Φωνάζουν οι αγρότες για την αταξία με εμπόρους στις λαϊκές-«Ασυδοσία και αθέμιτος ανταγωνισμός»

Στο προσκήνιο, για ακόμη μία φορά, έρχεται το θέμα με τις λαϊκές αγορές και την αταξία που επικρατεί, αναφορικά με τις ομάδες των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται εντός αυτών, με τις αγροτικές οργανώσεις να υπογραμμίζουν τα προβλήματα που προκύπτουν σε σχέση με το γεγονός ότι ακόμη υπάρχουν έμποροι που πωλούν προϊόντα, τα οποία δεν είναι δικά τους, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αθέμιτος ανταγωνισμός και οι τιμές των προϊόντων να είναι στα ύψη.

Τα τελευταία χρόνια στις λαϊκές αγορές, έχει δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που δεν είναι και τόσο φιλικό προς τους παραγωγούς και τους αγρότες, που ήταν εκείνοι που με κόπους, αφοσίωση και θυσίες κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανές τις αγορές. Το γεγονός ότι εντός των λαϊκών αγορών υπάρχουν επαγγελματίες που πωλούν προϊόντα, τα οποία δεν είναι δικά τους και είναι κοινώς γνωστοί ως έμποροι, έχει προκαλέσει δυσφορία στους παραγωγούς, που προσπαθούν να πωλήσουν τα αγαθά τους στους καταναλωτές, σε προσιτές τιμές.

«Το αγροτικό κίνημα και δη ο Παναγροτικός, δεν δέχεται να μπορούν οι έμποροι να παίρνουν προϊόντα στις λαϊκές αγορές. Οι λαϊκές αγορές είναι για τους παραγωγούς, τους αγρότες, να μπορούν να παίρνουν τα προϊόντα τους σε μία αγορά, όπου ο καταναλωτής μπορεί να αγοράζει φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, χωρίς να υπάρχουν μεσάζοντες», εξήγησε στον REPORTER ο γενικός γραμματέας του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου, Αναστάσης Γιαπάνης.

Η παρουσία των εμπόρων στις λαϊκές αγορές έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται και αθέμιτος ανταγωνισμός, καθώς στις πλείστες των περιπτώσεων είναι άτομα που οικονομικά είναι ευκατάστατοι και μπορούν να στήσουν τους πάγκους τους σε αρκετά σημεία μέσα στη λαϊκή αγορά, σε αντίθεση με τους αγρότες, που μόνο σε ένα σημείο μπορούν να στηθούν.

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, επειδή εκτός από το γεγονός ότι υπάρχει θέμα με τα προϊόντα που φέρουν, οι έμποροι ενοικιάζουν περιοχή από τους δήμους, για να μπορούν να βάζουν τα προϊόντα τους, σε διαφορετικά σημεία. Είναι συγκεκριμένα τα σημεία που ένας παραγωγός μπορεί να βρίσκεται μέσα στη λαϊκή. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού».

Παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει υφιστάμενη νομοθεσία, που αναφέρει ότι οι έμποροι δεν πρέπει να βρίσκονται εντός των λαϊκών αγορών, εντούτοις οι έλεγχοι είναι μηδαμινοί, με τον Παναγροτικό να καλεί την Κυβέρνηση να αναλάβει δράση.

«Η ουσία είναι ο καταναλωτής να παίρνει προϊόντα που είναι ποιοτικά, κυπριακά και φτηνά, να τα παράγει ο ίδιος. Με τη νομοθεσία που υπάρχει έπρεπε να ήταν εκτός από τις λαϊκές οι έμποροι. Ζητούμε να υπάρχουν αυστηρότεροι έλεγχοι από πλευράς Κυβέρνησης».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΠΕΚ

Τα ίδια προβλήματα καταγράφει και η Παναγροτική Ένωση Κύπρου, με τον γενικό γραμματέα της, Χρίστο Παπαπέτρου, να τονίζει πως αυτή τη στιγμή στις λαϊκές αγορές γίνεται μία ασυδοσία, καθώς υπάρχουν διάφορα προϊόντα που δεν έπρεπε να εντοπίζονται εκεί.

«Την περίοδο της κρίσης, αποφασίσαμε να δώσουμε το δικαίωμα σε κάποιους ανθρώπους, που ήταν γνωστοί ως πλανόδιοι πωλητές, με κάποιες προϋποθέσεις, να συνεχίσουν να εδράζονται στις λαϊκές. Όμως, μετά την ψήφιση της νομοθεσίας, δεν τις εφαρμόζουν. Για παράδειγμα, εκείνα τα προϊόντα που πωλούν, πρέπει να τα αγοράζουν από τους παραγωγούς και όχι από χονδρικές, με αποτέλεσμα να γεμίζουν τις λαϊκές με ξένα προϊόντα», υπέδειξε ο κ. Παπαπέτρου.

Αυτό που ζητά η ΠΕΚ είναι όπως αρχίσουν οι έλεγχοι από πλευράς αρμοδίων υπηρεσιών, ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα που παρατηρούνται, καθώς δημιουργεί τεράστια προβλήματα τους παραγωγούς και τους αγρότες, που καλούνται να εργαστούν απέναντι στους εμπόρους.

«Υπάρχει μία νομοθεσία που είναι ανενεργή, δεν εφαρμόζεται επειδή κάποιοι δεν ήθελαν να εφαρμοστεί, που έλεγε ότι έπρεπε να φύγουν εκτός των λαϊκών αγορών οι έμποροι. Πριν δύο χρόνια κατατέθηκε μία νέα νομοθεσία, από πλευράς Υπουργείου Γεωργίας, που θα αναλαμβάνει τον έλεγχο. Είναι μία νομοθεσία που προσπαθεί να βάλει μία τάξη και να δημιουργήσει μία λαϊκή αγορά για τους παραγωγούς, με τους παραγωγούς».

Περιμένει το τελικό κείμενο της νομοθεσίας η Βουλή

Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής, η οποία αναμένει το τελικό κείμενο του τροποποιητικού νομοσχεδίου, με το οποίο επιδιώκεται να μπει ένα τέλος στην κατάσταση που επικρατή αυτή τη στιγμή.

«Με τη νέα νομοθεσία μένουν στις λαϊκές αγορές μόνο οι αγρότες και παραγωγοί. Οι λαϊκές αγορές είναι για να υπάρχει απευθείας πώληση των προϊόντων από τους παραγωγούς προς τους καταναλωτές. Περιμένουμε το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, για να δούμε τι έχει αλλάξει, για να μπει τέλος στην αταξία», επεσήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975
Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία