Τουρκία θα βρίσκονται σε διαπραγμάτευση, γεγονός που διαπίστωσε και ο ίδιος ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, όταν προσεκλήθη στο τελευταίο άτυπο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και άκουσε σχεδόν όλους τους ευρωπαίους ομολόγους του να υπερασπίζονται αυτή την διασύνδεση. Ως εκ τούτου, η ΕΕ θα μπορούσε δυνητικά να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης στην τουρκική πλευρά.

Αποτελεί ερώτημα, ωστόσο, αν τα δυνητικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν για την Άγκυρα στο μέλλον είναι αρκετά για να συναινέσει στην επιστροφή στις συνομιλίες, εντός του συμφωνημένου πλαισίου. Την ίδια στιγμή, όπως αναμένεται να αναφέρουν και σήμερα, κάποιες πολιτικές δυνάμεις δεν θεωρούν ότι πρέπει να αποδεχόμαστε να προχωρούν οποιεσδήποτε προσπάθειες της κατοχικής χώρας στην ΕΕ, χωρίς εκ των προτέρων θετικές ενέργειες από πλευράς της Άγκυρας.

Είναι, επίσης, σαφές πως κάποια κόμματα ενδεχομένως να θεωρούν την ασάφεια που καλλιεργείται ως προς τους στόχους της τριμερούς συνάντησης επικίνδυνη. Εάν, δηλαδή, ο Ερσίν Τατάρ επιμείνει στις απαράδεκτες θέσεις του για αποδοχή των «τριών άλφα» και της «κυριαρχικής ισότητας», ανησυχούν ότι θα αρχίσουν να ασκούνται από διάφορους παίκτες πιέσεις προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ώστε ο ίδιος, ως το μέρος που επιδιώκει όντως λύση, να προσεγγίσει τις απαράδεκτες θέσεις της Τουρκίας, για να μην ναυαγήσει και πάλι η προσπάθεια. Προφανώς τίποτα από αυτά που λέει ο Τατάρ δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως άλλωστε τονίζει και ο ίδιος και οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, αφού δεν έχει καμία πρόθεση να παρεκκλίνει από το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Την Κυριακή, μάλιστα, φρόντισε να επαναλάβει πως«είμαι έτοιμος, γνωρίζω πολύ καλά τους στόχους και τις επιδιώξεις μας, γνωρίζω τα όρια του συμβιβασμού και τις κόκκινες μας γραμμές και ευελπιστώ ότι η τριμερής συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου, θα έχει θετικά αποτελέσματα», δηλώσεις που έχουν ως αποδέκτες, πέραν της τουρκικής πλευράς, και αυτούς που ανησυχούν στο εσωτερικό.

Υπάρχουν κάποιες πολιτικές δυνάμεις που έχουν διαχρονικές προτάσεις για το σπάσιμο του αδιεξόδου, όπως για παράδειγμα η θέση του ΑΚΕΛ για διασύνδεση του Κυπριακού με την ενέργεια, τις οποίες αναμένεται να επαναφέρουν ενόψει τριμερούς. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, άλλα κόμματα αναμένεται να εστιάσουν κυρίως στις προειδοποιήσεις τους προς τον Πρόεδρο, για τις παγίδες που στήνει η Τουρκία και για το γεγονός πως δεν είχαμε τόσα χρόνια τα επιθυμητά αποτελέσματα μέσα από διαδοχικές υποχωρήσεις που γίνονταν. Ως εκ τούτου, αναμένεται να υποδείξουν στον κ. Χριστοδουλίδη ότι δεν πρέπει να προβεί σε μονομερείς ενέργειες αλλά να διασφαλίσει ότι η στάση της άλλης πλευράς είναι εποικοδομητική, προτού αποδεχθεί οτιδήποτε. Κάποιες από αυτές τις φωνές, μάλιστα, αναμένεται να προέρχονται από τον χώρο της συμπολίτευσης.

Πέραν της συζήτησης ενόψει της τριμερούς συνάντησης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για όλο το εύρος των επαφών του στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και να ακούσει τις απόψεις τους. Δεδομένων και των καταιγιστικών εξελίξεων στην περιοχή, θα γίνει και συζήτηση για την περιφερειακή κατάσταση και τον ρόλο της Κύπρου. Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην περιοχή, «θέμα άλλωστε στο οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ανθρωπιστικό ρόλο, ως προς τον επαναπατρισμό πολιτών από την περιοχή στις χώρες προέλευσής τους με την ενεργοποίηση του Σχεδίου Εστία», και οι προσπάθειες που καταβάλλονται για αποκλιμάκωση της κρίσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Ιδέες και προβληματισμούς συζητά με τα κόμματα ο Πρόεδρος ενόψει τριμερούς
Κλείνει ανοικτά μέτωπα και αναλαμβάνει την ευθύνη των αλλαγών ο Πρόεδρος
Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει ο ΥΠΕΣ για επετειακή εκδήλωση της κυπριακής ανεξαρτησίας
Θετική εξέλιξη θεωρεί την άτυπη συνάντηση της Νέας Υόρκης ο Γεραπετρίτης
Ανταλλαγή απόψεων και συντονισμός ενόψει τριμερούς στο Εθνικό τη Δευτέρα
Συγκρατημένη αισιοδοξία για προοπτική επανέναρξης διαβουλεύσεων εξέφρασε ο ΥΠΕΣ
Πρόεδρος για τριμερή: Γνωρίζω τις κόκκινες μας γραμμές και ευελπιστώ ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα
Τα παράλληλα αφηγήματα του Κυπριακού, η προσέγγιση της Τουρκίας και οι σκοπιμότητες Τατάρ
«Σκάνδαλα που αφορούν δημόσιο χρήμα, πρέπει να τιμωρούνται, έτσι θα ανακτήσει ο πολίτης την εμπιστοσύνη»
Εξήραν το σημαντικό ρόλο της ΚΔ ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή οι Αμερικανοί Γερουσιαστές