Σε ξενοδοχεία της ίδιας εταιρείας οι πνιγμοί επτάχρονης και δεκάχρονης-Εκκρεμεί στη Βουλή ο νόμος για τις πισίνες

Πριν προλάβει να ολοκληρωθεί η έρευνα γύρω από την υπόθεση θανάτου του 7χρονου κοριτσιού, το οποίο πνίγηκε σε πισίνα ξενοδοχείου στον Πρωταρά και κατέληξε την ίδια μέρα στο Μακάρειο Νοσοκομείο, το νέο περιστατικό που σημειώθηκε σε άλλη πισίνα ξενοδοχείου στην ίδια Επαρχία, το περασμένο Σάββατο, με 10χρονη να εντοπίζεται αναίσθητη και να χαροπαλεύει για να κρατηθεί στη ζωή, δημιουργεί πολλά ερωτήματα γύρω από τους χειρισμούς, τους ελέγχους και την ασφάλεια που υπάρχει στις κολυμβητικές δεξαμενές των ξενοδοχειακών μονάδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε καταστολή η 10χρονη στο Μακάρειο-Λαμβάνει καταθέσεις στο ξενοδοχείο η Αστυνομία

Σε ό,τι αφορά στην περίπτωση της επτάχρονης, παρά τις καταγγελίες που είδαν το φως και ήθελαν τους ναυαγοσώστες να μην έχουν επιχειρήσει να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στην επτάχρονη, αλλά και τις καταγγελίες που έγιναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πως ενδεχομένως να μην διέθεταν την κατάλληλη εκπαίδευση για να πράξουν τα δέοντα, εντούτοις η Αστυνομία συνεχίζει τη διερεύνηση του περιστατικού, όπως αναφέρθηκε αρμοδίως στον REPORTER.

Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση της 10χρονης, όπου παρά τις αναφορές στον Τύπο ότι η πισίνα δεν είχε άδεια λειτουργίας και ούτε ναυαγοσώστες υπήρχαν στο χώρο, η θέση της Αστυνομίας είναι ότι όλα βρίσκονται υπό διερεύνηση για το περιστατικό κι ακόμα δεν έχουν καταλήξει σε οποιοδήποτε συμπέρασμα.

Πάντως, αστυνομική πηγή αναφέρει πως, τόσο το ξενοδοχείο που σημειώθηκε το πρώτο περιστατικό, όσο και αυτό που σημειώθηκε το δεύτερο, ανήκουν στην ίδια εταιρεία, ωστόσο άγνωστο εάν υπάρχουν κοινοί παρονομαστές σε ότι αφορά των τρόπο λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών ή εάν πρόκειται για συγκυρία.

Ωστόσο, όλα τα δεδομένα αξιολογούνται και βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αρχών, οι οποίες μόλις καταλήξουν σε οποιοδήποτε συμπέρασμα, θα προχωρήσουν αναλόγως, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο REPORTER επικοινώνησε επανηλειμμένα με τις υπηρεσίες του Δήμου Παραλιμνίου για να θέσει το ερώτημα εάν τα δύο ξενοδοχεία είχαν άδεια λειτουργίας για πισίνα, χωρίς ωστόσο να λάβει οποιαδήποτε απάντηση.

Υπενθυμίζεται πως σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της επτάχρονης, το περιστατικό σημειώθηκε στις 4 Αυγούστου, όταν το κοριτσάκι εντοπίστηκε αναίσθητο σε πισίνα ξενοδοχείου στον Πρωταρά, όπου διέμενε μαζί με τους γονείς του. Το παιδί ανασύρθηκε από παρευρισκόμενους από την πισίνα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείου Αμμοχώστου στο Παραλίμνι όπου αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες επανήλθε.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Μακάρειο Νοσοκομείο στη Λευκωσία όπου κατά τη μεταφορά του, παρουσίασε επιπλοκές με αποτέλεσμα να διασωληνωθεί και να τοποθετηθεί στον αναπνευστήρα. Ωστόσο 10 λεπτά μετά τις δύο τα ξημερώματα της Δευτέρας η επτάχρονη απεβίωσε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Μακάρειου Νοσοκομείου.

Στην περίπτωση της 10χρονης, το παιδί εντοπίστηκε αναίσθητο στην πισίνα, στις 24 Αυγούστου και αφού ανασύρθηκε στη στεριά του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Μακάρειο Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται σε καταστολή.

Και τα δύο παιδιά βρίσκονταν στην Κύπρο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λαμβάνονται καταθέσεις για την επτάχρονη που ανασύρθηκε νεκρή από πισίνα ξενοδοχείου

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις πισίνες

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάιο, στάλθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο για τις κολυμβητικές δεξαμενές, το οποίο εκκρεμεί για συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών και το οποίο, αναμένεται να συζητηθεί με το άνοιγμα της Βουλής, τον Σεπτέμβριο.

Στο νέο νομοσχέδιο, γίνεται σαφής διαχωρισμός των δημόσιων από τις ιδιωτικές κολυμβητικές δεξαμενές σε τρεις τύπους. Δηλαδή, στις κολυμβητικές δεξαμενές Τύπου 1, υπάρχουν οι πισίνες όπου οι δραστηριότητες που σχετίζονται με το νερό, αποτελούν την κύρια δραστηριότητα (π.χ. πισίνες αναψυχής, πισίνες για άθληση, υδάτιντα πάρκα) και των οποίων η χρήση είναι δημόσια, σύμφωνα με τη σειρά Ευρωπαϊκών Προτύπων.

