Στο περίμενε 2.000 ΑμεΑ χωρίς επίδομα διακίνησης επειδή δεν εργάζονται-Ζητούν στήριξη από την Κυβέρνηση

Απογοήτευση και δυσφορία εκφράζει για άλλη μια φορά μερίδα Ατόμων με Αναπηρία, καθώς μετά τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, έχουν μείνει εκτός αποφάσεων περίπου 2.000 άτομα τα οποία είναι με βαριές κινητικές αναπηρίες, ωστόσο, δεν λαμβάνουν επίδομα διακίνησης και ούτε πρόκειται να λάβουν οποιαδήποτε άλλη βοήθεια στη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε, λόγω του γεγονότος ότι δεν εργάζονται.

Σχεδόν καθημερινώς, Άτομα με Αναπηρία, εκφράζουν παράπονα στην Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου, αφού επιβαρύνονται με ένα πολύ μεγάλο κόστος για τη διακίνησή τους, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στο οικογενειακό τους πορτοφόλι και να μην μπορούν να διαβιούν σε ανθρώπινες συνθήκες, όπως όλοι συνάνθρωποί τους.

Οι κυβερνώντες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρη Λαμπριανίδη, έλαβαν την απόφαση όπως ενισχύσουν όσα άτομα με αναπηρία λαμβάνουν επίδομα διακίνησης. Ένα επίδομα, το οποίο λαμβάνουν τετραπληγικά άτομα τα οποία είτε εργάζονται, είτε όχι. Την ίδια ώρα όμως, όσο αφορά τα παραπληγικά άτομα ή τα άτομα που έχουν πιο ελαφριές μορφές κινητικές αναπηρίες, αυτά λαμβάνουν επίδομα μόνο όσα εργάζονται. Κάτι που σημαίνει, όπως ανέφερε ο κ. Λαμπριανίδης, «ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός ατόμων, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν εργάζονται, δεν λαμβάνουν αυτό το επίδομα. Εδώ και χρόνια, ζητάμε όπως το επίδομα επεκταθεί και στα άτομα τα οποία δεν εργάζονται για ευνόητους λόγους».

Ουσιαστικά, με αυτή την απόφαση που έλαβε η Κυβέρνηση, έχει περιθωριοποιήσει σχεδόν 2.000 άτομα με αναπηρία στα πόδια που χρησιμοποιούν τροχοκάθισμα και έχουν την ίδια ώρα, αυξημένες ανάγκες χρήσης του ιδιωτικού αυτοκινήτου, αλλά δεν θα λάβουν κάποια βοήθεια από το κράτος. Όπως υπογράμμισε με έντονο ύφος ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ, «είναι μια τακτική άδικη και λανθασμένη, διότι δεν στοχεύουν πραγματικά στα άτομα που επιβαρύνονται με πολλαπλάσιες αυξήσεις στη ζωή τους, όπως για παράδειγμα με το κόστος διακίνησης».

Από την πλευρά της πάντως η ΟΠΑΚ, διευκρίνισε προς τους αρμόδιους φόρεις, ότι το εν λόγω επίδομα θα έπρεπε να παραχωρείται τόσο σε άτομα με βαριά κινητική αναπηρία, όσο και σε παραπληγικούς και τετραπληγικούς. Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη, «θα έφτανε η βοήθεια σε όλα τα άτομα με βαριά κινητική αναπηρία. Επίσης και οι γονείς παιδιών με αναπηρίες έχουν αυξημένο κόστος διακίνησης για τα παιδιά τους τα οποία χρειάζεται να τα παίρνουν σχεδόν καθημερινά σε διάφορες θεραπείες. Με ποιο τρόπο βοηθάμε αυτές τις οικογένειες;», διερωτήθηκε ο κ. Λαμπριανίδης.

Επιπρόσθετα, υπάρχει και η κατηγορία των ατόμων που είναι χρόνιοι πάσχοντες, όπου πρόκειται για άτομα που έχουν σοβαρές ασθένειες και αναγκάζονται να πηγαίνουν στο Νοσοκομείο σχεδόν καθημερινώς. Τρανταχτό παράδειγμα σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΠΑΚ, είναι τα άτομα με προβλήματα στους νεφρούς που χρειάζονται αιμοδιάλυση, αφού αυτοί οι άνθρωποι, χρειάζεται να πηγαίνουν τρεις φορές τη βδομάδα στο Νοσοκομείο.

Σημειώνεται ότι από την πλευρά της ΟΠΑΚ, έχει ήδη προχωρήσει σε αρκετά διαβήματα τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, όπως υποστηρίζει η ίδια, «το κράτος είναι η δεύτερη φορά που κάνει το ίδιο λάθος και είναι αδικαιολόγητοι. Εάν πραγματικά θέλουν να στηρίξουν τα άτομα με αναπηρίες, τα δεδομένα υπάρχουν και μπορούν να το κάνουν με καλύτερο τρόπο και να καλύψουν περισσότερα άτομα τα οποία αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν, αυξημένο κόστος στη ζωή τους, λόγω της αναπηρίας τους».

Όσα ισχύουν σήμερα με το επίδομα διακίνησης

Σύμφωνα με το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, για το επίδομα διακίνησης, δικαιούχοι είναι άτομα με παραπληγία, παραμόρφωση ή αδυναμία των κάτω άκρων σε βαθμό που υπερβαίνει το 39%, τα οποία εργάζονται ή φοιτούν, όπως και άτομα με περιορισμό της οξύτητας της όρασης και των δύο οφθαλμών, ώστε αυτή στον καλύτερο οφθαλμό να μην υπερβαίνει, έστω και με διορθωτικούς φακούς, τα 6/36, τα οποία εργάζονται ή φοιτούν. Επίσης, δικαιούχοι είναι τετραπληγικά άτομα, αλλά και τυφλά άτομα (η οξύτητα της όρασης και των δύο οφθαλμών είναι τέτοια ώστε αυτή στον καλύτερο οφθαλμό να μην υπερβαίνει, έστω και με διορθωτικούς φακούς, τα 6/60).

Όσον αφορά το ποσό, αυτό διαχωρίζεται σε 75 ευρώ μηνιαίως σε άτομα με σοβαρά προβλήματα στα κάτω άκρα τα οποία εργάζονται ή σπουδάζουν, σε 75 ευρώ σε τυφλά άτομα, ανεξαρτήτως εάν εργάζονται ή σπουδάζουν, σε 150 ευρώ σε άτομα που η όρασή τους δεν υπερβαίνει τα 6/36 στον καλύτερο οφθαλμό, τα οποία εργάζονται ή σπουδάζουν και 150 ευρώ σε τετραπληγικά άτομα, ανεξαρτήτως εάν εργάζονται ή σπουδάζουν.

Παράλληλα, υπάρχει το Σχέδιο Παροχής Επιδόματος Διακίνησης στους Αιμοκαθαιρόμενους Νεφροπαθείς, όπου δικαιούχοι είναι οι αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς, οι οποίοι είναι ενταγμένοι σε μόνιμο και τακτικό πρόγραμμα στις μονάδες αιμακθαιρόντων δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Το ποσό που τους παρέχεται είναι στα 75 ευρώ μηνιαίως για δικαιούχους που διαμένουν μόνιμα εντός Δήμων και 150 ευρώ μηνιαίως για δικαιούχους που διαμένουν εντός κοινοτήτων.

Ταυτόχρονα, υπάρχει το Σχέδιο Παροχής Επιδόματος Διακίνησης σε Άτομα με Θαλασσαιμία, όπου δικαιούχοι είναι τα άτομα με Θαλασσαιμία, τα οποία είναι ενταγμένα σε μόνιμο και τακτικό πρόγραμμα μεταγγίσεων σε δημόσια νοσηλευτήρια, με τα ποσά να είναι πανομοιότυπα και με τους ίδιους όρους, όπως και των ατόμων με αιμοκάθαρση.

Δειτε Επισης

Υποχωρεί για λίγο η σκόνη, αίθριος ο καιρός-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Έντονη ενόχληση ΟΠΑΚ για τα μη προσβάσιμα γήπεδα-Βλέπουν ομάδες, ζητούν λήψη μέτρων
Ψάχνει λύσεις για τις πισίνες το ΥΠΕΣ-Οι τρεις τύποι που διαχωρίζουν τις δημόσιες και τις ιδιωτικές
Γεν. Λογιστήριο: Αχρείαστα πιστοποιητικά αποδοχών συνταξιούχων κρατικών αξιωματούχων/υπαλλήλων
Εκ νέου ενώπιον της ΥΠΑΝ τα προβλήματα δημοσίων σχολείων Ύψωνα
Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να «αγοράζουν» τρία σπίτια στα κατεχόμενα
Σε απόγνωση οι συνταξιούχοι-Απαιτούν σεβασμό στα δικαιώματά τους και αναμένουν μέτρα στήριξης
Το 10% τροφίμων, που σπαταλούνται στην ΕΕ συνδέεται με επισήμανση ημερομηνίας
Έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής του έργου eΔΕΑ σε τρία Λύκεια
Αυξημένα κατά 20% τα παράπονα στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο το 2023