Διαβουλεύσεις με ΗΑΕ για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο στο GSI εξήγγειλε ο ΠτΔ

Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε προχωρημένες διαβουλεύσεις για σύσταση μιας από κοινού εταιρείας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και από Αμερική και το Κατάρ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο κανάλι OPEN Beyond της Ελλάδος η οποία μεταδόθηκε το Σάββατο το πρωί.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μίλησε, μεταξύ άλλων, για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδος, τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις και για τις σχέσεις του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.  

Ερωτηθείς για τις συζητήσεις μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κύπρου για την ηλεκτρική διασύνδεση και για τις διαβουλεύσεις που έγιναν, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης  δήλωσε ότι επρόκειτο για πολύ σημαντικές διαβουλεύσεις, ορισμένες εκ των οποίων έγιναν και στην παρουσία του ιδίου και του  Έλληνα Πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι «η τελευταία συνάντηση που έγινε κατ’ ιδίαν στη Λευκωσία, μετά από δική μας πρωτοβουλία, ήταν καθοριστικής σημασίας για να πάρουμε αυτή την πρώτη απόφαση».

Μιλώντας για την ηλεκτρική διασύνδεση ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την Κυπριακή Δημοκρατία για συμμετοχή και στο μετοχικό κεφάλαιο λέγοντας ότι αυτό είναι μια απόφαση η οποία θα ληφθεί το αμέσως επόμενο διάστημα καθώς αναμένονται ορισμένα δεδομένα για πλήρη αξιολόγηση της κατάστασης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε τη σημασία των συμβολαίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης αναφέροντας ότι ένα μέρος του έργου δεν έχει ακόμη υπογραφεί και αναμένονται τα πρώτα προσχέδια. Υπέδειξε ότι τα συμβόλαια είναι άμεσα συνυφασμένα με το κόστος, επισημαίνοντας ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια σε καμία απολύτως περίπτωση να πάρουμε μια απόφαση η οποία θα μετακυλήσει κόστος στον καταναλωτή».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε προχωρημένες διαβουλεύσεις για σύσταση μιας από κοινού εταιρείας ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς όπως είπε, υπάρχει ενδιαφέρον από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης. «Αντίστοιχο ενδιαφέρον μας έχει κοινοποιηθεί και από την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά και από το Κατάρ», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το εάν αυτοί που θα συμμετέχουν στο οικονομικό κομμάτι της διασύνδεσης θα είναι και σύμμαχοι της Κύπρου και της Ελλάδας σε ενδεχόμενο μιας απειλής από την Τουρκία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «σίγουρα όταν επενδύσουν σε ένα τέτοιο έργο τους ενδιαφέρει άμεσα και η υλοποίηση του έργου». Πρόσθεσε ότι δεν τίθενται σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα ούτε της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε της Ελληνικής Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι «το εν λόγω έργο επιχορηγείται με ένα πολύ μεγάλο ποσό από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι έργο κοινής ωφέλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Επανέλαβε ότι ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κύπρος θέτουν σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά τους δικαιώματα ούτε αποδέχονται τους τουρκικούς ισχυρισμούς.

Σε ερώτηση για το εάν ο ίδιος βρίσκεται σε ανοικτή καθαρή γραμμή με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και εάν υπάρχουν αστερίσκοι για την ηλεκτρική διασύνδεση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «μιλάμε ειλικρινά, μιλάμε πολύ συχνά για το συγκεκριμένο θέμα. Ενδεχομένως να έχουμε κάποιες  διαφορετικές προσεγγίσεις που μέσα από το διάλογο τις επιλύουμε».

Κληθείς να σχολιάσει την διπλωματία των όπλων ή των στόλων που αποτελεί συχνή πρακτική της τουρκικής πλευράς ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι Κύπρος και Ελλάδα δεν θα πρέπει να παρασύρονται σε ένα πεδίο που ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου από πλευράς Τουρκίας. Μίλησε ακόμη και για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ, σημειώνοντας ότι η Τουρκία – μέλος του ΝΑΤΟ –  παραβιάζει όλες αυτές τις κυρώσεις, βοηθώντας την Ρωσία να παρακάμψει τις συνέπειες αυτών των αποφάσεων.

Σε ερώτηση για την αλλαγή της πολιτικής της Γερμανίας στο μεταναστευτικό και για το τι προβλέπει ο ίδιος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το καθεστώς της Συρίας λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να στείλουμε πίσω στη Συρία μετανάστες γιατί δεν θεωρείται ως ασφαλής χώρα. Όποτε θέταμε αυτό το θέμα στην ΕΕ υπήρχε, κατά κύριο λόγο, αντίδραση από πλευράς Γερμανίας και βλέπουμε αυτή τη στιγμή αυτή την αλλαγή προσέγγισης από πλευράς Γερμανίας και θεωρώ αυτό θα μας οδηγήσει σε μια συζήτηση στην ΕΕ». Είπε ακόμη ότι σε πολλές των περιπτώσεων η Τουρκία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό.

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον Ελλάδα και Κύπρος θα μπορούσαν ρεαλιστικά να επιστρέψουν με οφέλη από την Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι «επιχειρούμε, υπάρχει θέληση από πλευράς Αθήνας, να αξιοποιήσουμε αυτό το βελτιωμένο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για να μεταφέρουμε μηνύματα προς στον Τούρκο Πρόεδρο». Πέραν των ελληνοτουρκικών σχέσεων, συνέχισε, είναι και οι τρέχουσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και στην Ουκρανία, επισημαίνοντας την βούληση από πλευράς ΕΕ για ουσιαστικότερη εμπλοκή στο Κυπριακό.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «διαχρονικά οι σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας είναι δύσκολες σχέσεις» εξηγώντας ότι «πολλές φορές ιστορικά, ειδικά αν το δούμε από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και προηγουμένως, δεν υπήρχε αυτή η ειλικρίνεια που πρέπει να διακατέχει δύο αδελφικά κράτη». Πρόσθεσε ότι από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του υπάρχει «απόλυτη ειλικρίνεια» με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ότι «ναι, υπάρχουν και θέματα που έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά μέσα από το διάλογο πάντα βρίσκουμε την κοινή συνισταμένη».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νίκος Κοτζιάς: Το Κραν Μοντανά τέλειωσε όταν η Τουρκία έβγαλε ψεύτη τον Γκουτέρες
Σε φάση… υπερβολικής ανανέωσης ο ΔΗΣΥ-Οι αλλαγές δυσκολεύουν την εξίσωση των Βουλευτικών
Δέσμη μέτρων για δημογραφικό-Αύξηση επιδόματος τοκετού και γονικής άδειας, 200 ευρώ σε μητέρες κάτω των 30
Τα είπαν για Κυπριακό και ελληνοτουρκικά Στεφάνου-Μητσοτάκης
Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό της Παλαιστίνης απευθύνει η Πρεσβεία
Δίχως τέλος η κρίση στη «βουλή» των κατεχομένων-Δεν κατάφερε να συνεδριάσει η «ολομέλεια»
Η μάχη για ισότητα των φύλων, η ποσόστωση 50-50 σε αξιώματα και το καρκίνωμα της εμπορίας προσώπων
Διμερείς σχέσεις, κατάσταση σε Λίβανο και Γάζα στο επίκεντρο συζήτησης Κόμπου με Αλ Θάνι
Δεν επαναδιεκδικεί βουλευτική έδρα ο Δίπλαρος ακόμα και αν τροποποιηθεί το Καταστατικό του ΔΗΣΥ
Αναστατωμένη η Άγκυρα μετά τη συνάντηση ΠτΔ-Μπάιντεν-Θέλουν μεροληψία υπέρ τους