Αντιδρά και το «υπεξ» για την συνεργασία ΚΔ-ΗΠΑ-«Μεροληπτική και επικίνδυνη η στάση»

Για μεροληπτική και επικίνδυνη υποστήριξη των ΗΠΑ προς την «ε/κ διοίκηση», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, κάνει λόγο το «υπουργείο εξωτερικών», σχολιάζοντας την ανακοίνωση από το αμερικανικό ΥΠΑΜ στις 10 Σεπτεμβρίου ότι υπογράφηκε οδικός χάρτης βασισμένος στη διμερή αμυντική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, γραπτή ανακοίνωση του «υπεξ» αναφέρει ότι «η συμφωνία αυτή, που αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα της αυξανόμενης στήριξης που δίνουν οι ΗΠΑ στην ε/κ πλευρά το τελευταίο διάστημα, καλύπτει τα στοιχεία συνεργασίας που μπορούν να υπάρξουν μεταξύ των δύο μερών σε βασικά ζητήματα ασφάλειας. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του προαναφερθέντος οδικού χάρτη είναι η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο πλευρών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενοχλημένοι οι Τούρκοι με τις ΗΠΑ για στρατιωτική συνεργασία με Κύπρο-«Προβληματική κατάσταση για τις σχέσεις μας»

Προστίθεται ότι οι ελλιμενισμοί πολεμικών πλοίων του Αμερικανικού Ναυτικού στην «ε/κ πλευρά», τα βήματα για την προώθηση της «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» και η ετήσια ανανέωση της απόφασης των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, «είναι συγκεκριμένοι δείκτες της μεροληπτικής υποστήριξης που δίνουν οι ΗΠΑ στην ε/κ πλευρά κατά την περίοδο αυτή. Έχουμε υποδείξει πολλές φορές τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί αυτή η επικίνδυνη υποστήριξη, ειδικά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου βρίσκεται η Κύπρος, σε βάρος της διατάραξης όλων των ισορροπιών. Οι ΗΠΑ προτιμούν να συνεχίσουν την προκατειλημμένη υποστήριξή τους προς την ε/κ πλευρά, παίρνοντας κάθε ρίσκο».

Το «υπεξ» αναφέρει ότι προτρέπει τις ΗΠΑ, «τις οποίες πλέον βλέπουμε ως ξεκάθαρο μέρος στο Κυπριακό, να ενεργήσουν με κοινή λογική. Τις καλούμε να σταματήσουν τις προσπάθειες για αλλαγή των λεπτών ισορροπιών στην περιοχή και να τερματίσουν την προκατειλημμένη στάση τους απέναντι στην Κύπρο».

Καταλήγει δε αναφέροντας ότι είναι πάντα προετοιμασμένοι απέναντι σε κάθε απειλή που μπορεί να προκύψει κατά του τουρκοκυπριακού «λαού» και επιφυλάσσουν το δικαίωμα να προβούν στη λήψη των «απαραίτητων μέτρων» μαζί με τη «μητέρα πατρίδα Τουρκία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα
Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις Χριστοδουλίδη για αντικατάσταση Οδυσσέα