Waste Wisely Cyprus: H Ε.Ε στον αγώνα κατά της σπατάλης τροφίμων από το στάδιο παραγωγής

Η συζήτηση για τη σπατάλη τροφίμων κατέχει κεντρική θέση στη σύγχρονη πολιτική ατζέντα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη μείωση αυτού του παγκόσμιου φαινομένου. Η ανάγκη να επιτευχθεί βιώσιμη και αποδοτική χρήση των πόρων της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων καθίσταται ολοένα και πιο επείγουσα, με βάση τα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι παγκοσμίως σπαταλάται ή χάνεται περίπου το ένα τρίτο των παραγόμενων τροφίμων.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ έχει αναγνωρίσει τη σπατάλη τροφίμων ως ένα πολυπλοκότερο πρόβλημα που απαιτεί συντονισμένη δράση σε διαφορετικά επίπεδα και τομείς πολιτικής. H απουσία, εξάλλου, ενός ενιαίου ορισμού για τη σπατάλη τροφίμων σε επίπεδο ΕΕ και η έλλειψη συντονισμού στην εφαρμογή πολιτικών έχουν περιορίσει την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών μέχρι στιγμής.

Παρά τις προκλήσεις, η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ (ΚΑΠ) προσφέρει ένα πλαίσιο για την καλύτερη προώθηση βιώσιμων πρακτικών στη γεωργία και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί στο πλαίσιο της ΚΑΠ έχουν ήδη επιφέρει θετικά αποτελέσματα, συμβάλλοντας στη μείωση της σπατάλης στη γεωργική παραγωγή.

Ωστόσο, για να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος, είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η στρατηγική της ΕΕ και να διασφαλιστεί ο αποτελεσματικός συντονισμός των διαφόρων πολιτικών που μπορούν να συμβάλουν στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων. Η ενίσχυση της πρόληψης και η υποστήριξη πρωτοβουλιών όπως η δωρεά τροφίμων αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για τη βελτίωση της αποδοτικότητας της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.

Εξίσου σημαντικό είναι να υπογραμμιστεί η ανάγκη για συστηματική αξιολόγηση του αντικτύπου των πολιτικών της ΕΕ στην αγροτική παραγωγή και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Μέσω αυτής της διαδικασίας, η ΕΕ μπορεί να προσδιορίσει και να ενισχύσει τις πιο αποτελεσματικές πρακτικές και πολιτικές που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Η ΕΕ αναγνωρίζει και θέτει τη σπατάλη τροφίμων ως ένα σημαντικό θέμα που απαιτεί στρατηγική δράση και κοινούς στόχους. Με την ενίσχυση και υλοποίηση της ΚΑΠ καθώς και τη βελτίωση του συντονισμού σε επίπεδο ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί μια βιώσιμη αγροτική παραγωγή και μειώνει τη σπατάλη τροφίμων προς όφελος των πολιτών της και του περιβάλλοντος.

Το άρθρο εκπονήθηκε στο πλαίσιο του έργου Waste Wisely Cyprus. Το έργο Waste Wisely Cyprus συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ' ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χορηγούσα αρχή δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για τις εκφραζόμενες απόψεις.

Δειτε Επισης

«Εθισμένοι» με τα αντιβιοτικά οι Κύπριοι-Στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης η Κύπρος
Έπεσαν οι υπογραφές για την πρώτη συλλογική σύμβαση στον ΟΚΥπΥ
Αυξήθηκαν οι αγορές αυτοκινήτων-Πάνω από σαράντα χιλιάδες αποκτήθηκαν σε δέκα μήνες
Αλλάζει ο καιρός το Σαββατοκυρίακο-Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Πολύπλευρο το πρόβλημα της υπογεννητικότητας-Αγκάθι το κόστος ζωής και οι χαμηλοί μισθοί
Μηνύματα κατά της μισαλλοδοξίας και του αντισημτισμού από την Ολομέλεια της Βουλής
Η πτώση της τιμής των πετρελαιοειδών μείωσε τον πληθωρισμό-Αυξήσεις σε ψωμί, πατάτες και λαχανικά
Πέρασε εν μέσω αντιδράσεων ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ΟΑΥ-Πώς θα κατανεμηθούν τα 94 εκατομμύρια
Ανησυχία στα κατεχόμενα για την επιδημία της «γαλάζιας γλώσσας»-Πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση
Θέματα στρατηγικής συνεργασίας και περιβαλλοντικές προκλήσεις συζήτησαν Παναγιώτου-Σκυλακάκης