Κουνάει το δάκτυλο σε ΥΚΕ για τους βρεφονηπιοκομικούς η Μιχαηλίδου-Ζητά ενημέρωση για την τήρηση των νόμων

Έντονα ενοχλημένη με τη στάση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, αλλά και του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, παρουσιάζεται η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, αναφορικά με την καταγγελία που έλαβαν από τον περασμένο Οκτώβριο, βάσει της οποίας βρεφονηπιοκομικός σταθμός στη Λευκωσία λειτουργεί παράνομα, με την Δέσπω Μιχαηλίδου να ζητά όπως ενημερωθεί για τις ενέργειες στις οποίες προέβησαν και κατά πόσο τηρούνται όλες οι πρόνοιες του νόμου.

Η καταγγελία που έγινε από πατέρα παιδιού, μέσω του δικηγόρου του Δημήτρη Απαισιώτη, για τον βρεφονηπιοκομικό σταθμό που επέλεξε η πρώην σύντροφός του για να φοιτά το παιδί τους, χωρίς τη σύμφωνο γνώμη του, είχε γίνει προς τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, πριν από πέντε μήνες, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ο πατέρας δεν έλαβε καμία απάντηση, η ίδια καταγγελία προωθήθηκε ενώπιον της υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, ζητώντας της να ανακινήσει τις διαδικασίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγελτική επιστολή σε Υφυπουργείο Πρόνοιας για παράνομο βρεφονηπιοκομικό σταθμό

Μάλιστα, για το περιστατικό έχει ενημερωθεί και η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, η οποία φαίνεται έντονα ενοχλημένη με τις ενέργειες των ΥΚΕ, όσον αφορά στην συγκεκριμένη υπόθεση και μετά την μελέτη της καταγγελίας, κατά την οποία υπήρχε αναφορά ότι ο καταγγέλλων ενημερώθηκε πως ο βρεφονηπιοκομικός σταθμός μπορεί να λειτουργεί μέχρι την εξέταση της καταγγελίας, έστειλε επιστολή στους εμπλεκόμενους, με την οποία ζητά όπως λάβει ενημέρωση για τους χειρισμούς των ΥΚΕ, γύρω από την υπόθεση.

Συγκεκριμένα, η κα. Μιχαηλίδου στην επιστολή της αναφέρεται στην καταγγελία που έγινε ενώπιον της, που είναι η ίδια που έγινε και στις ΥΚΕ και στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, στην οποία αναφέρεται πως ο καταγγέλλων είχε ενημερωθεί από την πρώην σύντροφό του για την εγγραφή του παιδιού του στο συγκεκριμένο βρεφονηπιοκομικό σταθμό, χωρίς να δώσει τη συγκατάθεσή του, με την κα. Μιχαηλίδου να τονίζει πως όπως η ίδια το αντιλαμβάνεται, η γονική μέριμνα ανήκει και στους δύο, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου.

Η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού ζητά από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας να την ενημερώσουν για το πότε υποβλήθηκε η αίτηση από τον εν λόγω βρεφονηπιοκομικό σταθμό για έγκριση, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εξέταση της αίτησης, καθώς και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξέταση.

Την ίδια ώρα, ζητά να ενημερωθεί κατά πόσο τηρείται το χρονοδιάγραμμα των τεσσάρων μηνών που προβλέπεται στον περί Παιδίων Νόμο, για την ολοκλήρωση της εξέτασης αιτήσεων παιδοκομικών σταθμών και αν όχι, πόσο χρονικό διάστημα διαρκεί συνήθως η εξέταση αυτών των αιτήσεων και για ποιους λόγους.

Πέραν τούτου, η κα. Μιχαηλίδου ζητά ενημέρωση για ποιο λόγο επιτρέπεται η λειτουργία του βρεφονηπιοκομικού σταθμού μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασης της αίτησης και κατά πόσο αυτό έρχεται σε αντίθεση με το νόμο, ενώ υπάρχει ερώτημα για τις πρακτικές που εφαρμόζουν οι ΥΚΕ για την εγγύηση ότι οι υπό εξέταση βρεφοπαιδοκομικοί σταθμοί διασφαλίζουν το συμφέρον των παιδιών.

Η Δέσπω Μιχαηλίδου, την ίδια ώρα, θέτει το ερώτημα κατά πόσο έτυχε χειρισμού το παράπονο του πατέρα για την εγγραφή του παιδιού του στον βρεφονηπιοκομικό σταθμό χωρίς τη συγκατάθεσή του και κατ’ επέκταση, το τελευταίο θέμα που θίγει η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού είναι πώς οι ΥΚΕ χειρίζονται καταγγελίες για παραβίαση διαταγμάτων γονικής μέριμνας/γονικών δικαιωμάτων από τους βρεφοπαιδοκομικούς σταθμούς.

Τι αναφέρει η καταγγελία

Υπενθυμίζεται πως η καταγγελία έγινε στις 19 Οκτωβρίου και είχε σταλεί υπενθύμιση λίγες ημέρες αργότερα, ωστόσο από εκείνη την ημέρα και μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε καμία απάντηση από πλευράς Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Έτσι, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο πατέρας του παιδιού είχε απευθυνθεί προς την υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, θέτοντας ενώπιόν της όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του, για να της εξηγήσει την κατάσταση.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Δημήτρη Απαισιώτη, ο οποίος προέβη στη σχετική καταγγελία, μετά την εν λόγω ενημέρωση, ο πατέρας του παιδιού προέβη σε μία έρευνα στη σελίδα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, ώστε να διαπιστώσει κατά πόσο ο σταθμός είχε άδεια λειτουργίας ή όχι, ωστόσο δεν κατάφερε να εντοπίσει το όνομα της μονάδας στα διατεθειμένα στοιχεία που υπήρχαν στο διαδίκτυο. Μετά από αυτό, ο πατέρας μέσω του δικηγόρου του, απέστειλε επιστολή στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, ζητώντας τους να τους ενημερώσουν κατά πόσο ο εν λόγω βρεφονηπιοκομικός σταθμός ήταν παράνομος ή όχι και σε περίπτωση που ήταν, σε τι ενέργειες προτίθετο να κινηθούν.

Ο πατέρας, μέσα από την καταγγελία στην οποία προέβη, ζητά από την υφυπουργό να εξετάσει το θέμα προσωπικά, αφού δεν υπήρξε οποιαδήποτε κατάληξη μετά την αναφορά στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και στη συνέχεια να λάβει ενημέρωση. Την ίδια ώρα, ξεκαθαρίζεται πως ο ίδιος επιφυλάσσει όλα τα νομικά του δικαιώματα, για να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες, σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάληξη ούτε σε αυτή την προσπάθεια.

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
Συνεχίζονται οι απάτες με τα email που παριστάνουν την Αστυνομία-Οι συστάσεις προς το κοινό
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Νέα βίντεο από την έφοδο της Αστυνομίας στο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ-Ο απολογισμός των ζημιών
Πολιτική κρίση στη Γεωργία μετά την άγρια καταστολή της διαδήλωσης κατά του «ρωσικού νόμου»
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»
Μάχη για τη ζωή δίνει 26χρονος μοτοσικλετιστής-Συγκρούστηκε με όχημα