Ένα χρόνο μετά κι ακόμη δεν απάντησαν σε καταγγελία για παράνομο βρεφονηπιοκομικό οι ΥΚΕ

Ένα χρόνο στο περίμενε βρίσκεται πατέρας, ο οποίος προέβη σε καταγγελία στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, αναφορικά με βρεφονηπιοκομικό σταθμό στη Λευκωσία, στον οποίο φοιτά το παιδί του, χωρίς τη συγκατάθεσή του και ζητούσε να διερευνηθεί κατά πόσο είχε άδεια λειτουργίας. Την ίδια ώρα, ούτε η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του παιδιού έλαβε οποιαδήποτε απάντηση στις τοποθετήσεις της και σε νέα επιστολή προς τη Μαριλένα Ευαγγέλου της αναφέρει πως οποιοσδήποτε παρακωλύει το έργο της Επιτρόπου είναι ένοχος αδικήματος.

Ο πατέρας ενός παιδιού, που φοιτά σε βρεφονηπιοκομηκό σταθμό στη Λευκωσία, είχε προβεί σε καταγγελία στις 19 Οκτωβρίου 2023 προς τις ΥΚΕ, μέσω του δικηγόρου του, Δημήτρη Απαισιώτη, ότι η πρώην σύντροφός του ενέγραψε το παιδί τους σε βρεφονηπιοκομικό σταθμό στη Λευκωσία, τον οποίο θεωρεί ότι δεν έχει άδεια λειτορυγίας. Λίγες ημέρες αργότερα, ο κ. Απαισιώτης προώθησε την καταγγελία και στην υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοια, θέτοντας έτσι το θέμα ενώπιον της.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο δικηγόρος του πατέρα είχε στείλει και επιστολή υπενθύμισης προς την υφυπουργό, μέχρι και σήμερα δεν έχουν λάβει καμία απάντηση σχετικά με τις καταγγελίες που έχουν επιβληθεί, κατά πόσο έχουν μελετηθεί, αν λήφθηκαν μέτρα ή υπάρχει κάποια πρόθεση να γίνει οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς αρμοδίων.

Η στάση των αρμόδιων υπηρεσιών έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση του καταγγέλλοντα και του δικηγόρου του, καθώς από τη μία έχει περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από την ημέρα που έγινε η καταγγελία και από την άλλη, επειδή έχει αρχίσει η νέα σχολική χρονιά, με αποτέλεσμα το παιδί να συνεχίζει τη φοίτησή του στην εν λόγω μονάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κουνάει το δάκτυλο σε ΥΚΕ για τους βρεφονηπιοκομικούς η Μιχαηλίδου-Ζητά ενημέρωση για την τήρηση των νόμων

Στο περίμενε και η Δέσπω Μιχαηλίδου

Στο μεταξύ, ο κ. Απαισιώτης, όταν πέρασαν αρκετοί μήνες και δεν έλαβε οποιαδήποτε απάντηση στην καταγγελία που υπέβαλε, προώθησε το αίτημά τους και στην Επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, η οποία είχε προβεί σε άμεσες ενέργειες και έστειλε επιστολή στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, με την οποία τις καλούσε να προβεί σε ελέγχους, για να διαφανεί κατά πόσο οι βρεφονηπιοκομικοί σταθμοί ακολουθούν τη νομοθεσία, έχουν άδεια λειτουργίας και μέτρα προστασίας των παιδιών.

Σημειώνεται πως η πρώτη τοποθέτηση της Δέσπως Μιχαηλίδου ήταν τον Μάρτιο του 2024, ωστόσο ούτε η ίδια έλαβε κάποια απάντηση. Προς αυτό το σκοπό, τον Ιούνιο έστειλε νέα υπενθύμιση και προς την υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, αλλά και προς τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, με το αποτέλεσμα να είναι το ίδιο. Να μην λάβει καμία ενημέρωση.

Περί τις αρχές Σεπτεμβρίου, η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού είχε λάβει νέα επιστολή από τον δικηγόρο του πατέρα, Δημήτρη Απαισιώτη, με την οποία όπως πληροφορείται ο REPORTER, γίνεται μία ενημέρωση για την κατάσταση και το γεγονός ότι δεν έχουν απάντηση στις καταγγελίες τους. Με την επιστολή, ο κ. Απαισιώτης ζητά εκ μέρους του πατέρα όπως γίνουν ενέργειες από πλευράς της Επιτρόπου, για να επισπευσθεί η διερεύνησης της καταγγελίας του πελάτη του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα επιστολή Μιχαηλίδου σε ΥΚΕ για βρεφονηπιοκομικούς σταθμούς-Ζητά απαντήσεις στα ερωτήματά της

