Διαμαρτυρία ΕΚΥΣΥ έξω από το ΥΠΟΙΚ-Εγκρίθηκε υπόμνημα προς τον ΠτΔ

Οι συνταξιούχοι διαδήλωσαν την Πέμπτη για τα αιτήματα τους έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, όπου ενέκριναν υπόμνημα, το οποίο θα διαβιβάσουν και θα επιδώσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη ζητώντας συνάντηση, για συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων(ΕΚΥΣΥ) μετά την εκδήλωση στο Υπουργείο Οικονομικών.

«Θα δώσουμε το υπόμνημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και περίπτωση και διακρίνουμε ότι υπάρχει απροθυμία για συνάντηση και συζήτηση των αιτημάτων που τίθενται στο υπόμνημα υπάρχει απόφαση για κλιμάκωση των μέτρων αγώνα», πρόσθεσε ο κ. Σκαρπάρης.

Το υπόμνημα θα διαβιβαστεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντός της ημέρας και θα παραδοθεί δια χειρός πιθανότερα την Παρασκευή, ανέφερε.

Η εκδήλωση στο Υπουργείο Οικονομικών έγινε αμέσως μετά το Συνέδριο της ΕΚΥΣΥ, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 9:00 μέχρι τις 11:00 στο οίκημα της ΠΕΟ στη Λευκωσία.

Ο κ. Σπαρπάρης εξήγησε ότι το συνέδριο ενέκρινε υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το οποίο ουσιαστικά επαναλαμβάνει, τα προβλήματα των συνταξιούχων που υποβλήθηκαν στην παρούσα και την προηγούμενη Κυβέρνηση και συνεχίζουν να παραμένουν άλυτα.

Το κίνημα των συνταξιούχων απαιτεί με το υπόμνημα την άμεση λήψη μέτρων για αντιμετώπιση της ακρίβειας, που πλήττει σημαντικά το βιοτικό επίπεδο και κτυπά αλύπητα την ίδια τη ζωή των συνταξιούχων.

Πρόσθεσε ότι εκφράζεται επίσης η έντονη διαμαρτυρία και αγανάκτηση των συνέδρων για το γεγονός ότι «κάποια ψίχουλα που έδωσε η Κυβέρνηση, τα έχει διακόψει».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι είναι αντιληπτό πως σε μια περίοδο κατά την οποία η ακρίβεια συνεχίζει, το γεγονός ότι σε μια περίοδο που επικρατούσε καύσωνας η Κυβέρνηση διέκοψε τα πενιχρά 50 ευρώ που έδωσε στους χαμηλοσυνταξιούχους και τώρα θα διακόψει την επιδότηση στον ηλεκτρισμό, θα διακόψει τον μηδενικό συντελεστή στον ΦΠΑ.

Πρόσθεσε ότι συνεχίζει να υπάρχει το μεγάλο κόστος αγοράς φαρμάκων μέσω ΓεΣΥ.

Συνέχισε δηλώνοντας ότι επιμένουμε στην απαίτηση για κατάργηση του πέναλτι 12% που μειώνει ακόμα και τις χαμηλές συντάξεις και η Κυβέρνηση μας κοροϊδεύει.

Λέγοντας ότι ο κόσμος αγανάκτησε με το ποτήρι της οργής των συνταξιούχων να έχει ξεχειλίσει, ο κ. Σκαρπάρης ανέφερε ότι εγκρίναμε το υπόμνημα μας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και φωνάξαμε τις απαιτήσεις μας συμβολικά προσδοκώντας ότι η Κυβέρνηση θα ανοίξει τα αυτιά της και εισακουστούν τα αιτήματα της τρίτης ηλικίας.

Αναφερόμενος στο Συνέδριο ο κ. Σκαρπάρης είπε ότι πεντακόσια άτομα της τρίτης ηλικίας έδωσαν την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου μαζικά και με δυναμικό τρόπο τον παρόν τους στο συνέδριο της ‘Ενωσης Κυπρίων Συνταξιούχων.

Στο υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρατίθενται τα προβλήματα των συνταξιούχων και αίτημα για διευθέτηση συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας  με την ηγεσία της ΕΚΥΣΥ το συντομότερο δυνατό.

Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι το Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΚΥΣΥ ασχολήθηκε ξανά με τα σοβαρά προβλήματα των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.  

Προστίθεται ότι παρόλο που η ΕΚΥΣΥ τα τελευταία 11 χρόνια, έχει κάνει πάρα πολλά διαβήματα προς την προηγουμένη κυβέρνηση και πάρα πολλές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας καθώς επίσης και αρκετές συναντήσεις με Υπουργούς της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη μέχρι σήμερα συνεχίζουν να παραμένουν χωρίς επίλυση πάρα πολλά προβλήματα των συνταξιούχων, με αποτέλεσμα αρκετές χιλιάδες από αυτούς να ταλαιπωρούνται, να υποφέρουν και να βασανίζονται. 

Αναφέρεται περαιτέρω ότι το συνέδριο, αφού έλαβε υπόψη και τις συνεχιζόμενες έντονες φωνές διαμαρτυρίας των συνταξιούχων «οι οποίοι δεν αντέχουν πλέον την κοροϊδία, ούτε αντέχουν τα βάρη από το πολύ ψηλό κόστος διαβίωσης εξαιτίας της ακρίβειας, η οποία τους έχει  γονατίσει, τονίζει με το πιο κατηγορηματικό τρόπο    ότι μέσω της ΕΚΥΣΥ οι συνταξιούχοι, απαιτώντας σεβασμό θα συνεχίσουν τον αγώνα για την επίλυση των   χρόνιων  σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, με την λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων που να θέτουν φραγμό στην συνεχή πίεση που δέχεται η ποιότητα ζωής και το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων».  

Περαιτέρω με το υπόμνημα οι συνταξιούχοι απαιτούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, μόνιμη αντισταθμιστική οικονομική παροχή στους συνταξιούχους, ένταξη των χαμηλοσυνταξιούχων στην ειδική διατίμηση με κώδικα 08  για να έχουν έκπτωση 20% στον λογαριασμό της ΑΗΚ και την μείωση του ΦΠΑ, μείωση της τιμής των καυσίμων με επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ και της μείωσης των φορολογιών στα καύσιμα και παράταση του μέτρου της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος η οποία πρέπει να αυξηθεί.

Επίσης διατυπώνουν αίτημα για αύξηση του ορίου της φτώχειας, ένταξη των επαναπατρισθέντων στο σχέδιο και μη υπολογισμό της χορηγίας του ΚΟΑΠ στα ετήσια εισοδήματα που λαμβάνονται υπόψη για σκοπούς σχεδίου, όπως και της εισφοράς των συνταξιούχων στο ΓεΣΥ.  

Μεταξύ άλλων, ζητούν άμεση αύξηση του ποσού που καταβάλλεται για βασικές ανάγκες τουλάχιστον κατά  του ύψους του πληθωρισμού από το 2014 και εντεύθεν, ανάλογη αύξηση του επιδόματος ενοικίου για λήπτες ΕΕΕ, αύξηση του ποσού που παρέχεται για κάλυψη του κόστους φροντίδας τόσο για ιδρυματική όσο και για κατ’ οίκο φροντίδα και επαναλαμβάνουν το αίτημα κατάργηση  του πέναλτι 12% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν ή  θα  συνταξιοδοτηθούν στο 63ον έτος της ηλικίας τους. Αναφέρουν ότι οι μέχρι σήμερα προτάσεις της κυβέρνησης δεν επιλύουν το πρόβλημα και δεν γίνονται αποδεκτές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η οικονομία και το κόστος ζωής οι κύριοι λόγοι που ψήφισαν οι Κύπριοι στις φετινές ευρωεκλογές
Δέσμευση Βουλής για εκσυγχρονισμό νομοθεσίας για ευημερία των ζώων
Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα Κύπρου για εγγραφή κουμανδαρίας σε Διεθνή Κατάλογο UNESCO
Tο Βέλγιο στέλνει στρατιώτες στην Κύπρο για τον επαναπατρισμό υπηκόων του από το Λίβανο
Βίντεο από την άφιξη του C-130 με τους 38 Κύπριους-Συνεχίζει την παροχή προξενικής αρωγής το ΥΠΕΞ
Πράσινο βουλής για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας στον διορισμό επί δοκιμασία/αφυπηρέτηση διοικητικών του ΠΚ
Διαμαρτυρία ΕΚΥΣΥ έξω από το ΥΠΟΙΚ-Εγκρίθηκε υπόμνημα προς τον ΠτΔ
Πάνω από τις μισές πισίνες στην Κύπρο δεν έχουν άδεια λειτουργίας-Ζητά εκσυγχρονισμό η Βουλή
Επαναπατρίστηκαν 38 Κύπριοι από το Λίβανο-Προσγειώθηκε στη Λάρνακα το C-130
ΠτΔ: Προσήλωση για συνεργασία για ισότιμη απόλαυση δικαιωμάτων