Στην τελική ευθεία η συζήτηση για αλλαγή νομοθεσίας για λαϊκές-Η πρόνοια που προβληματίζει

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι μπαίνει η συζήτηση, αναφορικά με την τροποποίηση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, ώστε να μην επιτρέπεται η δραστηριοποίηση των εμπόρων, με την Επιτροπή Γεωργίας να επιδιώκει όπως ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες και προωθηθεί το τελικό κείμενο ενώπιον της Ολομέλειας. Στο μεταξύ, μία πρόνοια αναφορικά με την δυνατότητα κάποιοι παραγωγοί από τα ορεινά να μπορούν να πωλούν προϊόντα άλλων αγροτών φαίνεται να προκάλεσε αντιδράσεις και προβληματισμό.

Η συζήτηση που είχε προκαλέσει έντονη ενόχληση, ειδικά στους εμπόρους που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, δεδομένου ότι τους πετούν στην ουσία έξω και δεν τους επιτρέπουν να συνεχίσουν την δράση τους, αλλά και στους αγρότες και παραγωγούς, αφού τόσα χρόνια βιώνουν την αδικία και την κατάσταση που επικρατεί. Η Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής είχε από καιρό ξεκινήσει τις διαδικασίες για αλλαγή της νομοθεσίας και αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο.

Ουσιαστικά, στη σημερινή συνεδρία αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι η πρόταση που είχαν καταθέσει κάποιες αγροτικές οργανώσεις, όπως δοθεί η δυνατότητα σε παραγωγούς από τα ορεινά να πωλούν προϊόντα από άλλους αγρότες στα ορεινά, που δεν δραστηριοποιούνται στην λαϊκή αγορά. Στόχος είναι όπως η συζήτηση ολοκληρωθεί σήμερα και το τελικό κείμενο προωθηθεί στην Ολομέλεια το συντομότερο δυνατό για ψήφιση και άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωνάζουν οι αγρότες για την αταξία με εμπόρους στις λαϊκές-«Ασυδοσία και αθέμιτος ανταγωνισμός»

Με θετικό μάτι βλέπει την πρόταση ο Παναγροτικός

Η πρόταση που αφορά τους παραγωγούς στα ορεινά φαίνεται ότι έχει ικανοποιήσει τον Παναγροτικό Σύνδεσμο, ο οποίος βλέπει με θετικό μάτι τη συγκεκριμένη πρόνοια, παρά το γεγονός ότι η αρχική ιδέα στη λαϊκή είναι ότι ο κάθε γεωργός φέρνει τα δικά του προϊόντα.

«Σύμφωνα με τις εξηγήσεις που έδωσαν οι συνάδελφοι που πρότειναν αυτή την πρόνοια, είναι πολύ μικρή η έκταση των γεωργών που είναι στα ορεινά, ειδικά λόγω μορφολογίας του εδάφους. Αν για παράδειγμα ο ένας παράγει κεράσια και ο γείτονας έχει κάποια οποροκηπευτικά, να δικαιούται να τα φέρει ο ένας, για να μπορεί να καλύψει τα έξοδά του. Φτάνει να είναι προϊόντα που παράγονται μόνο στα ορεινά», εξήγησε στον REPORTER ο εκπρόσωπος του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου, Αναστάσης Γιαπάνης.

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη πρόνοια βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η συζήτηση κατά πόσο θα υπάρχει αυτή η εξαίρεση, δεδομένου ότι αλλάζει το πνεύμα της κουλτούρας της λαϊκής, ενώ δίνεται και παραθυράκι για δραστηριοποίηση των εμπόρων.

«Είναι μία πρόταση που θέλει λίγη συζήτηση. Εμείς δεν είμαστε κάθετα εναντίον, όμως υπάρχει προβληματισμός, για να δούμε πώς θα βοηθήσει τους αγρότες της ορεινής περιοχής. Το θέμα είναι ότι πρέπει να παραμείνουν στην ύπαιθρο και να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται. Είναι και θέμα επιβίωσης».

Αρκετά προβληματισμένη η ΠΕΚ

Από την άλλη, αρκετά προβληματισμένη για τη συγκεκριμένη πρόνοια παρουσιάζεται η Παναγροτική Ένωση Κύπρου, που θεωρεί ότι αναιρεί εντελώς την προσπάθεια που γίνεται τους τελευταίους μήνες, για να υπάρξει αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των λαϊκών αγορών και απλά μετακινεί την ευθύνη για έλεγχο από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Γεωργίας.

«Εμείς έχουμε ένα γενικό προβληματισμό κατά πόσο χρειαζόταν να κάνουμε νέα νομοθεσία, όταν σε αυτή εντάσσουμε πρόνοιες από την παλιά νομοθεσία, οι οποίες είναι και αυτές που δημιουργούσαν τα μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των λαϊκών αγορών και δεν μπορούσαν να ελεγχθούν απλά αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, στην προηγούμενη νομοθεσία υπήρχε πρόνοια να υπάρχουν στις λαϊκές πωλητές, που δεν είναι οι ίδιοι παραγωγοί αλλά έλεγε ότι έπρεπε να αγοράζουν από τους αγρότες, όμως αυτό δεν τηρείτο και αγόραζαν από χονδρική», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της ΠΕΚ, Χρίστος Παπαπέτρου.

Αυτό που προκάλεσε τον προβληματισμό της ΠΕΚ είναι ότι είναι για το συγκεκριμένο θέμα υπήρχαν έντονες αντιδράσεις εδώ και αρκετό καιρό, ενώ παρά το γεγονός ότι στις λαϊκές υπήρχαν έμποροι, δεν ακολουθούσαν τις πρόνοιες της νομοθεσίας που αφορούσαν το δικό τους κομμάτι.

«Πώς είμαστε βέβαιοι ότι αυτή τη φορά θα ακολουθούν τη νομοθεσία, θα ελέγχεται και θα εφαρμόζεται; Η θέση μας ως οργάνωση, μετά από αρκετό προβληματισμό, είναι ότι η λαϊκή αγορά, για να είναι αποτελεσματική και να διαδραματίσει το ρόλο που θέλει, πρέπει να πωλούν την παραγωγή τους οι αγρότες και οι παραγωγοί. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να ελεγχθούν αποτελεσματικά οι πρόνοιες της νομοθεσίας και μόνο έτσι θα προσελκύσουμε τους καταναλωτές να προτιμούν τις λαϊκές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγελίες για παραβιάσεις στη νομοθεσία των Λαϊκών Αγορών-Ψάχνουν αλλαγές στην Επ. Γεωργίας

Δειτε Επισης

Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα