Οι επικίνδυνες παραλίες, οι πολίτες που αγνοούν τον κίνδυνο και οι ενέργειες διάσωσης του ΚΣΕΔ

Στραμμένη την προσοχή του στις επικίνδυνες παραλίες που κάθε καλοκαίρι κινδυνεύουν δεκάδες πολίτες, έχει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το οποίο είναι το πρώτο που τίθεται σε κινητοποίηση σε περιστατικά όπου κινδυνεύουν λουόμενοι, οι οποίοι είτε αγνόησαν τις οδηγίες των αρμόδιων και βούτηξαν στα ορμητικά νερά, είτε έπεσαν κατά λάθος από μια σπηλιά μέσα στη θάλασσα, είτε χάθηκαν ενώ κολυμπούσαν.

Ήδη τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, καταγράφηκαν άλλα δυο περιστατικά, όπου τέθηκαν σε κίνδυνο δυο άτομα στην Πάφο, σε ξεχωριστές όμως θαλασσινές περιοχές. Η μια περίπτωση, αφορούσε άνδρα ο οποίος μετά από βουτιά κινδύνευε στις Θαλασσινές Σπηλιές της Πέγειας, ενώ η δεύτερη περίπτωση αφορούσε λουόμενη γυναίκα η οποία τέθηκε σε κίνδυνο ενώ κολυμπούσε λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στη περιοχή Πότιμα της Πάφου. Σημειώνεται ότι και τα δυο άτομα αφού διασώθηκαν, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου για εξετάσεις.

Μετρώντας ήδη αντίστροφα για το καλοκαίρι, όπου οι παραλίες αναμένεται να κατακλυστούν από ντόπιους αλλά και τουρίστες, το ΚΣΕΔ, ρίχνει το βάρος της επιτήρησής του σε συγκεκριμένες παραλίες, που έχουν τα περισσότερα περιστατικά που τίθενται σε κίνδυνο πολίτες. Ενδεικτικά, οι επικίνδυνες παραλίες σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η θαλασσινή περιοχή Μπάνια στην Πάφο, οι Θαλασσινές Σπηλιές στο Κάβο Γκρέκο, οι Άγιοι Ανάργυροι στον Κόννο και ο Μόλος της Λεμεσού.

Σύμφωνα με τον Διοικητή του ΚΣΕΔ, Αντιπλοίαρχο Ανδρέα Χαραλαμπίδη, τα συγκεκριμένα σημεία, μπορεί να μην είναι τόσο επικίνδυνα από μόνα τους, αλλά έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα. Γι’ αυτό τον λόγο, το ΚΣΕΔ, υπέδειξε ο κ. Χαραλαμπίδης, προχώρησε στην τοποθέτηση ειδικών σημάνσεων, όπως και σωστικά μέσα. «Υπάρχουν αρκετά σημεία όπου είναι επικίνδυνα και γι’ αυτό τον λόγο καλείται το κοινό να μην τα προσεγγίζει, ούτε να κάνει βουτιά στη θάλασσα. Παρ’ όλα αυτά, αντικρύζουμε με ανησυχία πολίτες να συνεχίζουν να προσεγγίζουν τα σημεία και να μπαίνουν στη θάλασσα. Ιδιαίτερα η περιοχή των θαλασσινών σπηλιών στο Κάβο Γκρέκο, αποτελεί το νούμερο ένα σε επισκεψιμότητα τόσο από ντόπιους, όσο και από τουρίστες, ανέφερε ο Διοικητής του ΚΣΕΔ.

Πέραν των σημάνσεων που υπάρχουν τοποθετημένα στα επικίνδυνα σημεία, υπάρχουν και ναυαγοσώστες, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με τον κ. Χαραλαμπίδη, να αναφέρει ότι είναι, «μόνο και μόνο για να αποτρέπουν τους επισκέπτες όπως πλησιάσουν και βουτήξουν στην επικίνδυνη θάλασσα».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει τρόπος να αποφευχθούν ή να μειωθούν στον μέγιστο βαθμό τέτοιου είδους περιστατικά, ο κ. Χαραλαμπίδης δήλωσε ότι «υπάρχει τρόπος, αλλά θα χάσουμε από κάτι άλλο. Δηλαδή, υπάρχει τρόπος να τα κλείσουμε αυτά τα σημεία, αλλά σίγουρα δεν είναι η καλύτερη λύση, καθώς είναι ανάμεσα στα σημεία που διαφημίζονται και ελκύουν το ενδιαφέρον τουριστών. Από την άλλη όμως, λαμβάνοντας υπόψη για παράδειγμα ότι όπως εμείς ταξιδεύουμε στο εξωτερικό και βλέπουμε ότι ένα σημείο είναι επικίνδυνο και δεν πλησιάζουμε, το ίδιο οφείλουν να πράττουν και οι τουρίστες που έρχονται στην Κύπρο για διακοπές».

Σημαντικό επίσης, είναι το γεγονός πως η δύναμη των social media, έχει καταφέρει να ενισχύσει τις «παράνομες» βουτιές, αφού σύμφωνα με τον Διοικητή, κυκλοφορούν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης διάφορες πληροφορίες γι’ αυτά τα σημεία και ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι που μπορεί να κάνει βουτιά κάποιος και δυστυχώς, πρόσθεσε ο κ. Χαραλαμπίδης, «υπάρχει μερίδα πολιτών που συνεχίζει να πηγαίνει. Αντιλαμβάνεστε πόσο επικίνδυνα είναι αυτά τα σημεία και κατά τους χειμερινούς μήνες, όπως και αρκετές παραλίες φυσικά, οι οποίες δεν καλύπτονται όλες με ναυαγοσώστες, αφού είναι μεμονωμένες αυτές που είναι ολόχρονες και είναι για χειμερινούς κολυμβητές. Οι σημάνσεις όμως, για το αν διαθέτει ναυαγοσώστη ή όχι μια παραλία, υπάρχουν, από εκεί και πέρα εναπόκειται στον καθένα εάν θα ρισκάρει να βουτήξει».

Καταλήγοντας, ο κ. Χαραλαμπίδης ανέφερε ότι αποστολή του ΚΣΕΔ, είναι να συντονίζει, ελέγχει και κατευθύνει τις επιχειρήσεις με σκοπό τον εντοπισμό και την διάσωση στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, ατόμων των οποίων η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο συνεπεία αεροπορικών η ναυτικών ατυχημάτων μέσα στην περιοχή ευθύνης του, που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας.

Ξεκινώντας από τη λήψη της πληροφορίας, τα μέλη του ΚΣΕΔ προχωρεί στην επιβεβαίωση της ότι είναι πραγματικό γεγονός και όντως υπάρχει κίνδυνος. Αφού γίνει η αξιολόγηση του κινδύνου, έπειτα ακολουθεί η απόφαση για κινητοποίηση του μέσου, ανάλογα με τις συνθήκες του περιστατικού. Δηλαδή, σύμφωνα με τον Διοικητή, εάν πρέπει να απογειωθεί ένα ελικόπτερο, εάν πρέπει να αποπλεύσει ένα σκάφος ή εάν πρέπει να σπεύσει στο σημείο μια ομάδα από την ακτή για να επέμβει. Το κάθε περιστατικό, υποδείχθηκε από τον κ. Χαραλαμπίδη, έχει τις ιδιαιτερότητες του και αναλόγως χρησιμοποιούνται και τα κατάλληλα μέσα.

Δειτε Επισης

Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές
Πυρκαγιά σε κοίτη ποταμού στη Λευκωσία-Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής
Χειροπέδες σε 23χρονο για το θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά με θύμα 77χρονη
Επεισοδιακή καταδίωξη καταζητούμενου στη Λεμεσό-Τον τσάκωσαν με παράνομο 32χρονο και με ναρκωτικά
Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα και τεκμήρια για τον εντοπισμό των βάνδαλων των γηπέδων Απόλλωνα και ΑΕΛ