Έστειλε νέα επιστολή σε Μαριλένα η Επίτροπος

Μετά την επιστολή που έλαβε από τον κ. Απαισιώτη, η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού έστειλε από μέρους της επιστολή στην υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, στην οποία κάνει αναφορά στον περί Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Νόμο, που αναφέρεται πως «κάθε πρόσωπο, Αρχή ή Οργανισμός, Κυβερνητικός ή μη, υποχρεούται να παρέχει στον Επίτροπο οποιαδήποτε πληροφορία που ο ίδιος ήθελε να κρίνει αναγκαία και την εκπλήρωση της αποστολής του μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του (άρθρο 6). Ενώ, οποιοσδήποτε παραλείπει, χωρίς νόμιμη δικαιολογία να παράσχει οποιαδήποτε πληροφορία που ήθελε ζητηθεί από τον Επίτροπο ή ηθελημένα παρακωλύει με οποιοδήποτε τρόπο την παροχή τέτοιας πληροφορίας, είναι ένοχος αδικήματος και σε, περίπτωση καταδίκης, υπόκειται σε φυλάκιση ή σε χρηματική ποινή (άρθρο 17)».

Με αυτή την αναφορά, η κα. Μιχαηλίδου ζητά από την κα. Ευαγγέλου όπως δώσει οδηγίες, για να έχει τις θέσεις του Υφυπουργείου, το συντομότερο δυνατό, αλλά και απαντήσεις στα ερωτήματα που είχε θέσει, ώστε να μπορεί και η ίδια να ασκήσει τις αρμοδιότητές της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγελτική επιστολή σε Υφυπουργείο Πρόνοιας για παράνομο βρεφονηπιοκομικό σταθμό

Τι αναφέρει η καταγγελία

Υπενθυμίζεται πως η καταγγελία έγινε στις 19 Οκτωβρίου 2023 και είχε σταλεί υπενθύμιση λίγες ημέρες αργότερα, ωστόσο από εκείνη την ημέρα και μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε καμία απάντηση από πλευράς Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Έτσι, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο πατέρας του παιδιού είχε απευθυνθεί προς την υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, θέτοντας ενώπιόν της όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του, για να της εξηγήσει την κατάσταση.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Δημήτρη Απαισιώτη, ο οποίος προέβη στη σχετική καταγγελία, μετά την εν λόγω ενημέρωση, ο πατέρας του παιδιού προέβη σε μία έρευνα στη σελίδα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, ώστε να διαπιστώσει κατά πόσο ο σταθμός είχε άδεια λειτουργίας ή όχι, ωστόσο δεν κατάφερε να εντοπίσει το όνομα της μονάδας στα διατεθειμένα στοιχεία που υπήρχαν στο διαδίκτυο. Μετά από αυτό, ο πατέρας μέσω του δικηγόρου του, απέστειλε επιστολή στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, ζητώντας τους να τους ενημερώσουν κατά πόσο ο εν λόγω βρεφονηπιοκομικός σταθμός ήταν παράνομος ή όχι και σε περίπτωση που ήταν, σε τι ενέργειες προτίθετο να κινηθούν.

Ο πατέρας, μέσα από την καταγγελία στην οποία προέβη, ζητά από την υφυπουργό να εξετάσει το θέμα προσωπικά, αφού δεν υπήρξε οποιαδήποτε κατάληξη μετά την αναφορά στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και στη συνέχεια να λάβει ενημέρωση. Την ίδια ώρα, ξεκαθαρίζεται πως ο ίδιος επιφυλάσσει όλα τα νομικά του δικαιώματα, για να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάληξη ούτε σε αυτή την προσπάθεια.

Δειτε Επισης

Σε εξέλιξη η εκκένωση Κυπρίων και Ελλαδιτών από το Λίβανο-Στη λίστα 60 πρόσωπα
Συννεφιά και ελαφρές βροχές στο καιρικό μενού-Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία
Σωσίβιο για τους αμάχους στη Μέση Ανατολή η Κύπρος-Πολυεπίπεδος και ανθρωπιστικός ο ρόλος της Δημοκρατίας
Ένα χρόνο μετά κι ακόμη δεν απάντησαν σε καταγγελία για παράνομο βρεφονηπιοκομικό οι ΥΚΕ
Καταγραφή ονομάτων στο παρατηρητήριο τιμών ζητά ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Γίνονται εκ νέου δεκτές αιτήσεις για Σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» μέχρι τέλος Οκτωβρίου
Αναβάλλεται η διαμαρτυρία αγελαδοτρόφων-Θα συναντηθούν με εκπρόσωπο ΕΕ
Κατάθεση τελικής πρότασης ΟΚΥπΥ για συλλογική σύμβαση-Συνάντηση με συντεχνίες στις 7 Οκτωβρίου
Επιβεβαίωση στοιχείων πραγματικών δικαιούχων ζητά το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών
Εντός δύο εβδομάδων τα νέα μέτρα για δημογραφική πολιτική-Πάνω από τριάντα εκατομμύρια το κόστος