Αποδέχεται τριμερή ο Ερντογάν αλλά για να συζητηθούν... εναλλακτικές της ομοσπονδίας

Κυπριακό και Παλαιστινιακό συζήτησαν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη συνάντησή τους στο Κτήριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας. Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε στον Αντόνιο Γκουτέρες ότι οι δυνατότητες λύσης εκτός του μοντέλου της ομοσπονδίας μπορούν να συζητηθούν σε μια συνάντηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με τη συμμετοχή των μερών.

Σε ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας αναφέρεται ότι «ο Πρόεδρός μας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δέχθηκε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου πήγε για την 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η γενοκτονία που διαπράχθηκε από το Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη είναι μια νέα πηγή ντροπής για την ανθρωπότητα και ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να μιλήσει με μία φωνή για να σταματήσει τις ισραηλινές σφαγές. Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία παρακολουθεί στενά την υπόθεση γενοκτονίας που κατατέθηκε κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο και θα παρέμβει, ότι οι συνθήκες στη Γάζα γίνονται πιο σοβαρές με το που πλησιάζει ο χειμώνας και ότι οι ασθένειες αυξάνονται, επομένως είναι απαραίτητο να αυξηθούν ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια στη Γάζα και εξέφρασε την ανάγκη για περισσότερες προσπάθειες».

Για το Κυπριακό, στην ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας αναφέρεται ότι «ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί την καταχώριση των δικαιωμάτων της, όπως η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς, ότι οι δυνατότητες λύσης εκτός του μοντέλου της ομοσπονδίας μπορούν να συζητηθούν σε μια συνάντηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με τη συμμετοχή των μερών και ότι η αναγνώριση της ‘τδβκ’ ως κράτους θα είναι το κλειδί για μια λύση που θα λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα στο νησί».

«Παραμένουμε αισιόδοξοι», λέει η ελληνική Κυβέρνηση

Η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν σύντομη λόγω των χρονικών περιορισμών που υπάρχουν εν μέσω της Συνόδου του ΟΗΕ και ήταν σε καλό κλίμα, αναφέρουν ελληνικές κυβερνητικές πηγές.

Για το Κυπριακό, η ελληνική πλευρά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις Αθήνας και Λευκωσίας, επισήμανε την ανάγκη επανέναρξης του διάλογου μεταξύ των δύο πλευρών υπο την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ότι υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τριμερή συνάντηση.

Το απόγευμα της Τρίτης (ώρα Νέας Υόρκης) αμέσως μετά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Γαλλίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη για να τον ενημερώσει για το περιεχόμενο της συνάντησης του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο τετ α τετ των δύο ηγετών «επιβεβαιώθηκε η βούληση και των δύο πλευρών για διατήρηση του θετικού κλίματος, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα όποια έως τώρα αποδίδουν καρπούς, ενώ συζητήθηκαν και περιφερειακά και παγκόσμια θέματα» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Για το Κυπριακό, «η ελληνική πλευρά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις Αθήνας και Λευκωσίας, επισήμανε την ανάγκη επανέναρξης του διάλογου μεταξύ των δύο πλευρών υπο την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ότι υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τριμερή συνάντηση» αναφέρει Ανώτατη ελληνική κυβερνητική πηγή.

«Οι τουρκικές θέσεις είναι γνωστές. Παραμένουμε αισιόδοξοι» ανέφερε η ίδια πηγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Ούτε λέξη για το Κυπριακό από την Άγκυρα μετά την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Όσον αφορά στο ζήτημα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, ελληνικές κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι «οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα εκτιμήσουν πότε θα μπορέσουν να ανοίξουν τη συζήτηση, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου που συνεχίζεται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

«Συμφωνήθηκε ότι το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2025 στην Άγκυρα στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών», ανέφερε Ανώτατη κυβερνητική πηγή και πρόσθεσε ότι «ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα για να προετοιμάσει το έδαφος για τη σύγκληση του Συμβουλίου σε συνεργασία με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη».

Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στο μεταναστευτικό, έτσι ώστε να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών των δύο χωρών.

«Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιώξουμε να συναντηθούν οι Υπουργοί Μετανάστευσης Ελλάδας και Τουρκίας» ανέφερε Ανώτατη ελληνική κυβερνητική πηγή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Επίσημα στη λίστα χωρών των ΗΠΑ για στρατιωτική εκπαίδευση η Κύπρος-Ψηφίστηκε η συμπερίληψη
Υπερψηφίστηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2025-Ικανοποιημένος ο Κεραυνός
Προκλητικοί και πάλι οι Τούρκοι-«Η ΕΕ ενεργεί ως φερέφωνο της ελληνοκυπριακής πλευράς»
«Αυτή είναι και νίκη του τουρκικού λαού»-Ο Αλ Τζολάνι παρουσιάζεται ως ήρωας από τη Γενι Σαφάκ
Εκτός κούρσας για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ ο Φλουρέντζος-Δεν βρήκε ανταπόκριση
Πράσινο Υπουργικού για το νέο σχέδιο χορηγιών για συμμετοχή σε εκθέσεις στο εξωτερικό
Με 37 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον πέρασε από την Ολομέλεια ο Κρατικός Προϋπολογισμός
Οι εξελίξεις στη Συρία στο επίκεντρο τηλεφωνικής συζήτησης Προέδρου και Βασιλιά Αμπντάλλα Β’
Τα συμπεράσματα για διεύρυνση και τις αναφορές στην Τουρκία τόνισε η Ραουνά στις Βρυξέλλες
Ψηφίζεται με μικρές παρεμβάσεις ο προϋπολογισμός-Οι τροπολογίες που εξασφαλίζουν πλειοψηφία και τι προνοούν