Όσον αφορά την κολυμβητική δεξαμενή Τύπου 2, είναι οι πισίνες οι οποίες αποτελούν πρόσθετη υπηρεσία της κύριας επιχείρησης (πχ. πισίνες ξενοδοχείων, περιλαμβανομένων και των κοινόχρηστων πισίνων δωματίων που εφάπτονται των μπαλκονιών των δωματίων, πισίνες τουριστικών καταλυμάτων, πισίνες κατασκήνωσης, πισίνες ομίλων, θεραπευτικές πισίνες, υδροθεραπευτήρια, υδρομασάζ) και η χρήση είναι δημόσια.

Στην κολυμβητική δεξαμενή Τύπου 3, εμπίπτουν όλες οι άλλες κολυμβητικές δεξαμενές, όπως οι πισίνες που ανήκουν σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα, εκτός από τις κολυμβητικές δεξαμενές τύπου 1, κολυμβητικές δεξαμενές τύπου 2 και κολυμβητικές δεξαμενές που προορίζονται για ιδιωτική χρήση και εξυπηρετούν μέχρι και πέντε οικιστικές μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χωρίς άδεια και ναυαγοσώστη οι ιδιωτικές πισίνες-Οι τρεις κατηγορίες που θα διαχωρίζονται

Στο αναθεωρημένο νομοθετικό πλαίσιο που προωθείται από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών, ξεκαθαρίζεται πως δημόσιες κολυμβητικές δεξαμενές θεωρούνται όλες όσες προορίζονται για δημόσια χρήση από το κοινό ή από καθορισμένη ομάδα χρηστών, όπως είναι οι πισίνες σωματείων, ιδρυμάτων, σχολών γυμναστικής, αθλητικών και ιατρικών κέντρων, θεραπευτηρίων, ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, υδάτινων πάρκων.

Όσον αφορά στις ιδιωτικές κολυμβητικές δεξαμενές, βάσει των προνοιών του νομοσχεδίου, θεωρούνται εκείνες οι πισίνες που είναι αποκλειστικά για τους ιδιοκτήτες μίας κατοικίας και την οικογένεια ή τους επισκέπτες στην εν λόγω οικία, ενώ σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν και οι πισίνες που βρίσκονται σε υπό ενοικίαση οικιστικές μονάδες για οικογενειακή χρήση.

Τα κενά στην υφιστάμενη νομοθεσία

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που ετοίμασε το Υπουργείο Εσωτερικών και συνοδεύει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην τελευταία Ολομέλεια της Βουλής, το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει τη δεδομένη στιγμή, υπάρχει πρόβλημα στην εφαρμογή των προνοιών του, αφού δεν είναι σαφής ο διαχωρισμός μεταξύ των δημόσιων και ιδιωτικών κολυμβητικών δεξαμενών και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οποιαδήποτε κολυμβητική δεξαμενή η οποία εξυπηρετεί 2 και πλέον οικιστικές μονάδες να Θεωρείται δημόσια.

Αυτό έχει διάφορες συνέπειες, πέραν από τα σοβαρά θέματα ασφαλείας, αφού θα πρέπει να εξασφαλίζεται άδεια λειτουργίας, να έχει επόπτη ασφαλείας, εγκαταστάσεις υγιεινής κ.α. «Ως συνεπακόλουθο της εν λόγω ρύθμισης, για μικρές ακόμη και για μεγάλες ιδιωτικές αναπτύξεις με μία ή περισσότερες κοινόκτητες / κοινόχρηστες δεξαμενές, δεν καθίσταται δυνατή ή είναι ασύμφορο να εκπληρωθούν οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη άδεια λειτουργίας. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά και την αλματώδη οικιστική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων».

Την ίδια ώρα, στο νομοσχέδιο υπάρχει ξεκάθαρη πρόνοια για τον αριθμό των εποπτών ασφαλείας, που θα πρέπει να υπάρχουν στο χώρο, ανάλογα με τον τύπο της πισίνας.

Δειτε Επισης

Έβαλε τα ναρκωτικά σε βαλίτσα και τα μετέφερε στη Λεμεσό-Πώς χάλασε το κοντραμπάντο η ΥΚΑΝ (pics)
Άφαντη για τρίτη μέρα η 13χρονη Κωνσταντίνα στη Λευκωσία-Νέα έκκληση της Αστυνομίας (pic)
Εντοπίστηκε να κινείται σε αγροτική περιοχή το βράδυ, είχε μαζί του κυνηγετικό-Χειροπέδες σε 33χρονο
Διακινούσε πλαστά χαρτονομίσματα και έκλεβε πολίτες-Χειροπέδες σε 43χρονο, καταζητείται δεύτερος
Αναζητεί τον κάτοχο των 1,500 σφαιρών που εντοπίστηκαν στο Βατί η Αστυνομία
Κολλημένες εδώ και μήνες οι πειθαρχικές για το θανατηφόρο του 2012-Ο πρώην μετατόπισε το βάρος στο νυν Αρχηγό
Είχαν τηλέφωνα, ρολόγια, χρυσαφικά και βαλίτσες με ακριβά ρούχα αλλά δεν λένε πού τα βρήκαν
Σχεδόν 1,500 φυσίγγια εντόπισε η Αστυνομία στις έρευνες στο Βατί
Χάλασε κοντραμπάντο δέκα κιλών ναρκωτικών η Αστυνομία-Χειροπέδες σε τρεις, γνωστοί στις Αρχές οι δύο
Εντοπίστηκε ο ανήλικος που καταζητείτο για την απόπειρα φόνου 24χρονου και 16χρονου στη Λευκωσία