Μπαλάκι η ευθύνη για τα χρωστούμενα των κομμάτων για εκλογές-Ποιοι έχουν να δίνουν στο κράτος και πόσα

Στο προσκήνιο επανέφερε η Ελεγκτική Υπηρεσία το πολυσυζητημένο θέμα των χρημάτων που έλαβαν και έπρεπε να επιστρέψουν ή των χρημάτων που δεν έλαβαν τα πολιτικά κόμματα, τόσο για τις Προεδρικές Εκλογές του 2018, όσο και για τις Βουλευτικές Εκλογές του 2021, με τα ποσά που θα έπρεπε να επιστραφούν να ανέρχονται στα δυόμιση εκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κουνάει το δάκτυλο η Ελεγκτική για τα... χρωστούμενα των κομμάτων-Εκκρεμεί ανάκτηση εκατομμυρίων ευρώ

Το εν λόγω ζήτημα, συζητείται τα τελευταία χρόνια, ωστόσο δεν προέκυψε οποιαδήποτε εξέλιξη, ενώ όπως καταγράφεται στην έκθεσή του Γενικού Ελεγκτή, δεν φαίνεται να έχουν ενεργοποιηθεί διαδικασίες για επιστροφή των χρημάτων, αντιθέτως, σε επιστολές που παραθέτει, υποδεικνύεται πως η ευθύνη για το ποιος και πώς θα εισπράξει τα χρωστούμενα, μετακυλίζεται από τον ένα στον άλλο. Είναι εξάλλου γι' αυτό τον λόγο που η Ελεγκτική Υπηρεσία εκφράζει τη θέση, πως θα πρέπει να ληφθούν νομικά μέτρα για ανάκτηση των ποσών.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης σημειώνει, ότι η Γενική Διευθύντρια της Βουλής, τους ενημέρωσε πως η Βουλή θεωρεί ότι το ζήτημα της τακτικής χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και της ανάκτησης των ποσών, τα οποία καταβλήθηκαν στα κοινοβουλευτικά κόμματα το έτος 2021, με βάση τα ποσοστά που είχαν λάβει κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2016 και τα οποία ακολούθως, κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2021 διαφοροποιήθηκαν, δεν αποτελεί αρμοδιότητά της. Μάλιστα, η Βουλή υποστηρίζει πως το κράτος, εφόσον κρίνει ότι πρέπει να ανακτήσει τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, έχει τους τρόπους συνταγματικά να το πράξει.

Θέλοντας να υποστηρίξει τη θέση του πως πλέον θα πρέπει να ληφθούν νομικά μέτρα, δεδομένου των αντικρουόμενων απόψεων ως προς το ποιος έχει την ευθύνη να εισπράξει τα χρήματα, ο Γενικός Ελεγκτής παραπέμπει στην επιστολή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, ημερομηνίας 30 Σεπτεμβρίου 2019, το οποίο στην ουσία είχε προβεί σε ενέργειες προς τα επηρεαζόμενα κόμματα, ενημερώνοντάς τα για την ανάγκη επιστροφής μέρους του ποσού, το οποίο είχε υπολογιστεί ως διαφορά, στο πλαίσιο συμβιβαστικής λύσης, με μοναδική ανταπόκριση του ΑΚΕΛ, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα, Συμμαχία Πολιτών, ΔΗΚΟ και Κίνημα Αλληλεγγύη.

Σχετικά με το ενδεχόμενο η Κυπριακή Δημοκρατία να διεκδικήσει δικαστικά το οφειλόμενο ποσό από τα εμπλεκόμενα κόμματα, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, όπως σημειώνει στην έκθεση της η Ελεγκτική Υπηρεσία, ανέφερε ότι η Νομική Υπηρεσία υπέδειξε πως το κράτος δεν έχει το νομικό έρεισμα για να εγείρει αγωγές έναντι των κομμάτων, καθότι δεν έχει υποστεί χρηματική ζημιά και δεν επιβαρύνθηκε με πρόσθετα έξοδα, ενώ πρόκειται για ζήτημα υλοποίησης προϋπολογισμού και λανθασμένης διαχείρισης.

Λαμβάνοντας υπόψη την τοποθέτηση της Νομικής Υπηρεσίας γύρω από το εν λόγω ζήτημα που παραμένει ανοιχτό, η Ελεγκτική Υπηρεσία εκφράζει την θέση πως εάν θα εγερθούν αγωγές, αυτές θα πρέπει να προωθηθούν χωρίς άλλη καθυστέρηση και χωρίς να έχει ουσιαστική σημασία, εάν η διαδικασία θα εκκινήσει από το Υπουργείο Οικονομικών ή από την Βουλή.

Σημειώνει δε, πως το επιχείρημα που έχει προβληθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει υποστεί χρηματική ζημιά και δεν επιβαρύνθηκε με πρόσθετα έξοδα, αφορά το 2021, για το οποίο πράγματι τυχόν ανάκτηση θα χρησιμοποιηθεί για ανακατανομή προς άλλα κόμματα, ωστόσο δεν αφορά το 2018, για το οποίο το κράτος έχει υποστεί χρηματική ζημιά.

«Σε κάθε περίπτωση, η Δημοκρατία έχει στη διάθεση της το εργαλείο του συμψηφισμού για το οποίο αρμόδιος είναι ο Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας τον οποίο καλέσαμε να προβεί στις σχετικές ενέργειες συμψηφισμού για το καλώς νοούμενο συμφέρον της Δημοκρατίας», υποδεικνύει στην έκθεση της η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Μόνο το ΑΚΕΛ επέστρεψε χρήματα

Όπως καταγράφεται στην ίδια έκθεση, το μοναδικό κόμμα που επέστρεψε οφειλόμενο ποσό, είναι το ΑΚΕΛ, ενώ το Κίνημα Αλληλεγγύη, απάντησε αρνητικά σε αίτημα για μείωση του οφειλόμενου ποσού.

Από την άλλη, ΔΗΚΟ και Συμμαχία Πολιτών, δεν απάντησαν έως την 1η Δεκεμβρίου 2021 κατά πόσο αποδέχονται τη συμβιβαστική πρόταση του Υπουργείο Οικονομικών, η οποία αφορούσε στην επιστροφή του ποσού της κρατικής χορηγίας που αντιστοιχεί σε πέντε μήνες έναντι των επτά μηνών που είναι το χρονικό διάστημα μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2021.

Όπως καταγράφεται στον πιο κάτω πίνακα, σε σχέση με το 2021, το ΑΚΕΛ επέστρεψε ένα ποσό ύψους 1500 ευρώ, όσο δηλαδή αναλογούσε για επιστροφή. Από την άλλη, το Κίνημα Αλληλεγγύη θα έπρεπε να παραδώσει ένα ποσό κοντά στις 250 χιλιάδες, ενώ η Συμμαχία Πολιτών ποσό κοντά στις 277 χιλιάδες ευρώ. Τέλος, το ΔΗΚΟ θα έπρεπε να παραδώσει ένα ποσό κοντά στις σαράντα χιλιάδες ευρώ,

Αντίθετα, επιπλέον ποσά έπρεπε να λάβουν ο ΔΗΣΥ (42 χιλιάδες), το ΕΛΑΜ (140 χιλιάδες), η ΕΔΕΚ (59 χιλιάδες), οι Οικολόγοι (17 χιλιάδες και η ΔΗΠΑ (318 χιλιάδες)

1

Με βάση τους υπολογισμούς αυτούς, θα έπρεπε να ανακτηθούν, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, από τα πιο κάτω κόμματα τα ακόλουθα ποσά:

2

Το σύνολο των πιο πάνω ποσών που θα έπρεπε να ανακτηθούν, θα έπρεπε να ανακατανεμηθούν στα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα ως ακολούθως:

3

Οι Προεδρικές Εκλογές του 2018

Σε ό,τι αφορά στις Προεδρικές Εκλογές του 2018, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως τα αποτελέσματα του ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, επί της νομιμότητας των εσόδων και δαπανών της προεκλογικής εκστρατείας των πολιτικών κομμάτων και βάσει της τότε ισχύουσας νομοθεσίας και των σχετικών γνωματεύσεων της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, πέραν του προαναφερθέντος ποσού των €577.513,72 που αφορά στις Βουλευτικές εκλογές του 2021, οκτώ κοινοβουλευτικά κόμματα που έλαβαν έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για τις Προεδρικές Εκλογές του 2018, οφείλουν να επιστρέψουν στο κράτος επιπλέον ποσό ύψους €2.091.200, που αφορά στην αδαπάνητη έκτακτη κρατική χορηγία που έλαβαν για σκοπούς προεδρικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, πρέπει να ανακτηθούν τα ποσά που παρουσιάζονται στον πιο κάτω πίνακα:

Capture

Δειτε Επισης

Αναχώρησαν από το λιμάνι Λεμεσού 1200 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα
Διόρισε Ειδική Εκπρόσωπο για Θρησκευτικές Ελευθερίες και Προστασία Μειονοτήτων στην Μέση Ανατολή ο ΠτΔ
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»
ΒΙΝΤΕΟ: Άκουσε τα κάλαντα από τις ένοπλες δυνάμεις ο ΠτΔ-Η έκπληξη της χορωδίας της Εθνικής Φρουράς
Θέλουν την παρέμβαση ΥΠΕΞ και ΗΕ για λύση μετά τα επεισόδια στη Δερύνεια οι αγροτικές οργανώσεις
Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα