Μπορούσε ή δεν μπορούσε, ήθελε ή δεν ήθελε η Αστυνομία να αποτρέψει τα τεκταινόμενα στο Άλφαμεγα;
09:16 - 16 Σεπτεμβρίου 2024
Από όποια οπτική γωνία και να δει κανείς τα τεκταινόμενα που εκτυλίχθηκαν πριν και μετά το ντέρμπι στο Άλφαμεγα, μεταξύ ΑΕΛ και Απόλλωνα, θα διαπιστώσει πως προκύπτουν ένα σωρό ερωτήματα. Τόσο σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό πλάνο της Αστυνομίας αλλά και τις αποφάσεις της, όσο και με τα όσα προωθούνται μετά και τα σοβαρά επεισόδια έξω από το γήπεδο.
Καταρχάς θα πρέπει να ξεκαθαριστεί και να τονιστεί πως την πρωταρχική ευθύνη, σε ό,τι αφορά το πεδίο μάχης που στήθηκε έξω από το γήπεδο, την φέρουν χωρίς αμφισβήτηση, οι οπαδοί ή καλύτερα, η μερίδα οπαδών, των 20-30 ατόμων. Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί πως τα επεισόδια δεν εκτυλίχθηκαν μεταξύ οπαδών, αλλά μεταξύ ΑΕΛιστών και Αστυνομίας και ούτε εντός αγωνιστικού χώρου.
Συνεπώς, είναι για αυτό το λόγο που αρκετοί θεωρούν πως το «παιχνίδι» από πλευράς Αστυνομίας, πριν την διακοπή του αγώνα, ήταν στημένο, ώστε να προωθήσει ξανά την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, ένα μέτρο που είχε τεθεί σε εφαρμογή στα μέσα της περσινής ποδοσφαιρικής χρονιάς. Ωστόσο, ακόμα και όταν ίσχυε το μέτρο, είχαν εκτυλιχθεί ανάλογα επεισόδια με τα χθεσινοβραδινά, εκτός γηπέδου, είτε μεταξύ οπαδών και Αστυνομίας, είτε μεταξύ οπαδών.
Ως εκ τούτου, ακόμα και αν εφαρμοστεί ξανά το συγκεκριμένο μέτρο, είναι ξεκάθαρο πως δεν αποτρέπονται τέτοιου είδους επεισόδια, αφενός γιατί ήταν εκτός γηπέδου και το το μέτρο δεν έχει καμία σχέση και αφετέρου, δεν επρόκειτο για μάχες μεταξύ οπαδών αλλά με την Αστυνομία. Αυτό από μόνο δημιουργεί ακόμη περισσότερες σκιές γύρω από την στάση της Αστυνομίας, πριν και μετά τα επεισόδια και την διακοπή του αγώνα, ενισχύοντας τις αμφιβολίες σε όσους θεωρούν πως οι Αρχές προώθησαν την χθεσινοβραδινή κατάληξη στο Άλφαμεγα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όσα έγιναν στο AlphaMega λεπτό προς λεπτό-Πώς μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη υπό τα βλέμματα της Αστυνομίας
Και πάλι αποτυχία
Μέρες πριν το ντέρμπι, η Αστυνομία διαμήνυε σε όλους τους τόνους, την ετοιμότητα της, ενώ όλοι γνώριζαν την επικινδυνότητα της κατάστασης, δεδομένου πως πέραν του αγώνα, την ίδια ώρα πραγματοποιούσε πορεία η Θύρα 9. Με απλά λόγια, εκτός του ότι η Αστυνομία είχε άπλετο χρόνο να προετοιμαστεί, δήλωνε πως ήταν πανέτοιμη!
Κρίνοντας όμως εκ του αποτελέσματος, απέτυχε ξανά να βγάλει εις πέρας την αποστολή της. Και δυστυχώς, δεν ήταν η πρώτη φορά, αντιθέτως όλοι θα θυμούνται πως ο Αρχηγός της Δύναμης ήταν με το ένα βήμα έξω από το Σώμα, λόγω των επεισοδίων σε Λεμεσό και Πάφο, με τον Πρόεδρο εν τέλει να τον αφήνει στην θέση του. Όχι γιατί θεωρούσε πως δεν έφερε ευθύνες για τα όσα εκτυλίχθηκαν, αλλά γιατί έλαβε αρνητικές απαντήσεις από τους υποψήφιους διαδόχους του Στέλιου Παπαθεοδώρου.
Ενώ γνώριζαν τους κινδύνους, η Αστυνομία πιάστηκε ξανά στον ύπνο, αφού 17 πρόσωπα κατάφεραν να περάσουν μέσα στο γήπεδο χωρίς έλεγχο. Και ο αριθμός 17 δεν είναι τυχαίος. Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση της Αστυνομίας, που έδωσε στην δημοσιότητα τα πρόσωπα όσων εισήλθαν στο γήπεδο και οι οποίοι καταγράφηκαν από τις κάμερες. Και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί πως με βάση την αστυνομική ανακοίνωση, δεν μιλάμε για 200 ή 500 οπαδούς που κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό, αλλά για 17 πρόσωπα!
Με απλά λόγια, η Αστυνομία δεν κατάφερε να ελέγξει 17 πρόσωπα, με αποτέλεσμα να αποφασίσει πως οι οπαδοί της ΑΕΛ πρέπει να εξέλθουν από το γήπεδο για να ελεγχθούν. Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί πως οι χιλιάδες οπαδοί του Απόλλωνα πέρασαν από έλεγχο αλλά κατάφεραν - παρά τους εξονυχιστικούς ελέγχους - να περάσουν στο γήπεδο δεκάδες φωτοβολίδες και πυρσούς! Συνεπώς, το συμπέρασμα που εξάγεται είναι πως η Αστυνομία, απέτυχε και στα δύο μέτωπα των ελέγχων.
Αν και προωθείται το αφήγημα πως την ευθύνη έχουν επιτηρητές, θεωρείται τουλάχιστον αστείο η Αστυνομία να δηλώνει ετοιμότητα της προηγούμενες μέρες, να γνωρίζει τα δεδομένα αλλά εκ των υστέρων να μετατοπίζει τις ευθύνες στους επιτηρητές.
Από εκεί και πέρα, εύλογα προκύπτουν ερωτήματα και σε σχέση με την απόφαση να διακοπή ο αγώνας για μια ώρα, ώστε να ελεγχθούν οι οπαδοί της ΑΕΛ. Ακολούθως, εισήλθαν ξανά στο γήπεδο και ο αγώνας δεν άρχισε ποτέ. Συνεπώς, η Αστυνομία θα πρέπει να απαντήσει γιατί κατάφεραν να εισέλθουν ξανά στο γήπεδο οι παρανομούντες οπαδοί; Δεν μπορούσε να αποτραπεί η είσοδος τους ή μήπως αυτό ήταν το πιο βολικό σενάριο προκειμένου να μην αρχίσει ο αγώνας;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πατούν στα επεισόδια και επαναφέρουν τα θέλω τους οι Αρχές-Το αυτογκόλ Αρχηγού περί καλής θελήσεως
Θα απαγορευτεί η μετακίνηση τρομοκρατών;
Από όποια οπτική γωνιά και να το δει κανείς, αντιλαμβάνεται πως 17 άτομα - φανερά πιο οργανωμένοι - κατάφεραν να γκρεμίσουν το... πολυδιαφημιζόμενο φρούριο της Αστυνομίας και να αδειάσουν ολόκληρο το επιχειρησιακό πλάνο, αφού χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο, πέρασαν αντικείμενα, εξήλθαν από το γήπεδο, μπήκαν ξανά και στο φεύγα μετέτρεψαν και τους δρόμους σε πεδίο μάχης.
Με βάση τα όσα προκύπτουν, θεωρείται δεδομένο πως το σχέδιο της Αστυνομίας, που είχε πλήρη επίγνωση, απέτυχε και δεν κατάφερε να προστατεύσει, όχι μόνο το κοινό αλλά και τα ίδια τα μέλη της, δεδομένου πως τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν σοβαρά.
Και δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που η κοινή γνώμη γίνεται μάρτυρας ενός αποτυχημένου επιχειρησιακού πλάνου, το οποίο σχεδιαζόταν εδώ και καιρό. Είναι για αυτό το λόγο εξάλλου που ο κόσμος διερωτάται πώς θα διατηρήσει την ασφάλεια η Αστυνομία, σε κάτι μεγαλύτερο.
Αν για παράδειγμα υπήρχε σχέδιο τρομοκρατικού χτυπήματος, οργανωμένο από 17 πρόσωπα, τι θα έκανε η Αστυνομία; Θα παρέδιδε τα όπλα και θα ζητούσε απαγόρευση μετακίνησης τρομοκρατών, από τη μία επαρχία στην άλλη, ώστε να αποτραπεί το χτύπημα;
Οι διαδοχικές αποτυχίες της Αστυνομίας, τρομάζουν ολόκληρη την κοινωνία και τους πολίτες της, οι οποίοι από την μία δεν νιώθουν ασφάλεια στην ίδια τους την χώρα και από την άλλη, χάνεται όλο και περισσότερο η εμπιστοσύνη σε ένα από τους κορυφαίους θεσμούς. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί πλέον και ο ίδιος γνωρίζει πως δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά αντιθέτως, κάθε φορά και χειρότερα! Και θεωρείται δεδομένο πως ολόκληρη η κοινωνία δεν μπορεί να εξαρτάται από 10, 20 ή 30 χούλιγκαν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λάθη, συγκυρία ή το παιγνίδι ήταν στημένο κι από πριν ξεπουλημένο;