Χρησιμοποίησε τα λόγια του Ερντογάν εναντίον του ο Πρόεδρος-Προέταξε το δίκαιο, δήλωσε ετοιμότητα

Άμεσες αλλά και έμμεσες απαντήσεις στην τουρκική πλευρά, αναφορικά με το Κυπριακό, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε αφενός την ετοιμότητά του για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις και αφετέρου επιχείρησε να ξεγυμνώσει την τουρκική επιχειρηματολογία και τις απαράδεκτες αξιώσεις που προβάλλονται.

Σε μία ομιλία συμβατή με τα σημεία των καιρών και κυρίως τα όσα τρομακτικά λαμβάνουν μέρος στη γειτονιά μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέκτεινε το φιλειρηνικό του μήνυμα και στην περίπτωση της δικής μας πατρίδας, υπογραμμίζοντας ότι, μετά από μισό αιώνα, η έκκληση για ειρήνη δεν έχει ξεθωριάσει αλλά έγινε πιο δυνατή και πιο αποφασιστική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατήγγειλε την στάση Ερντογάν ο ΠτΔ-«Είμαι έτοιμος να καθίσω σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»

Απάντησε ευθέως στον Ταγίπ Ερντογάν πως η ιστορία θα μας κρίνει, ενώ λίγο νωρίτερα, όταν αναφερόταν στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπενθύμισε πως η χώρα μας έχει σταθεί αταλάντευτα στην σωστή πλευρά της ιστορίας, και τον κάλεσε, αφού η γεωγραφία δεν θα αλλάξει, να αλλάξει το αφήγημα. Πρόκειται και για μία έμμεση αναφορά στην ομιλία του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος είχε καλέσει τις χώρες να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος για να είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας. «Ας μετατρέψουμε την εγγύτητα σε υπόσχεση. Ας οικοδομήσουμε μαζί μια παρακαταθήκη ειρήνης, που μπορεί να μεταμορφώσει ολόκληρη την περιοχή», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, κατά τη δική του ομιλία, χαρακτήρισε προκλητικά την τουρκική εισβολή ως «ειρηνευτική επιχείρηση» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να αναγνωρίσει τη ‘τδβκ’ και να δημιουργήσει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις» μαζί της. Υποστήριξε το μοντέλο της ομοσπονδίας στο Κυπριακό έχει χάσει εντελώς την ισχύ του και μίλησε για «δύο κράτη και δύο λαούς» στο νησί, ζητώντας να μπει τέλος στην «απομόνωση» των Τ/κ. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, πως η Τουρκία έχει δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα που έχει κηρυχθεί βόρεια και δυτικά της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φρόντισε να καταγγείλει αυτή την στάση του Ερντογάν, ο οποίος παρουσίασε το δίκαιο και τη νομιμότητα σε λογική δύο μέτρων και δύο σταθμών και με ξεκάθαρη πυξίδα την εξυπηρέτηση των τουρκικών συμφερόντων. Η ιστορία, του υπέδειξε, «είναι αμείλικτη ως προς το φως που ρίχνει στους ηγέτες που έχουν την ευκαιρία να προσφέρουν ειρήνη, και αντ’ αυτού επιλέγουν τον δρόμο του αναθεωρητισμού και της περιφρόνησης του διεθνούς δικαίου». Η φωνή της ηθικής, πρόσθεσε, δεν μπορεί να έχει επιλεκτική ιστορική αμνησία ή επιλεκτική ευαισθησία στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

«Ο επιτιθέμενος, ο παραβάτης του διεθνούς δικαίου, δεν μπορεί να υπερασπίζεται τη νομιμότητα ούτε να δείχνει με το δάχτυλο τους άλλους», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, υπενθυμίζοντας εμμέσως ότι ο Ερντογάν είχε καλέσει σε «συμμαχία της ανθρωπότητας» κατά του Ισραήλ. «Ακούσαμε τον κ. Ερντογάν να καλεί σε περιφρόνηση του Καταστατικού Xάρτη των ΗΕ, σε παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και η απάντησή μου, η απάντηση της διεθνούς κοινότητας είναι σαφής: Η παρανομία που απορρέει από την εισβολή, την επιθετικότητα και τη χρήση βίας δεν μπορεί να αναγνωριστεί», τόνισε.

Υπενθύμισε πως το διεθνές δίκαιο -που τόσο ήθελε ο Ερντογάν να εφαρμοστεί εναντίον του Βενιαμίν Νετανιάχου- δεν είναι α λα καρτ και δεν αλλάζει αναλόγως του παραβάτη, ενώ εφαρμόζεται και στην Τουρκία, που εισέβαλε σε ένα κυρίαρχο κράτος πριν 50 χρόνια και είναι κατοχική δύναμη. «Αποτελεί προσβολή για την παρούσα Ολομέλεια, να ονομάζεται μια εισβολή ειρηνευτική επιχείρηση. Ο αναθεωρητισμός δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα. Ούτε τώρα ούτε ποτέ», υπέδειξε ο Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι καμία χώρα που πιστεύει στην ηθική ανωτερότητα της θέσης της δεν αρνείται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σε αντίθεση με τον Ταγίπ Ερντογάν, που επέλεξε, με αφορμή τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, να επιτεθεί στα ΗΕ, λέγοντας ότι «δεν πεθαίνουν μόνο τα παιδιά στη Γάζα, πεθαίνει και το σύστημα του ΟΗΕ», το οποίο χαρακτήρισε δυσλειτουργικό, φρόντισε να εκφράσει εμπιστοσύνη προς τον ΟΗΕ και τον Αντόνιο Γκουτέρες προσωπικά αλλά και να του υπενθυμίσει τις προσδοκίες που υπάρχουν στην Κύπρο. «Προσβλέπουμε στον ΟΗΕ, στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος κατανοεί την επιτακτική ανάγκη της επανένωσης για την εκπλήρωση της υπόσχεσης της ειρήνης. Την εκπλήρωση της υπόσχεσης του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», είπε.

Απαντώντας και στις αναφορές του Ερντογάν περί ομοσπονδίας, αλλά και στα προαπαιτούμενα αναγνώρισης του ψευδοκράτους που θέτει ο Ερσίν Τατάρ για να επιστρέψει στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος έκανε λόγο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του «μοναδικού πλαισίου», το οποίο προσδιόρισε ως τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, που προνοούν μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και σε πλήρη συμμόρφωση με το δίκαιο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ.

Από τη δική του πλευρά, φρόντισε να υπογραμμίσει τις προσπάθειες που κατέβαλε αλλά και την ετοιμότητά του να επιστρέψει στις συνομιλίες. «Έχω δεσμευτεί και είμαι έτοιμος να καθίσω σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όχι αύριο. Σήμερα», είπε. Δήλωσε πως είναι αποφασισμένος να εργαστεί άοκνα και γενναία για την ειρήνη στην Κύπρο και για να επανενώσει τη χώρα και τον λαό της σε ένα σύγχρονο, βιώσιμο, ευρωπαϊκό κράτος, χωρίς στρατεύματα κατοχής και ξένες εγγυήσεις, αλλά με εξασφαλισμένα όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που απολαμβάνουν οι άλλοι Ευρωπαίοι.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ωστόσο, δεν αξιοποίησε το βήμα του μόνο για το Κυπριακό, που στην πραγματικότητα, παρόλο που ήταν το κεντρικό σημείο της ομιλίας του, αποτέλεσε μικρό μέρος της. Ακολουθώντας την παγκόσμια τάση, επέλεξε να επικεντρωθεί στις μεγάλες παγκόσμιες κρίσεις και δη σε αυτή που ταλανίζει την περιοχή μας, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου. Με αναφορές που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και συναισθηματικές, αλλά φροντίζοντας να κρατήσει ισορροπίες και την ευθυγράμμιση με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου, τόνισε πως αυτός ο πόλεμος και αυτός ο πόνος πρέπει να τελειώσει τώρα.

Έχτισε το προφίλ της Κύπρου ως μια χώρα που εμπλέκεται μεν στην κρίση, αλλά έχοντας θετική και όχι αρνητική συνεισφορά, με έντονα ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Υπενθύμισε τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία, βασιζόμενη στους μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και εμπιστοσύνης με τους γείτονες, λειτούργησε ως σημείο σταθερότητας σε μια ταραχώδη θάλασσα και ως φάρος της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο, παραδίνοντας την Αμάλθεια στη διεθνή κοινότητα, την οποία χαρακτήρισε «σανίδα σωτηρίας, ελπίδας και ανθρωπιάς». Ανέδειξε, ακόμη, τη συνεργασία που υπήρξε σε διπλωματικό επίπεδο με διεθνείς και περιφερειακούς εταίρους, τα ΗΕ και την ΕΕ και υπενθύμισε πως η Κύπρος έχει ενεργήσει επανειλημμένως ως περιφερειακός κόμβος εκκένωσης σε περιόδους κρίσης. «Μια ασφαλής γέφυρα, ένα ασφαλές καταφύγιο για τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε την έκκληση της Λευκωσίας για αυτοσυγκράτηση, αλλά και την επιτακτική ανάγκη αποφυγής περαιτέρω κλιμάκωσης και αποσταθεροποίησης στην περιοχή, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στον Λίβανο. Εξέφρασε την πίστη του, πως η Ανατολική Μεσόγειος και η ευρύτερα η Μέση Ανατολή μπορούν να προχωρήσουν πέραν από το κυρίαρχο αφήγημα, ότι είναι μια περιοχή σε αναταραχή, και να γίνουν κόμβος σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας. «Έχω βιώσει από πρώτο χέρι τι μπορούν να επιτύχουν οι χώρες της περιοχής, όταν μαζευτούν γύρω από ένα κοινό όραμα για το μέλλον, προσηλωμένες στον πολυμερισμό, πάντα με σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα», σημείωσε.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης άδραξε την ευκαιρία για να προωθήσει εκ νέου και την υποψηφιότητα της Κύπρου για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2025-27. «Η υποψηφιότητά μας απορρέει από τη βαθιά μας αφοσίωση στην προώθηση, προστασία και εφαρμογή των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους, καθώς και στην προώθηση και ενίσχυση των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο του συστήματος των ΗΕ», εξήγησε, προσθέτοντας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα της κυπριακής εξωτερικής πολιτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»