Μελέτη από το 2014 κρούει τον κώδωνα για την επικινδυνότητα των Θαλασσινών Σπηλιών και ακόμη… βουτάνε
06:00 - 05 Αυγούστου 2024
Παρά το γεγονός ότι έχουν διαφανεί πριν από δέκα ολόκληρα χρόνια μέσα από μελέτη, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τους επισκέπτες στις Θαλασσινές Σπηλιές και ακολούθησε στα επόμενα χρόνια άλλη μελέτη με για την εν λόγω περιοχή με προτεινόμενα μέτρα για τη διατήρηση σημαντικών στοιχείων της βιοποικιλότητας, εντούτοις, το σημείο συνεχίζει να εκπέμπει SOS και τα ατυχήματα από τα μακροβούτια δεν λένε να εκλείψουν.
Το περιστατικό με τον τραυματισμό 26χρονου τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα στην τοποθεσία Θαλασσινές Σπηλιές στην περιοχή Κάβο Γκρέκο, κινητοποίησε για άλλη μια φορά το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, το οποίο με αφορμή το εν λόγω ατύχημα, υπενθύμισε στο κοινό ότι, η προσέγγιση και οι βουτιές στο σημείο απαγορεύονται αυστηρά, καθότι σύμφωνα με επιθεώρηση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, το έδαφος έχει κριθεί ως επικίνδυνο λόγω αυξημένης διάβρωσης.
Εμφανώς προβληματισμένος από τα διαδοχικά περιστατικά τραυματισμών στις Θαλασσινές Σπηλιές, ο Διοικητής του ΚΣΕΔ, Αντιπλοίαρχος, Ανδρέας Χαραλαμπίδης, ανέφερε στον REPORTER ότι, «τα προηγούμενα χρόνια κάναμε πάρα πολλές προσπάθειες και φωνάξαμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να βρουν μια λύση για το σημείο, όπως είναι το Τμήμα Δασών, η Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία καλείται τις περισσότερες φορές να επέμβει μαζί με τη Λιμενική, αλλά και ο Δήμος της Αγίας Νάπας και το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, το οποίο διαθέτει συγκεκριμένη μελέτη από το 2014, η οποία χαρακτήρισε το σημείο επικίνδυνο, λόγω ρωγμών. Ουσιαστικά, υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα αστάθειας και γι’ αυτό τον λόγο έχουν τοποθετηθεί προειδοποιητικές πινακίδες που αναφέρουν ότι απαγορεύεται η προσέγγιση στο σημείο, γιατί είναι επικίνδυνο να σκάσει και να προκληθεί σοβαρό ατύχημα».
Από την πλευρά του το ΚΣΕΔ, ανέφερε ο κ. Χαραλαμπίδης, δεν μπορεί να ελέγξει πλήρως την κατάσταση στις Θαλασσινές Σπηλιές, αφού το μόνο που διαθέτει, είναι μέσα διάσωσης τα οποία θα σπεύσουν στο σημείο για να σώσουν κάποιο ο οποίος τραυματίστηκε ή κινδυνεύει.
Την ίδια ώρα ωστόσο, πρόκειται για ένα σημείο με υψηλή επισκεψιμότητα, λόγω της ομορφιάς του σημείου και ταυτόχρονα, φαίνεται ότι είναι πολλές οι επιχειρήσεις, που το διαφημίζουν, διοργανώνοντας διάφορες δραστηριότητες στο σημείο. Ουσιαστικά, όπως εξήγησε ο Διοικητής του ΚΣΕΔ, «έχουμε εισέλθει σε ένα κυκεώνα της τουριστικής βιομηχανίας και από την άλλη της ασφάλειας. Παρά τις συζητήσεις που έχουν υπάρξει και τις υποσχέσεις που έχουν εκφραστεί από πλευράς Τμήματος Δασών, ότι θα προχωρούσε με συγκεκριμένα έργα τα οποία θα είναι συνυφασμένα και με το περιβάλλον, γιατί είναι Natura 2000 η περιοχή και θα απαγορευόταν πλήρως η πρόσβαση στο σημείο, εντούτοις, δεν έχει γίνει κάτι μέχρι σήμερα».
Πάντως, το ΚΣΕΔ, έχει απαιτήσει τα προηγούμενα χρόνια από τον Δήμο Αγίας Νάπας και έχει ανταποκριθεί στο αίτημά του, για να τοποθετηθεί ένας ναυαγοσώστης μόνιμα για να επέμβει σε περίπτωση ατυχήματος, ή ακόμη και να αποτρέπει τους επισκέπτες για βουτιές. Αυτή η ενέργεια, σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη, «έχει βοηθήσει στο να μειωθούν σε μεγάλο βαθμό τα ατυχήματα στις Θαλασσινές Σπηλιές, χωρίς όμως να μηδενιστούν. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Θαλασσινές Σπηλιές, είναι επικίνδυνες και για τους διασώστες μας και γι’ αυτό τον λόγο ως ΚΣΕΔ, έχουμε τοποθετήσει βοηθήματα στον βράχο, για να μπορούν να ασφαλίζονται οι διασώστες που κατεβαίνουν μέσα στη θάλασσα».
Ταυτόχρονα, το ΚΣΕΔ έχει εντοπίσει τα περισσότερα επικίνδυνα σημεία σε παραλιακές περιοχές, όπως είναι στους Άγιους Ανάργυρους και στα Μπάνια της Πάφου, που είναι μεγάλης επισκεψιμότητας και υψηλού ρίσκου, προχωρώντας με την τοποθέτηση κυκλικών σωσίβιων στο σημείο, τα οποία με το που θα τα πιάσει το πρόσωπο που κινδυνεύει, ενεργοποιείται μια κάμερα που βρίσκεται τοποθετημένη σε αυτά και δίνει εικόνα στο Κέντρα Επιχειρήσεων. Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη, μπορεί κάποιος να καλέσει για βοήθεια μέσω αυτών των σωσιβίων και μέχρι σήμερα μάλιστα, έχει σωθεί ένα άτομο μέσω αυτού του συστήματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: