Κραυγή απόγνωσης από οργανώσεις ΑμεΑ για επιδόματα-«Υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι στο σπίτι»

Κραυγή απόγνωσης από τις οργανώσεις που εκπροσωπούν τα άτομα με αναπηρίες, όσον αφορά στα επιδόματα που λαμβάνουν, με τους εκπροσώπους τους να τονίζουν πως οι ΑμεΑ λαμβάνουν επιδόματα για να μπορούν να καλύψουν το κόστος αναπηρίας τους. Μάλιστα, καλούν τη Βουλή να ψηφίσουν την πρόταση νόμου, για να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται, ενώ αφήνουν αιχμές κατά του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας για τις αναφορές ότι θα αυξηθεί κατά πολύ ο κρατικός προϋπολογισμός.

Το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, που συζητήθηκε εκ νέου η πρόταση νόμου του βουλευτή της ΕΔΕΚ, Ανδρέα Αποστόλου, αναφορικά με το δικαίωμα ατόμου με αναπηρία του οποίου πιστοποιείται η αναπηρία του από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες για λήψη ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, να μην εξαρτάται από τα εισοδήματα του/της συζύγου του ή άλλου μέλους της οικογενειακής μονάδας.

Στην τοποθέτησή του, ο γενικός διευθυντής του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, Γιάννης Νικολαΐδης, υπέδειξε πως με τον τρόπο που διατυπώνεται η πρόταση νόμου του κ. Αποστόλου θα δημιουργήσει πρόβλημα στον κρατικό προϋπολογισμό, αφού θα τον αυξήσει κατά 15-20 εκατομμύρια ευρώ. «Η πρόθεση και δέσμευσή μας είναι να τελειώσει το νομοσχέδιο μέχρι το τέλος του χρόνου. Θα είναι ένα πολύ μεγάλο νομοσχέδιο, θα έχει αρκετά μεγάλη διαβούλευση, θα έχει πολλή συζήτηση, αντιπαραθέσεις και θα το συζητούμε για πολλά χρόνια. Είναι η πραγματικότητα. Είναι ένα τεράστιο θέμα».

Από πλευράς της, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Ελένη Κουζουπή, επεσήμανε από τη στιγμή που το Υφυπουργείο τοποθετήθηκε και ανέφερε πως προκαλεί τεράστιο οικονομικό κόστος, δεν μπορεί να τοποθετηθεί η Νομική Υπηρεσία. «Νομικά αυτή είναι η θέση μας. Αν το Υφυπουργείο θεωρεί ότι το θέμα μπορεί να επιλυθεί με άλλο τρόπο, μπορούμε να το δούμε. Αυτό το νομοσχέδιο ομπρέλα θα πάρει χρόνο. Μπορεί να μην χρειάζεται να περιμένει. Εμείς είμαστε πρόθυμοι να το δούμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε αρχικό στάδιο η δημιουργία νομοθεσίας για άτομα με αναπηρίες-Τέθηκε νέο χρονοδιάγραμμα

Φωνάζουν οι οργανώσεις ΑμεΑ

Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, Χριστάκης Νικολαΐδης, ανέφερε πως παράκλησή τους είναι να υπερψηφιστεί η πρόταση νόμου του κ. Αποστόλου, αφού αυτή τη στιγμή υπάρχει μία σοβαρή στρέβλωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, επειδή όπως είπε, τους απαγορεύουν να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια. «Αυτό δίνει το δικαίωμα στο κράτος να αποκόπτουν το επίδομα στα άτομα με αναπηρία, με απλά ένα τηλέφωνο. Οι λειτουργοί του Υφυπουργείου δεν γνωρίζουν το νόμο. Η πρόταση καλύπτει πλήρως τη στρέβλωση και η κατάργηση για να υπολογίζονται τα εισοδήματα των συζύγων. Πρέπει να προχωρήσει άμεσα».

Αναφερόμενος στην προτεινόμενη νομοθεσία, ο κ. Νικολαΐδης επεσήμανε πως «η νομοθεσία δεν έχει προχωρήσει. Είμαστε στο 1/10 της νέας νομοθεσίας. Είναι πολλές οι πρόνοιες, θα έχουμε μία τεράστια νομοθεσία, όμως πρέπει να γίνει μία. Μπορεί να είναι 400 σελίδες, έχουμε δεκαπέντε υπομνήματα που τα καταθέσαμε».

Έντονη ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρη Λαμπριανίδη, ο οποίος επεσήμανε πως «ακούμε νέα νομοθεσία και νέα νομοθεσία δεν βλέπουμε. Είναι απαράδεκτη η θέση της Κυβέρνησης και προσβλητική. Το ΕΕΕ δεν μπορεί να έχει το χαρακτήρα ενός μόνιμου επιδόματος. Στη χώρα που ζούμε το ΕΕΕ είναι ένα μόνιμο επίδομα, για τα άτομα με αναπηρίες, επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία δεν κατάφερε να εντάξουν στην αγορά εργασίας τα άτομα με αναπηρία, επειδή δεν υπήρξε το όραμα να γίνει αυτό. Για πολλά χρόνια, θα είναι ένα μόνιμο επίδομα για πολλούς συνανθρώπους μας, που ανήκουν στην πιο ευάλωτη ομάδα πολιτών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν πείθεται για την ειδική νομοθεσία μέχρι τέλος του χρόνου η ΟΠΑΚ-Ζητά εμπλοκή όλων των οργανώσεων

Στη συνέχεια, ο κ. Λαμπιανίδης σημείωσε πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με αναπηρία, που είναι εγκλωβισμένοι στο σπίτι τους. «Τι θα τους πούμε; Ότι αν παντρευτούν, είναι ευθύνη του συντρόφου τους να τους συντηρεί; Ακούμε ότι είναι πρόβλημα για τα νέα ζευγάρια να ξεκινήσουν τη ζωή τους. Για τα άτομα με αναπηρία είναι ακόμη πιο δύσκολο».

Ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ αναφέρθηκε και στις δηλώσεις της Νομικής Υπηρεσίας για τεράστιο οικονομικό κόστος, αναφορικά με τα 20 εκατομμύρια ευρώ που θα κοστίσει του κράτους αν ψηφιστεί η πρόταση νόμου του κ. Αποστόλου, θέτοντας το ερώτημα «είναι πολλά 20 εκατομμύρια για τους πιο ευάλωτους; Ανακοινώσαμε πλεόνασμα 702 εκατομμύρια ευρώ. Τα έχουν ανάγκη αυτά τα άτομα. Είναι θέμα αξιοπρέπειας. Πάμε και ερχόμαστε και συζητούμε το ίδιο θέμα. Θα γίνει νέα νομοθεσία και θα έχουμε άπορους ξανά. Πρέπει να λυθεί άμεσα το θέμα».

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Αναπήρων (ΠΟΑΑ) Λεμεσού, Θέμις Ανθοπούλου, θέλησε επίσης να κακίσει την αναφορά περί τεράστιου οικονομικού κόστους, αν ψηφιστεί η πρόταση νόμου. «Είναι εξοργιστικό να ακούμε ότι τα 20 εκατομμύρια ευρώ είναι τεράστιο οικονομικό κόστος, όταν ακούμε ότι η οικονομία της Κύπρου είναι καλή. Μιλούμε για αφαίμαξη των ατόμων με αναπηρία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο περίμενε 2.000 ΑμεΑ χωρίς επίδομα διακίνησης επειδή δεν εργάζονται-Ζητούν στήριξη από την Κυβέρνηση

Η κα. Ανθοπούλου αποκάλυψε, μάλιστα, πως ως οργάνωση πληρώνουν το λογαριασμό ρεύματος ανθρώπων που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες διαβίωσης. «Τα 800 ευρώ δεν θα χρειαζόμαστε για να πίνουμε καφέ, τα χρειαζόμαστε για να καλύπτουμε το κόστος της αναπηρίας μας. Δυστυχώς, αυτό το κράτος δεν το έχει αντιληφθεί. Ο κόσμος της αναπηρίας δεν είναι σε κλίμακα Α15. Χρειάζεται αυτά τα λεφτά για να ανταπεξέλθει. Οι λογαριασμοί που λαμβάνει είναι ψηλότεροι από το επίδομα που λαμβάνει».

Στη συνέχεια, επεσήμανε πως υπάρχει ανάγκη για να απεγκλωβιστεί το επίδομα αναπηρίας από τα εισοδηματικά κριτήρια των συζύγων και των παιδιών των ΑμεΑ και σημείωσε ότι η Κύπρος ενδεχομένως να είναι το μοναδικό κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει νομοθετήσει πρόνοια ένα παιδί, μέχρι τα 28 του έτη, να είναι υπόλογο για την αναπηρία των γονιών του. «Πρέπει να απεγκλωβιστούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Το κόστος αναπηρίας πρέπει να καλύπτεται από την Πολιτεία, για να καλύπτονται τα εμπόδια από την αναπηρία».

Η απάντηση του Υφυπουργείου

Μετά τις τοποθετήσεις των οργανώσεων, ο γενικός διευθυντής του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας πήρε ξανά το λόγο και επεσήμανε πως όλα αυτά που υπέβαλαν ήταν όλα όσα έχουν καταγράψει κι εκείνοι και είναι αυτά που προσπαθούν να επιλύσουν. «Η νομοθεσία που ετοιμάζουμε, θα περάσει από χίλια μύρια κύματα και από πολλά άλλα για να πετύχουμε τον κοινό στόχο. Θα πάρει καιρό. Στη Βουλή θα συζητηθεί πάρα πολύ. Είναι τεράστιο θέμα, με πολλές απόψεις. Λογικά υπάρχουν διαφορετικές απόψεις».

Στη συνέχεια, ο κ. Νικολαΐδης επεσήμανε πως εκείνο που ίσως πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει μία συζήτηση με τον βουλευτή της ΕΔΕΚ, ώστε να υπάρχει σωστή διατύπωση της πρότασης νόμου, για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με τον κρατικό προϋπολογισμό. «Πρέπει να βρούμε τη διατύπωση για να δούμε το ενδιάμεσο. Δεν θα συμφωνήσουν όλοι, είμαι σίγουρος, όμως αυτή τη στιγμή, το εφικτό είναι το προφανές. Να μην αποκόπτουμε το αναπηρικό, επειδή βρήκε δουλειά ο γιος τους, για παράδειγμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άνοιξε ο δρόμος για διαχωρισμό ΕΕΕ από επιδόματα αναπηρίας-Φωνές οργανώσεων για καθυστέρηση

Δειτε Επισης

Εκστρατεία στείρωσης γάτων στον Δήμο Στροβόλου
Διακοπή παροχής νερού στην παραλιακή πλευρά του δρόμου Λάρνακας-Δεκέλειας
Διαπιστώνεται ανάγκη άμεσου επανακαθορισμού της πολιτικής για τα ακραία καιρικά φαινόμενα
Πρακτικά εφαρμόσιμο το σχέδιο ΚτίΖΩ-Ο οδικός χάρτης για τα έργα
Σε παγκόσμια εκστρατεία για ασφαλέστερη χρήση φαρμάκων συμμετέχει η Κύπρος
Υψηλότερο το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες στην Κύπρο
Μέχρι την Τετάρτη δεκτές οι αναφορές ζημιών από την κακοκαιρία στη Λεμεσό
Στις πληγείσες μπανανοφυτείες στην Κισσόνεργα η Υπουργός Γεωργίας
Επέβλεψε την αναδόμηση της πρώτης πολυκατοικίας του «κτίΖΩ» ο ΥΠΕΣ-Αρχίζει τον Δεκέμβριο η δεύτερη
Πατέρας καθάρισε τα τζάμια σχολείου της κόρης του και αρνήθηκε να πληρωθεί-«Δεν θέλω λεφτά, εν το σχολείο της κόρης μου»