Χωρίς άδεια και ναυαγοσώστη οι ιδιωτικές πισίνες-Οι τρεις κατηγορίες που θα διαχωρίζονται

Μπορεί το καλοκαίρι να αποτελεί ήδη παρελθόν καθώς βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Οκτωβρίου, ωστόσο τα βλέμματα φαίνεται να βρίσκονται στο επόμενο καλοκαίρι της νέας χρονιάς, μιας και έχουν κατηγοριοποιηθεί ήδη οι πισίνες δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης σε νέο νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή, ούτως ώστε να υπάρχουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και οι άδειες που απαιτούνται σε κάθε είδος πισίνας.

Μετά από ενέργειες του Υπουργείου Εσωτερικών, οι κανονισμοί για τις κολυμβητικές δεξαμενές, έχουν κατατεθεί πρόσφατα στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και έπειτα το Νομοσχέδιο πρόκειται να οδηγηθεί ενώπιον της Βουλής για ψήφιση. Με βάση τον περί κολυμβητικών δεξαμενών Νόμο του 2023, γίνεται κατηγοριοποίηση των πισίνων σε τρεις διαφορετικού τύπου.

Πιο συγκεκριμένα, για την κολυμβητική δεξαμενή Τύπου 1, υπάρχουν οι πισίνες όπου οι δραστηριότητες που σχετίζονται με το νερό, αποτελούν την κύρια δραστηριότητα (π.χ. πισίνες αναψυχής, πισίνες για άθληση, υδάτιντα πάρκα) και των οποίων η χρήση είναι δημόσια, σύμφωνα με τη σειρά Ευρωπαϊκών Προτύπων.

Όσον αφορά την κολυμβητική δεξαμενή Τύπου 2, είναι οι πισίνες οι οποίες αποτελούν πρόσθετη υπηρεσία της κύριας επιχείρησης (πχ. πισίνες ξενοδοχείων, περιλαμβανομένων και των κοινόχρηστων πισίνων δωματίων που εφάπτονται των μπαλκονιών των δωματίων, πισίνες τουριστικών καταλυμάτων, πισίνες κατασκήνωσης, πισίνες ομίλων, θεραπευτικές πισίνες, υδροθεραπευτήρια, υδρομασάζ) και η χρήση είναι δημόσια.

Ενώ στην κολυμβητική δεξαμενή Τύπου 3, εμπίπτουν όλες οι άλλες κολυμβητικές δεξαμενές, όπως οι πισίνες που ανήκουν σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα, εκτός από τις κολυμβητικές δεξαμενές τύπου 1, κολυμβητικές δεξαμενές τύπου 2 και κολυμβητικές δεξαμενές που προορίζονται για ιδιωτική χρήση και εξυπηρετούν μέχρι και πέντε οικιστικές μονάδες.

Οι απαιτήσεις ανά κατηγορία

Σημαντικό για τις ιδιωτικές πισινές που βρίσκονται στην κατηγορία 3, αποτελεί το γεγονός ότι δεν είναι απαραίτητη η άδεια λειτουργίας, όπως και οι επόπτες ασφαλείας, δηλαδή οι ναυαγοσώστες.

Ενώ, για τις κολυμβητικές δεξαμενές τύπου 1 και 2 σύμφωνα με τη Νομοθεσία, απαιτείται άδεια λειτουργίας με ισχύ για ένα έτος, όπως και η εποπτεία και ο έλεγχος. Επίσης, στους κανονισμούς για τις δυο τύπου πισίνες, απαιτείται παροχή και ποιότητα νερού, σύστημα ανακυκλοφορίας διύλισης και απολύμανσης, υπεύθυνος λειτουργίας, καθαριότητα, επόπτες ασφαλείας, υποχρεώσεις λουομένων και μέτρα ασφαλείας.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι ο διαχειριστής μιας κολυμβητικής δεξαμενής που έχει την ευθύνη λειτουργίας της και είναι κατηγορίας τύπου 3, οφείλει να ενημερώνει την αρμόδια αρχή, πριν την αρχική έναρξη λειτουργίας της και κατά το οριστικό τερματισμό της λειτουργίας της. Σημειώνεται ότι, κάθε αρμόδια αρχή τηρεί έντυπο και ηλεκτρονικό μητρώο στο οποίο καταχωρούνται όλες οι κολυμβητικές δεξαμενές κατηγορίας τύπου 3 και λειτουργούν στα όριά της, όπως και πλήρη στοιχεία επικοινωνίας των διαχειριστών των πισίνων κατηγορίας τύπου 3.

Επίσης, ο διαχειριστής μιας ιδιωτικής πισίνας, πρέπει να λαμβάνει μέτρα ή και να τερματίζει τη λειτουργία κολυμβητικής δεξαμενής κατηγορίας που δεν πληροί τις διατάξεις του νόμου και των κανονισμών. Πάντως, η λειτουργία ιδιωτικής πισίνας, μπορεί να τερματιστεί από την αρμόδια αρχή για λόγους δημόσιας υγείας στη βάση αιτιολογημένης έκθεσης και εισήγησης της Υγειονομικής Υπηρεσίας.

Όσον αφορά τους ελέγχους, υπάρχει η δειγματοληπτική και η συστηματική εποπτεία. Στη δειγματοληπτική εποπτεία, είναι η εποπτεία που διενεργείται σε αριθμό κολυμβητικών δεξαμενών κατηγορίας τύπου 3 κατά την κρίση της Υγειονομικής Υπηρεσίας ή και του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών με τη συνδρομή της αρμόδιας αρχής. Ενώ, στη συστηματική εποπτεία, είναι η εποπτεία που απαιτείται τουλάχιστον κατά την έκδοση του απαραίτητου πιστοποιητικού και ακολούθως οποτεδήποτε κριθεί αναγκαίο κατά την κρίση της Υγειονομικής Υπηρεσίας ή και του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών.

Δειτε Επισης

Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023
Αναβλήθηκε η αποχή στα έξι δημόσια σχολεία του Ύψωνα