Ανοίγει η συζήτηση για τις πισίνες-Θέλει να κλείσει τρύπες το ΥΠΕΣ, οι αλλαγές που προωθούνται

Τον κατάλληλο τρόπο, ώστε να υπάρχει ένα όπλο στα χέρια των αρμοδίων, για να μπορούν να διαχωρίζουν τις κολυμβητικές δεξαμενές σε δημόσιες και ιδιωτικές, αλλά και τη διαμόρφωση της νομοθεσίας που θα διέπει τη λειτουργία τους, προσπαθεί να βρει το Υπουργείο Εσωτερικών, με το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει στη Βουλή και τίθεται προς συζήτηση. Στόχος του Υπουργείου είναι να κλείσουν κενά και τρύπες στη νομοθεσία, ώστε να μην τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Τον περασμένο Μάιο, το Υπουργείο Εσωτερικών είχε καταθέσει ενώπιον της Ολομέλειας, τροποποιητικό νομοσχέδιο, που αφορά στον τρόπο λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών, καθώς ανακάλυψε ότι υπάρχουν σημαντικές τρύπες στις πρόνοιες της νομοθεσίας, που δίνουν την ευκαιρία στους πολίτες να τις εκμεταλλεύονται και να ξεγλιστρούν από τις αρμόδιες αρχές. Προς αυτό το σκοπό, το Υπουργείο Εσωτερικών άρχισε μία πολύμηνη επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς και εμπλεκόμενες πλευρές, ώστε να εντοπίσουν τα ακριβή σημεία που πρέπει να αλλάξουν και να καταθέσουν νέο κείμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνει λύσεις για τις πισίνες το ΥΠΕΣ-Οι τρεις τύποι που διαχωρίζουν τις δημόσιες και τις ιδιωτικές

Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο είχε κατατεθεί περί τα τέλη Μαΐου στην Ολομέλεια της Βουλής, από το Υπουργείο Εσωτερικών, οι διπλές εκλογές και η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν επείγοντα θέματα, που έχριζαν περισσότερης συζήτησης και προς αυτό το σκοπό, το εν λόγω νομοσχέδιο πέρασε σε δεύτερη μοίρα, παρ’ όλο που ακολουθούσε καλοκαίρι.

Η Επιτροπή Εσωτερικών αναμένεται να ανοίξει τη συζήτηση, για να ακούσουν τα μέλη της όλες τις απόψεις που επικρατούν επί του θέματος. Συγκεκριμένα, μέσα από τις διαβουλεύσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διαφάνηκε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η κατηγοριοποίηση των κολυμβητικών δεξαμενών, καθώς πολλοί είναι αυτοί που εκμεταλλεύονται τα ψιλά γράμματα και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Με βάση το νομοσχέδιο που έχουν ενώπιον τους οι βουλευτές, επιχειρείται ο διαχωρισμός μεταξύ των δημόσιων και ιδιωτικών κολυμβητικών δεξαμενών και οι υποχρεώσεις που θα έχει ο κάθε ιδιοκτήτης, όπως είναι η άδεια λειτουργίας και τα μέτρα ασφαλείας.

Σημειώνεται, δε, ότι στο κείμενο του νομοσχεδίου υπάρχει πρόνοια που διαχωρίζει τις κολυμβητικές δεξαμενές σε τρεις τύπους. Συγκεκριμένα, βάση του κειμένου, κολυμβητική δεξαμενή Τύπου 1, θεωρείται η πισίνα όπου οι δραστηριότητες που σχετίζονται με το νερό αποτελούν την κύρια δραστηριότητα (π.χ. πισίνες αναψυχής, πισίνες για άθληση, υδάτινα πάρκα) και των οποίων η χρήση είναι δημόσια.

Κολυμβητική Δεξαμενή Τύπου 2, θεωρείται η πισίνα η οποία αποτελεί πρόσθετη υπηρεσία της κύριας επιχείρησης (π.χ. πισίνες ξενοδοχείων, περιλαμβανομένων και των κοινόχρηστων πισίνων δωματίων που εφάπτονται των μπαλκονιών των δωματίων (sharing swim up pools), πισίνες τουριστικών καταλυμάτων, πισίνες κατασκήνωσης, πισίνες ομίλων, Θεραπευτικές πισίνες, υδροθεραπευτήρια, υδρομασάζ) και της οποίας η χρήση είναι δημόσια.

Κολυμβητική Δεξαμενή Τύπου 3 θεωρούνται όλες οι άλλες πισίνες, όπως αυτές που ανήκουν σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα εκτός από:

-Κολυμβητικές δεξαμενές Τύπου 1,

-Κολυμβητικές δεξαμενές Τύπου 2,

-Κολυμβητικές δεξαμενές που προορίζονται για ιδιωτική χρήση και εξυπηρετούν μέχρι και πέντε οικιστικές μονάδες.

Την ίδια ώρα, στο νομοσχέδιο υπάρχει ξεκάθαρη πρόνοια για τον αριθμό των εποπτών ασφαλείας, που θα πρέπει να υπάρχουν στο χώρο, ανάλογα με τον τύπο της πισίνας.

Οι διαβουλεύσεις που είχε το Υπουργείο Εσωτερικών, όλο το προηγούμενο διάστημα, είχε υπογραμμίσει την ανάγκη για αλλαγή της νομοθεσίας, καθώς διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός ανάμεσα σε ιδιωτικές και δημόσιες κολυμβητικές δεξαμενές. Αυτό δημιουργεί σημαντικά θέματα ασφαλείας, δεδομένου ότι υπάρχουν κολυμβητικές δεξαμενές που δεν έχουν εξασφαλίσει την απαραίτητη άδεια λειτουργίας, χωρίς επόπτη ασφαλείας και εγκαταστάσεις υγιεινής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χωρίς άδεια και ναυαγοσώστη οι ιδιωτικές πισίνες-Οι τρεις κατηγορίες που θα διαχωρίζονται

Δειτε Επισης

Εκστρατεία στείρωσης γάτων στον Δήμο Στροβόλου
Διακοπή παροχής νερού στην παραλιακή πλευρά του δρόμου Λάρνακας-Δεκέλειας
Διαπιστώνεται ανάγκη άμεσου επανακαθορισμού της πολιτικής για τα ακραία καιρικά φαινόμενα
Πρακτικά εφαρμόσιμο το σχέδιο ΚτίΖΩ-Ο οδικός χάρτης για τα έργα
Σε παγκόσμια εκστρατεία για ασφαλέστερη χρήση φαρμάκων συμμετέχει η Κύπρος
Υψηλότερο το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες στην Κύπρο
Μέχρι την Τετάρτη δεκτές οι αναφορές ζημιών από την κακοκαιρία στη Λεμεσό
Στις πληγείσες μπανανοφυτείες στην Κισσόνεργα η Υπουργός Γεωργίας
Επέβλεψε την αναδόμηση της πρώτης πολυκατοικίας του «κτίΖΩ» ο ΥΠΕΣ-Αρχίζει τον Δεκέμβριο η δεύτερη
Πατέρας καθάρισε τα τζάμια σχολείου της κόρης του και αρνήθηκε να πληρωθεί-«Δεν θέλω λεφτά, εν το σχολείο της κόρης μου»