Εγείρει θέμα μόνιμης αναπλήρωσης ΠτΔ και ΠτΒ η Αννίτα-Το θέτει στη σύσκεψη Αρχηγών

Οι προαναγγελίες του Ζαχαρία Κουλία για διορισμό Γενικού Ελεγκτή, μετά την ανάληψη της Προεδρίας, εν τη απουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Προέδρου της Βουλής, που ανάγκασε την τελευταία να ακυρώσει επίσημο ταξίδι της στην Μάλτα, για να παραμείνει προεδρεύουσα, άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου, για νομοθετική ρύθμιση του θέματος.

Σε δήλωση της, η Πρόεδρος της Βουλής, θα θέσει επί τάπητος το θέμα στη Σύσκεψη Αρχηγών που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη, ώστε να εξευρεθεί φόρμουλα, για να λυθεί το ζήτημα.

Σύμφωνα με την κ. Δημητρίου, «ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και αναπληρούσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε περίπτωση πρόσκαιρης απουσίας ή προσωρινού κωλύματος, σύμφωνα με το Άρθρο 36.2 του Συντάγματος, κρίνω αναγκαίο να δηλώσω ότι η Βουλή ως σώμα πρέπει να εγκύψει άμεσα στο ζήτημα της μόνιμης αναπλήρωσης των δύο λειτουργημάτων, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Βουλής, όταν και εφόσον συντρέχει ανάγκη και υπό το πρίσμα του Άρθρου 72.3 του Συντάγματος».

Όπως σημειώνει «σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, σε περίπτωση απουσίας του Προέδρου της Βουλής τα καθήκοντα αυτού ασκούνται από τον γηραιότερο Βουλευτή, εκτός αν αποφασισθεί διαφορετικά».

Στην παρούσα φάση, συνεχίζει, «η ανάγκη λήψης Απόφασης από το Σώμα για μόνιμη αναπλήρωση της Προέδρου της Βουλής προκύπτει ως αποτέλεσμα των πρόσφατων δημόσιων δηλώσεων για διορισμό Γενικού Ελεγκτή, γεγονός το οποίο προκάλεσε αχρείαστους τριγμούς θεσμικής φύσεως που επιβάλλουν τη μόνιμη αντιμετώπιση του ζητήματος, πρώτιστα για λόγους διασφάλισης της αναγκαίας θεσμικής σταθερότητας και τάξης».

Καταληκτικά, τονίζει πως «συνεπώς, θεωρώ επιβεβλημένο να θέσω το ζήτημα στη Σύσκεψη Αρχηγών ή/και Εκπροσώπων των κομμάτων, την προσεχή Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2024».

Υπενθυμίζεται ότι η απουσία του Προέδρου Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη, για τη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών, σε συνδυασμό με την μετάβαση της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου στην Μάλτα, για επίσημη επίσκεψη, καθιστούσε τον Ζαχαρία Κουλία, ως Προεδρεύων της Δημοκρατίας καθότι είναι ο αρχαιότερος βουλευτής.

Στη βάση τούτου, ο κ. Κουλίας έδωσε τελεσίγραφο στην Κυβέρνηση, προειδοποιώντας πως εάν δεν διοριστεί ο νέος Γενικός Ελεγκτής, μέχρι τις 12:20 το μεσημέρι της Τετάρτης, ώρα κατά την οποία αναχωρεί από την Κύπρο η Αννίτα Δημητρίου, τότε θα προχωρήσει ο ίδιος στον διορισμό.

Ωστόσο, η πρόεδρος της Βουλής, προκειμένου να βάλει φρένο στον βουλευτή, ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι της και ως εκ τούτου, ματαιώνονται οι προθέσεις του Ζαχαρία Κουλία.

Η τοποθέτηση της Αννίτας

Ακολούθως σε ανακοίνωση της χθες, η Πρόεδρος της Βουλής, ανέφερε πως «ως αιρετοί αντιπρόσωποι των πολιτών που μας τίμησαν με την ψήφο τους οφείλουμε στις δύσκολες στιγμές να δηλώνουμε το παρών μας. Αυτή τη στιγμή επιβάλλεται να διασφαλίσουμε την ομαλότητα και τη σταθερότητα στον τόπο μας, η οποία πλήττεται από δημόσιες δηλώσεις».

Υπό τις δεδομένες περιστάσεις, όπως σημείωσε, «αποφάσισα να ακυρώσω το προγραμματισμένο ταξίδι μου στη Μάλτα, μεταξύ 25ης και 27ης Σεπτεμβρίου 2024, για την εκπροσώπηση της χώρας μας στη 17η Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων Μικρών Κρατών της Ευρώπης, στην οποία θα με εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χάρης Γεωργιάδης».

Περαιτέρω, όπως είχε υποδείξει, «δεν είναι δυνατόν να επιτρέπουμε σε μία κρίση να γεννάει άλλη κρίση, αλλά οφείλουμε με υπευθυνότητα να θωρακίσουμε θεσμούς και να τιμήσουμε τα αξιώματα που υπηρετούμε. Οι θεσμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να ασκούνται με τρόπο που να προκαλούν ανησυχία και αμηχανία στους πολίτες ειδικά από όσους έχουν τη θεσμική υποχρέωση και το καθήκον να τους διασφαλίζουν, να τους προστατεύουν και να τους σέβονται. Οφείλουμε, συνεπώς, να την οδηγήσουμε σε μια διαφορετική διέξοδο. Θεσμική και ενωτική, που θα αντιμετωπίζει οριστικά τις παθογένειες του παρελθόντος».

Το ΑΚΕΛ το είχε προτείνει αλλά παραμερίστηκε

Πάντως, σε ανάρτησή του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε πως αυτή ήταν μια εισήγηση του ΑΚΕΛ από τον Απρίλιο, η οποία παραμερίστηκε.

Όπως ανέφερε, το ΑΚΕΛ «από τον περασμένο Απρίλιο έχει καταθέσει προτάσεις για εκσυγχρονισμό του Κανονισμού της Βουλής που περιλαμβάνει και το θέμα της αναπλήρωσης του Προέδρου της Βουλής». Πρόσθεσε πως είχε συγκληθεί τότε μια και μοναδική Συνεδρία της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής. Μετά το θέμα παραμερίστηκε, όχι με ευθύνη του ΑΚΕΛ. «Γι’ ακόμα μια φορά Επιμηθείς, αντί Προμηθείς», σχολίασε ο κ. Στεφάνου.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος. «Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας που η πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ φαίνεται να έχει υιοθετήσει την πρόταση που κατάθεσα εκ μέρους του ΑΚΕΛ σε ανύποπτο χρόνο και ανεξάρτητα από τα γεγονότα με τον κ. Κουλία», ανέφερε ο Γιώργος Λουκαΐδης.

Ειδικότερα, εξήγησε, το ΑΚΕΛ έθεσε από τον περασμένο Απρίλιο προς προβληματισμό το ζήτημα αυτό, στην πρώτη και μοναδική συνεδρία της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής. «Είμαστε το μόνο κόμμα που κατέθεσε πακέτο προτάσεων για εκσυγχρονισμό του κανονισμού της Βουλής», τόνισε.

«Βλέποντας να υπάρχει πρόβλημα με την αντικατάσταση του/της προέδρου της Βουλής, ο στόχος ήταν να διαπιστώσουμε προθέσεις, μέσα από διαβούλευση, κατά πόσο υπήρχε δυνατότητα να συζητήσουμε έναν εναλλακτικό τρόπο αντικατάστασης του εκάστοτε Προέδρου της Βουλής, με έναν άλλο μηχανισμό, μέσω αντιπροέδρων. Η σημερινή θετική τοποθέτηση της προέδρου της Βουλής επί του θέματος, ελπίζουμε να έχει και συνέχεια και από άλλες πολιτικές δυνάμεις ώστε να πετύχουμε την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος