Οι στόχοι της τριμερούς, η επανέναρξη των συνομιλιών και τα… νεοϋορκέζικα κουπέπια

«Δεν υπάρχει οτιδήποτε που είναι ανοιχτής ατζέντας», διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαψεύδοντας τον Ερσίν Τατάρ, ο οποίος, ανακοινώνοντας πως η τριμερής θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, υποστήριξε πως δεν θα έχει ημερήσια διάταξη. Η διάψευση αυτή είναι αρκούντως ενδεικτική του παιγνιδιού που παίζεται τώρα μεταξύ των δύο πλευρών, που πάνε να συναντήσουν τον ΓΓ του ΟΗΕ ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες και ευελπιστώντας σε διαφορετικό σημείο τερματισμού.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Αντωνίου, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην έχει χαρακτήρα κοινωνικό η συνάντηση. Η δική μας επιθυμία είναι να αποτελέσει το πρώτο βήμα για να πάμε στις διαπραγματεύσεις». Παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη κατά πόσο η συνάντηση θα είναι άτυπη, δείπνο ή κατ’ ιδίαν διάλογος, αλλά τόνισε πως «η προφανής απαίτησή μας είναι, όταν μία διαδικασία γίνεται υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, δεν πρέπει να γίνεται συζήτηση πέραν των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαψεύδει τον Τατάρ ο Πρόεδρος-«Δεν υπάρχει καμιά συνάντηση ανοιχτής ατζέντας»

Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν απάντηση στον εγκάθετο της κατοχής που, από την πρώτη στιγμή που αποδέχθηκε να συμμετέχει σε κοινή συνάντηση, φροντίζει συνεχώς να υποβαθμίσει τη σημασία της. Ακόμα και την Τετάρτη, όταν αποφάσισε να ανακοινώσει πρώτος την ημερομηνία, έκανε λόγο για «ανεπίσημο δείπνο», στο οποίο οι δύο ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις σε μια «κοινωνική ατμόσφαιρα». Περίπου, δηλαδή, λες και αποφάσισαν με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να πάνε σε ταβέρνα και είπαν να καλέσουν και τον Αντόνιο Γκουτέρες στην παρέα τους, αλλά αντί να το κάνουν στη Λευκωσία και να φάνε κολοκάσι και κουπέπια, θα μπουν στο αεροπλάνο και θα πάνε σε ένα πιο fancy dinner στη Νέα Υόρκη.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε πως «η συζήτηση γίνεται με έναν και μόνο σκοπό: να δούμε αν υπάρχουν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα». Και είναι προφανές πως ο κ. Γκουτέρες κάτι είχε κατά νουν όταν τους κάλεσε και αυτό σίγουρα δεν ήταν να πουν τα νέα τους. Ολόκληρη η πρωτοβουλία των τελευταίων μηνών, άλλωστε, με την έλευση της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στην Κύπρο, είχε συγκεκριμένο στόχο, να διερευνηθεί το κοινό έδαφος και να δημιουργηθούν οι προοπτικές επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό. Αυτή η τριμερής αποτελεί κορύφωση της εν λόγω προσπάθειας, καθώς η κάθε πλευρά καλείται να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της ενώπιον του ίδιου του ΓΓ του ΟΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απορρίπτει το 4+1 η Κυβέρνηση-Δεν θέλει τριμερή κοινωνικού χαρακτήρα αλλά ουσίας

Είναι, βεβαίως, σαφές πως ο Ερσίν Τατάρ σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί επανέναρξη συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, εξού και σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του φροντίζει να σαμποτάρει την προσπάθεια. Επί της ουσίας, αυτό που λέει, είναι πως δεν έχει πρόβλημα να επιστρέψει στο τραπέζι, αλλά όχι για να συνεχίσει τις συνομιλίες από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, αλλά ως αρχηγός «κράτους» που θα συζητήσει ένα συνεταιρισμό με το γειτονικό κράτος. Γι’ αυτό και θέτει όλα αυτά τα προαπαιτούμενα, τα οποία γνωρίζει εκ των προτέρων ότι αποκλείεται να γίνουν αποδεκτά, καθώς κινούνται και εκτός στόχου και εκτός πλαισίου.

Μάλιστα και ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος θεωρείται «άνθρωπος της Άγκυρας» και εποφθαλμιά την καρέκλα του Τατάρ, κινήθηκε στο ίδιο τέμπο, λέγοντας πως στο «ανεπίσημο δείπνο δεν θα συζητηθεί το θέμα της ομοσπονδίας, ένα θέμα που έχει ήδη κλείσει». «Αυτό που διευκρινίσαμε είναι ότι δεν θα πραγματοποιηθεί σε μια ατμόσφαιρα συζήτησης της ομοσπονδίας», είπε, επαναλαμβάνοντας την απαράδεκτη θέση πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την «αναγνώριση» της παρουσίας του ψευδοκράτους.

Αντιθέτως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι επικεντρωνόμαστε στο να υπάρξει αποτέλεσμα και για εμάς ένας είναι ο στόχος, η επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά. «Με απόλυτη σοβαρότητα θα προσέλθουμε σε αυτό το δείπνο και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιμένει ότι η Ομοσπονδία δεν είναι στο μενού της τριμερής ο Ερτουγρούλογλου

Η Κυβέρνηση απάντησε επίσης και στην αξίωση περί συνάντησης 4+1, δηλαδή την τουρκική θέση πως θα πρέπει να προσέλθουμε σε διαπραγματεύσεις με τους… κηδεμόνες μας, κάτι που έφερε στη συζήτηση πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, όχι ο Ερσίν Τατάρ αλλά ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου (πιθανότατα με οδηγίες της Άγκυρας), ο οποίος την περιέγραψε ως «τα δύο μέρη, οι μητέρες πατρίδες και ο ΓΓ του ΟΗΕ». Σχολιάζοντας το ζήτημα, ο Γιάννης Αντωνίου επεσήμανε ότι «είναι μία αξίωση του κ. Τατάρ, ώστε να είναι αντιπρόσωποι των δύο κοινοτήτων με τις ‘μητέρες πατρίδες’ στην παρουσία των ΗΕ. Εμάς αυτό το σχήμα δεν μας βρίσκει σύμφωνους, επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να υποβαθμίσει την οντότητά της και να πάει ως κοινότητα. Υπό αυτή την έννοια, εμείς θεωρούμε πως η παρουσία των τριών εγγυητριών δυνάμεων είναι σημαντική».

Είναι ξεκάθαρο πως αυτή τη στιγμή οι δύο πλευρές προσπαθούν να καθορίσουν την ατζέντα της τριμερούς συνάντησης, με βάση τους δικούς τους στόχους και τα δικά τους εσωτερικά κοινά. Τον τελευταίο λόγο, βεβαίως, τον έχει ο Αντόνιο Γκουτέρες, στον οποίο ανήκει και η πρωτοβουλία των κινήσεων και που τελικά θα αποφασίσει αν, με την στάση που επιδεικνύει η τουρκική πλευρά, μπορεί ρεαλιστικά να επαναρχίσει ο διάλογος στο Κυπριακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε ρυθμούς τριμερούς μπήκε το Κυπριακό, ερώτημα η κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας

Δειτε Επισης

Παρέμβαση Κασουλίδη: Πρέπει οι υποδομές της και οι βάσεις της να αναβαθμιστούν με ΝΑΤΟϊκές προδιαγραφές
Κάνει λόγο για απειλές το «υπεξ» λόγω εξοπλισμών-Αυξάνουν τις πιθανότητες για να έρθει η καταστροφή στο νησί
Για διαχωριστικές παθογένειες στην Ομοσπονδία που υπήρχαν και το '60 κάνει λόγο ο Ε/κ διαπραγματευτής
Ζήτησε από την Κυβέρνηση «να αφήσουν τα του ΔΗΣΥ στον ΔΗΣΥ» η Αννίτα
Γ. Εισαγγελέας: Την μέρα που θα νιώσω ότι μία απόφασή μου επηρεάζεται, είναι η μέρα που θα πάω σπίτι μου
Κυπριακό κι εξελίξεις στην περιοχή συζήτησαν Στεφάνου-Ταλάτ
Νέοι πυροβολισμοί από τον τέως πρόεδρο του ΔΗΣΥ-«Η φωνή του Αβέρωφ δεν θα σιγήσει»
Χ. Κληρίδης: Λανθασμένη η απόφαση τροποποίησης Συντάγματος, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται
Ξέσπασμα κατά Κυβέρνησης και πρώην Συναγερμικών-«Αποδομούν με απύθμενη αχαριστία τον ΔΗΣΥ»
Ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για την συνεδρία-μπάχαλο η Πρόεδρος της Βουλής